Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)

Post »

Cześć Ilonko :wit
Kącik iglaczkowy wygląda bardzo fajnie, koreanka będzie tam miała znacznie lepiej. Czy ta hortensja ogrodowa zostaje na rabacie pod róże? Może mogłabyś gdzieś ja przenieść, do innych kwasnolubnych? Obornik ma jednak sporo azotu, hortensje go nie lubią.
Kształt rabaty już ostateczny? Gdyby jednak trawnika nie udało się poprawić...zawsze można go wyciąć :-) i zamiast wklęsłej rabaty, będzie wypukła hihihihi
Co posadzisz na obwodce różanej rabaty?
Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ilonko,piękny kolor tej chryzantemki,uwielbiam żółte kwiaty w ogrodzie.Moje nowe aksamitki wygladaja zupełnie jak pełne chryzantemy,zauroczyły mnie zupełnie.Będę miała swoje nasiona to posadzę w każdym wolnym miejscu w przyszłym roku.Praca wre na całego,a mnie dopadła już niemoc ogrodowa.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Fajnie zmiany i poszerzona rabata ;:138 A ja ciągle nie mogę się zdecydować, czy robić to już, czy na wiosnę... Ale już przynajmniej wiem, które i w jaki sposób mam poszerzyć ;:173 Zazdroszczę Ci pomocników, bo to zawsze trochę lżej :D
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Majeczko, dzięki ;:196 staram się, teraz już znacznie łatwiej robić "przemeblowania", kiedy się wie, co się ma i jak rośnie, bo niektóre rośliny faktycznie były kupowane kiedyś na żywioł. Tam gdzie wsadziłam koreankę miałam też iglaczka, była to bodajże jodła kalifornijska, którą co roku ratowałam i co roku chorowała więc dałam sobie spokój. Jakiś czas temu została wykopana, miejsce odkażone, teraz został wsypany worek kwaśnej ziemi i przesadzona ta koreańska. Dzisiaj wysypałam korę, chociaż biłam się z myślami, bo w tym narożniku mam konwalie i nie wiem czy jedno drugiemu nie będzie przeszkadzało, z drugiej strony biorąc na logikę w lesie przecież tak właśnie wszystko razem rośnie.

Kasiu, Ty kusicielko, nie nie ;:185 wypukła nie będzie, bo nie pasowałoby mi to koncepcyjnie, jak pamiętasz ta rabata jest wyżej jak pozostałe (taki tarasik - uskok) i tam przy zejściu, mniej więcej na wysokości tego kasztanowca, który póki co jeszcze tam jest postawię na dole pergolę czyli będzie takie magiczne wejście na której będzie na pewno Eden Rose i kusi mnie Elfe, ale słyszałam, że przemarza. Ale to plany na wiosnę więc wszystko może jeszcze się zmienić, prawdopodobnie druga taka sama zostanie postawiona przy następnym uskoku - zejściu do grilla :;230. Hortensja raczej tam pozostanie, nie chcę jej ruszać, bo dość długo się aklimatyzowała i teraz wreszcie zaczęła rosnąć, a jak będzie jej przeszkadzało towarzystwo róż to najwyżej w następnym sezonie przesadzę. Przy hortensji i na całym jakby tyle tej rabaty pójdą najwyższe, potem średnie i najniższe patrząc od środka. Patrząc natomiast z drugiej strony czyli ze ścieżki będzie widać najwyższe róże potem hortensję i coraz niższe bylinki. Tam też będą zmiany, zlikwidowany będzie ten mały kawałek trawniczka, a rabata zostanie poszerzona do ścieżki, ale wszystko w swoim czasie. Prawdopodobnie będę też robiła skalniaczek wizje i plany są, szkoda tylko, że nie jestem już na emeryturze :;230

Małgosiu praca wre, ale szczerze mówiąc też mi się już nie chce tylko, że ja już tak mam, że jak coś zaplanuję to nie ma zlituj, a rabatkę pod róże muszę uszykować, bo potem jak przyjdą to wszystko razem nie dałabym rady. Czekaj kochana na niespodziankę już idzie do Ciebie.

