Ogródek Gosi cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 8

Post »

Gosiu, może na razie postaw w narożniku chodnika donice z iglakami.
Zobaczysz, jak to będzie wyglądało i psa przyzwyczaisz do omijania przeszkód. :wink:
Mam kuzynkę, która w donicach trzyma szmaragdy a gdy zrobią się za duże to je gdzieś w ogrodzie wysadza.
Nawet zgapiłam i mam dwa w donicach, które zimą przestawiam, gdzie mi pasują.
Z obsadzaniem ścieżki byłabym ostrożna nie tyle ze względu na psa,
ale dlatego, że gdzieś trzeba śnieg odrzucać a nie wszystkie rośliny lubią być przygniatane.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu u Ciebie zawilce przezimowały ? widzę różowego?

Też nie przepadam za płożącymi iglakami no może zaraz takie małe , ale potem rozrastają się a pomiędzy wyłażą trawy i chwast wygląda to okropnie i jaki problem wykarczowaniem potem tego .
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Margo2 pisze:(...)
Najlepiej jakbym mogła przywieźć wszystkie proponowane roslinki i ustawić na miejscu i wybrać. Niestety wybór musi zapaść w mojej głowie
Gościu, może sobie rozrysuj wszystko? Ja zawsze szkicuję kilka projektów zanim przystąpię do realizacji. Wtedy łatwiej zwizualizować sobie to, co w głowie ;:333
Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Popieram pomysł Kasi, mnie też lepiej się myśli na kartce papieru, potem łaże po grodzie i ustawiam kamienie na karteczkach z nazwami roślin. Ja jestem zdecydowanym wrogiem płożących jałowców, chyba, że w damym miejscu mają robić za roślinę zadarniającą ;:222 ale Tobie nie o to chodzi. Zdecydowanie proponuję iglaki kulki, są łagodniejsze i przyjaźniejsze w odbiorze niż strzeliste kolumny. Proponowałabym jakieś sosenki, bo tam chyba masz sporo światła, więc byłoby im dobrze.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Goś, dużo dostałaś rad na nowe rabatki, trudno Ci będzie wybrać. Ja głosuję na pomysł Jule. :uszy

Wiem że musisz wziąć pod uwagę Flesza, mój też niby spokojny ale jak coś go zainteresuje to 40 kg rozpędzone ma swoją moc. Kiedyś jak miałam plastikową siatką ogrodzoną rabatę to jak wyciął to nawet nie zauważył że razem z siatką :;230 . Zwróć uwagę gdzie masz najbardziej wydeptane przez niego miejsca i unikaj ich jak ognia. Nic tam nie urośnie. Ja muszę przenieść skrzynkę na listy bo mojego Goldena nie interesuje że tam jest przedogród ;:223 listonosz trzeba oszczekać z jak najbliższej odległości :twisted:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Gosiu, widzisz, tym razem ja byłam zupełnie nieprecyzyjna :lol: Chodziło mi o to, żeby dać tylko sosny, bez jałowców.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Maju, ja lubię takie myslenie. Mam na to całą zime. Lubie sobie usiąść przed kominkiem z gazetami, projektami innych i wybierać co pasuje u mnie. Flesz na pewno bedzie miał dla siebie miejsce. To mój pupilek. Nie mogłabym mu tego zrobić.
Po nim wcale nie widać upływającego wieku. Nadal lubi brykać.

Elu, mam zamiar kupić donice i posadzić doś w nich, ale na razie wolę obsadzić rabaty. Podobają mi się donice, które trochę kosztują, dlatego wolę wybrać to co lubię kupowac najbardziej-rosliny :D
Z tym, odrzucaniem śniegu jest wyjście, bo przeciez zostawię miejsce wzdłuż ścieżki. Powinno byc dobrze.

