Aprilkowy las cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 2

Post »

Jolu obejrzałam sobie Twój kolorowy piękniejący leśny ogród, który chociaż wiele więcej pracy wymaga, jak zwyczajny, ale później efekty są nie porównywalne.
Nawet hortensje w lesie wyglądają o wiele piękniej, jak na samotnej rabacie.
Sosny posadzone winobluszczem płonącym kolorami wyglądają uroczo.
Lilie, choć może z pomyłki odmianowej, ale są śliczne, no i ciekawy pomysł z ich późniejszym sadzeniem na to, żeby do późnej jesieni kwitły. ;:108
Lawendzie może podsyp odrobinę dolomitu i wyściółkuj korą, łatwiej się ukorzeni przed zimą i nie wymarznie.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu,mieszkając w tak uroczym miejscu miałabym wrażenie ,że ciągle jestem na wczasach ;:223 Chciałabym kiedys zobaczyć to cudo na zywo.Wiosną przypomnij się o patyki fuksji.Ja nie moge od wczoraj wstawiać zdjęć ani przez imagilka ani tiny pic.Przez co ty wstawiasz?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Reniu, dziękuję ;:168 Plany duże ale na ten rok już przystopowałam bo sił brak a i fundusze skierowane na inne rzeczy ;:224

Magdo, bardzo mi zależy żeby lawenda przetrwała bo poza tymi pięcioma sadzonkami to chcę tam jej jeszcze dużo więcej dosadzić. Te sadzonki są testowe :;230

Marzenko, dobrze robisz, ja też próbuję zwolnić i ogrodowo to rzeczywiście tak jest. Jednak prace nad ogrodzeniem trwaja dopóki ciepło i to mnie zupełnie wykańcza ;:174 Może w weekend uda mi się przygotować dla Ciebie paczuszkę. Myślę że można już powoli lilie wykopywać i rozdzielać od matecznych. Przypomnij się na pw co jeszcze miałam Ci przysłać? Dalie to jeszcze za wcześnie..

Tereso ;:168 dziękuję bardzo za miłe słowa, dodają mi sił i energii, tak bardzo mi teraz potrzebnej.
Lawenda już podsypana dolomitem :tan Korą boję się ściółkować żeby nie zakwasić. Szykuję już sobie liście ściętej akacji dla lawendy i piwonii, żeby im kory nie dawać. No może trochę na wierzch żeby liści nie zwiewało, chyba że podsypię torfem odkwaszonym. Może na zimę uda mi się znów trochę słomy zdobyć. Choć sprzątanie słomy było strasznie uciążliwe ;:223

Małgoś, ja właśnie ciągle jeszcze mam takie wrażenie :heja Zapraszam jak będziesz miała ochotę, uprzedzam jednak że to ciągle plac budowy ;:131 W sprawie fuksji się zgłoszę ;:196
Ja zdjęcia przez Skydriva wklejam.

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Heh jednak wstawiłaś swoje zdjęcie :wink: .
Ładnie Ci podrosła hortensja pnąca :D , chyba ma dobre stanowisko, bo one często na początku ani myślą ruszyć z miejsca.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Jolu, przepiękne zdjęcia!! ;:167 Ogród tętni życiem - nie ma to jak mocne akcenty kolorystyczne, zwłaszcza o tej porze roku.

Ościstą zdecydowanie za pierisy - będzie to super wyglądało.

Widzę, że jednak trochę udało Ci się posadzić: wrzosy w gruncie, lawenda w gruncie, nowa hortensja też ;:215

Ja bym prosiła o jakiś odręczny schemat ogródka, bo kompletnie się nie orientuję co gdzie rośnie :roll:

Aaa... dzięki za nawigację :wink: Potem sobie myślałam - że też udało nam się dogadać, biorąc pod uwagę naszą orientację w terenie i w ogóle wybitne zdolności w tej dziedzinie :;230
Zakupy zrobiłam (trzeba było nie brać kasy z domu ;:124 ): 3 wypasione bukszpany Faulkner po 12,50 :shock: 3 jodły balsamiczne Piccolo i jakąś trawkę NN, wygląda na Carrex, ale jaka -nie mam pojęcia - jest zielona ale z rudoczerwonymi przebarwieniami - mam nadzieję, że to jakaś przebarwiająca się na jesieni (może Prairie Fire?)