Geniu, zgadzamy się ze sobą całkowicie w tym względzie. Nie lubimy roslin, które zajmują za duzo miejsca.
Szkoda go. Lepiej wsadzić więcej roślinek :;230 Przecież tak mam urządzony cały ogród

Kasiu, mniej więcej mam już rozrysowane. Mam kilka wersji. Niestety nie mam talentu plastycznego, więc to słabo wygląda, ale moja wyobraźnia jest duża :;230

Asiu, już napisałam Kasi o moim rozrysowywaniu. Jestem za kulkami iglakowymi. Chociaz powiem Ci, że pomysł Juli zamieszał trochę. Naprawdę widze tam tez takie płożaki, ale tylko z wrzosami. Nie wiem tylko, czy zdołałabym az tak być zdyscyplinowana :roll:

Jolu, mój Fleszor jest bardzo grzeczny. Nie wiem, czy pamiętasz moją rabatę pod płotem jeszcze bez nasadzeń./ To było jego królestwo. Mógł szaleć do wolo.
Potem obsadziłam to miejsce i musiał hamować nagle tuż przy furtce. Wystarczyło postawić prowizoryczny płotek z bamusa i już wiedział, że nie ma prawa go przekroczyc. Grzeczne psisko.

Dominiko, no to sie nie dogadałysmy. Pomysł z jałowcami dobry, ale nie wiem, czy zdołałabym zachowac dyscypline i posadzić tylko 2 rodzaje roslin. jak wiesz u mnie musi być na bogato :;230
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Masz zagwozdkę z tymi nowymi nasadzeniami.
Prześpij się z tym, morze zimową pora jakiś program demo z wizualizacją?
Płożaków nie lubię i też mam tendencje do upychania.
Ale Jula ma dobre oko i konkretne argumenty.
I bądź tu babo mądra ;:131
Fotka werbeny, kosmosu i trawy -powalająca ;:oj
Miłego :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mam Wiltonii :D Uważam, że jest świetny, bo doskonale znosi cięcie (tania siła robocza przejeżdża kosiarką po trawniku w pobliżu :?), jest bardzo niski, można na niego stanąć bez szkody (zdarza się przy pieleniu obok), ma niebieskawy kolor. Żałuję tylko, że mój nie będzie miał szansy się rozrosnąć-widziałam taki duży egzemplarz u znajomej :shock:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, dziękuję za współczucie i zrozumienie. :D
Głowię się i głowię. I to nie nad jedną rabatą. W sumie zmiany będa spore na tylnej rabacie.Cała zima przede mną.

Ewo, a dlaczego nie można dać się mu rozrosnąć? Przecież masz tyle miejsca. Chyba że jesteś przewidująca i wiesz już, że za parę lat u Ciebie też go nie będzie :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maria Teresa.
Obrazek

Obrazek

Cyklameny już przekwitły, ale ciesze się że są :heja
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz kolejna moja zagwozdka. Co mam posadzić w miejsce mojej uschnietej śliwo-wiśni? Tutaj pomiędzy niebieskimi tujami.
Musi zacienić trochę kącik pod jej nogami. Posadziłam tam rośliny cieniolubne, a okazało się, że cień znikł.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosia, ja bym poszła w jakiś "żywy" akcent np. perukowca bordowego :D Fajnie kontrastowałby z tujami :heja
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, ale perukowiec to bardziej krzew, a ja potrzebuje drzewko, bo jak widzisz pod spodem roslinki juz są
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Gosiu, posadź klona Kelly's Gold - zobacz, jak pięknie potrafi ożywić ogród:

http://www.alltomtradgard.sobie/_internal/ ... 7qw6zas8z4

a tam właśnie brakuje żywego akcentu.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Jałowiec "sprytnie"posadziłam na skalniaku, więc raczej nie powinien rosnąć wszędzie :D Szczególnie końce gałęzi są przycinane, bo wylazłby na ogród.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Ooo klonik świetny :D . Albo nabity ostatnio do mojej głowy wiąz syberyjski Aurea ;:oj . Ja też bym tam raczej jasny akcent widziała a nie purpurowy. ;:173
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”