No i co, ledwo co mi trochę ubyło do sadzenia, to znów mi przybyło ;:24
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Faktycznie masz tego terenu do obsadzenia.
Goldi pieknie wyszedł wśród tych drzew.
Nie zazdroszczę Ci tego piachu.
Co zamierzasz posadzić między lawendami?
Może róże :wink:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

April, piękne leśne foty ;:333
Wracając do rabatki, to miejsca faktycznie sporo z tego ujęcia z góry. Magnolii bym tam nie dawała, bo ona nie lubi, żeby jej grzebać przy korzeniach i coś dosadzać za blisko. Poza tym musi być mocno osłonięta. Drugi tamaryszek to dobry pomysł. Czy wiąz, śliwa, migdałek i tamaryszek to nie będzie dużo? każdy ma inny pokrój, liście i kolor - może się pogryźć na jednej rabacie, tak mi się zdaje, ale może wyobraźni pod wieczór brakuje ;:131 Bergenii nie znam kompletnie więc ciężko mi doradzić poza ogólną zasadą, że to, co kwitnie wiosną lepiej sadzić i przesadzać teraz, a to co jesiennie - wiosną.
Chyba niewiele pomogłam.. ;:131
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że Cię jeszcze nie uwolnili ;:145

Wiesz, jeszcze o tym Twoim sklepie ogrodniczym - kupiłam tam te bukszpany po 12,50. Dziś widziałam identyczne (ta sama odmiana i wielkość) po 22 :shock: Wstąpiłam, żeby kupić Erecty, ale cena też mnie powaliła (16 zł za nieduży krzaczek), rozejrzałam się po sklepie i ogólnie wymiękłam - np. sosny Wintergold, trochę większe niż ta, którą kupiłam u K. za 40 zł kosztowała... 120 zł ;:202 Niech spadają, więcej tam nic nie kupię. Jak nic trzeba się wybrać do Nowego Dworu w maju. "NIE!" dla w-wskich idiotycznych cen!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, gdzie się podziewasz? daj znać, że choć wszystko w porządku
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola odcięta od świata, czyli od netu :(
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Przecięli kabel?
Powiem szczerze, że kiedys by mnie to wcale nie obchodziło gdybym nie miała neta. Ale od kiedy jestem na forum jak nie wejde choć na troszkę, to czegoś mi brakuje.
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Jolu ale wielki postęp w obsadzaniu terenu ogrom pracy wykonałaś i roślin wiele posadziłaś ale jak to wszystko podrośnie to za trzy cztery lata będzie cudo najbardziej zazdroszczę tej leśnej ciszy i dzikich zwierząt w pobliżu
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witajcie, witajcie, witajcie ;:4
Czuję się jak wybudzona ze śpiączki po takim odcięciu od świata. Poważna awaria spowodowała mój areszt wirtualny ale już ok. Nie gniewajcie się że bardzo powolutku będę nadrabiała zaległości w Waszych wątkach ale z pewnością do wszystkich miłych gości zajrzę, proszę tylko o wyrozumiałość i cierpliwość. ;:196

Agatko, jak przeczytałam Twój wpis to w pierwszej chwili totalna pustka w głowie, co masz na myśli. Potem przeszukiwanie stron czy się z czymś nie pomyliłam i dopiero olśnienie :;230 No tak cudna fotka, tuż przed fryzjerem, malowałam ogrodzenie obronne ogrodu przed psami.
Hortensją pnącą też jestem bardzo mile zaskoczona bo właśnie słyszałam opinię że one powoli rosną, zwłaszcza na początku. A moja przytyła już drugie tyle i te pędy przytulające sosnę ;:167 Niestety teraz liście już żółkną, czy to aby nie za wcześnie?
Obrazek

Dominiko, z ościstą to już chyba nie poszaleję w tym roku. Przesadzę ją chyba do większej doniczki i zadołuję na zimę w zacisznym miejscu. Przesadzać teraz pierisy to za duże przedsięwzięcie, nie wyrobię się. Tam są trzy krzaki.
Odręczny schemat ogródka? Hm, może w długie zimowe wieczory bo na razie nie mam czasu nawet na prasowanie i niedługo mi się faceci zbuntują.
Cieszę się że zakupy w Radzyminie udane, bardzo lubię ten ogrodniczy. Wczoraj przejeżdżałam obok szukając róż dla koleżanki i .....kupiłam sobie jałowiec Gold Cone :;230 i macierzanki. Tak więc zachowania kompulsywne nie wyleczone ;:170

Margo, jak to co posadzić między lawendami? Nic, one muszą mieć miejsce żeby się rozrosnąć ;:108 No może trochę czosnków wcisnę bo też dokupiłam. Mam ich już chyba z 50 szt do sadzenia. Pewnie niedługo powinnam zacząć. A różanka będzie ;:170 bardzo blisko lawendy, już obmyślam projekt ale prac będzie dużo bo muszę nawieźć ziemi. Niestety żadna wywrotka mi tam nie wjedzie bo się nie wyrobi na zakręcie między domem i garażem bo jest dach dość nisko, więc mam pewnien problem organizacyjny. Ale dam radę, już planuję zamontować hak holowniczy do autka, kupić przyczepkę i będę niezależna :tan

Kasieńko, dziękuję za analizę rabatki, bardzo mi pomogła ;:196 Właśnie kupiłam na nią jałowiec Gold Cone i to ostatni zakup w tym roku. Kurczowo się czepiłam Twojego pomysłu z trawami, myślę o miskancie Variegatusie i chyba wywalę z tamtąd Tamaryszka. Dodam też iglaki, może takie szczepione kulki,żeby cały rok wyglądało atrakcyjnie i trochę bardziej elegancko. Masz rację za dużo odmian liściastych to przesada, zwłaszcza że obok jest winobluszcz na sośnie. Migdałek, wiąz i śliwa zupełnie wystarczą, reszta to iglaki. No i jeszcze na jesieni czeka mnie przesunięcie bergenii spod Migdałka bo bardzo się rozrosły. Pozostałe plany zostawiam na zimowe wieczory przy kominku z winkiem. Wtedy najlepiej się myśli. Połączę to z pracami nad rozplanowaniem zielnika/warzywniaka, który jest za tą rabatą i połączeniem tej rabaty z rabatą z pergolami i lawendą. Już mam pomysł na róże, ale na razie to dopiero odległe światełko w tunelu ;:65 i nie chcę zapeszyć.

Marzenko, nie w porządku ;:145 bo jak można żyć tyle czasu bez internetu? tylko poczytując od czasu do czasu w telefonie i nie mogąc nic napisać? Ale już jest ok, tylko to nadrabianie zaległości w zaprzyjaźnionych wątkach zajmie mi całe wieki.

Serdecznie witam nowego gościa w moim lasku, Asiu/Jszfred bardzo miło mi Cię poznać, szczególnie że lokalizacja Twojego ogrodu i miejsca w których bywasz z wnukami są bardzo bliskie mojemu sercu, bo to poprzednie miejsca gdzie mieszkałam ;:333 Uwielbiałam chodzić z psem na spacery po parku Skaryszewskim, spędziałam tam długie godziny na karmieniu wiewiórek lub wpatrywaniu się w wodę. Przywołałaś bardzo miłe wspomnienia. Naprędce obejrzałam kilka fotek u Ciebie i bardzo mi się spodobało, pomysłowy skalniak i pieknie skomponowane nasadzenia. Pozwól że jak ogarnę się trochę z zaległościami w zaprzyjaźnionych ogrodach to zwiedzę dokładniej Twój uroczy ogródek. Proszę tylko o chilę cierpliwości, z pewnością znajdziemy wiele wspólnych tematów do rozmów :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Mam takie same koleuski od Linetki ;:172 Bardzo ładnie rosną ;:215 W czerwcu zachorowałam na koleuski i zaczęłam od 1 sztuki teraz mam ponad 20 :;230 Ostatnia partia puszcza korzonki w wodzie :heja
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Ooo, życie bez internetu...co to za życie :;230
Ostatnie Twoje zdjęcia to bardzo moje aktualne klimaty...właśnie skończyłam sadzić trawy. Bardzo dużo traw :D no i oczywiście teraz naszły mnie wątpliwości, czy nie za gęsto i różne takie...
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”