Aniu ja na Twoim miejscu nie wytrzymałabym do wiosny, przecież możesz zacząć teraz, a jak nie dasz rady skończyć to wówczas wiosną "polecisz" dalej :;230 , a jak dasz radę, to na wiosnę możesz zrobić następną :;230.
Pomocników mam, ale korzystam z ich pomocy wówczas jak sama nie dam już rady czegoś zrobić, Oni i bez tego mają masę roboty, o ile są na miejscu, a to pergole, a to drewno na zimę, a to drzwi do baraku, podmurówki itd.
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Kontakt:

Post »

Ilono ależ u Cibie kolorowo ;:138 W ogóle jesieni nie widać ;:224
Rabatka z białymi kamieniami jest cudna ;:180
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Problem Ilonko w tym, że tą całą resztą i ja się zajmuję np. drzewem do kominka... M. jest na stałe za granicą, a ja: zbudowałam dom, utrzymuję go w nienagannym stanie technicznym, sadzę, koszę, gotuję, piorę, sprzątam i pracuję :;230 Ale jak siebie znam, jak tylko zdąże, to choć wytyczę i zerwę darń, nadsypię ziemią i zaprawię kompostem ;:138
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozumiem, że zajmujesz się załatwianiem tego, no, bo chyba drewna nie rąbiesz, ale lekko nie masz, z drugiej strony odchodzą Ci pewnie inne rzeczy jak gotowanie obiadków, opieranie itd ? Jejku a wieczorami siedzisz sama w tym domu?
No i powiedz, że faceci nie mają lepiej, kobiety takie jak my mają trzy etaty praca, dom i ogród, ja żeby ze wszystkim nadążyć wzięłam sobie 2 dni urlopu, bo chwilami najnormalniej nie nadążam. A gdzie tu czas na forum :;230, ale nie narzekam, bo w gruncie rzeczy to lubię tylko doba mi czasami za krótka :;230. Dzisiaj posadziłam resztę tulipanów, zrobiłam kilka paczek, pojechałam na pocztę i dalsze plany szlak trafił, bo zaczęło padać ;:223, ale jutro ma być ładnie to może się uda. W między czasie nadrabiam zaległości w domu teraz właśnie prasuję, a że bardzo tego nie lubię więc w doskoku zaglądam tu :;230
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie sama... Mam 17 letnią córkę. Obiady jak najbardziej gotuję, robię zakupy itp. i rąbie drzewo :D Kupiłam sobie świetną siekierkę rozłupującą Friskasa :;230 Córcia mi pomaga i mówi, że jestem wielofunkcyjną matką ;:224
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

sweety pisze:(...) zbudowałam dom, utrzymuję go w nienagannym stanie technicznym, sadzę, koszę, gotuję, piorę, sprzątam i pracuję :;230 Ale jak siebie znam, jak tylko zdąże, to choć wytyczę i zerwę darń, nadsypię ziemią i zaprawię kompostem ;:138
O matko :shock: Jesteś supermenką ;:oj ;:180
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:196
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to ma Ci jednak kto pomóc, ale i tak podziwiam ;:215
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Kontakt:

Post »

Aniu podziwiamy ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj był przepiękny słoneczny dzień, a ja miałam wolne :heja i do tego z samego rana przyszła do mnie paczka z upragnioną różą Hokus Pokus, którą przysłała mi Aga (Tralaluszy), dzięki Aguś ;:196 , a właściwie dwie hokuski, bo druga dla Marzenki06, moja już wymoczona i posadzona. Poza tym troszkę nadgoniłam z "przeprowadzką" co nie których roślin, mój M też miał wolne więc wędził dzisiaj boczuszki i szyneczki :;230, żyć nie umierać, niestety jutro trzeba wracać do szarej rzeczywistości ;:223 póki co dzisiejsze zdjęcia.

te dalie późno zaczęły, więc teraz cieszą oczy, troszkę kiepskie zdjęcie, bo robione w pełnym słońcu
Obrazek

ta też słodziutka
Obrazek

i ostatnie kwitnące mieczyki, póki co jeden, bo drugi jeszcze nie zaczął
Obrazek

kochaniutki Grahamek, ile ma jeszcze pączków
Obrazek

i te też, ciekawe czy zdążą zakwitnąć, no i listki też zdrowiutkie

Kronenburg
Obrazek

i moja nn
Obrazek

pamiętacie clematisy z Auschena,
Casandra kwitnie :tan
Obrazek

Obrazek

kremowa cynia
Obrazek

i bardziej jesiennie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

marcinki i kasztanowiec, Kasiu tu widać ten uskok, gdzie na wiosnę ma stanąć pergola z różyczkami
Obrazek Obrazek

dzieciaczki też miały ubaw, mój wnuczek Kubuś udający żołnierza :;230
Obrazek

i wnuczka Alicja
Obrazek

a tu mięsko :;230 suszące się po peklowaniu
Obrazek

i już w wędzeniu
Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

ILONKA.........tym razem nie o kwiatkach, choć o nich można w nieskończoność opowiadać....dzisiaj o tym co w wędzarni i o wędzarni.....późno a ja przed kolacją, bo niedawno z pracy wróciłam i takiego cieplutkiego z ostrym chrzanikiem to bym sobie ciachnęła ;:108 ;:108
...a powiedz mi, czy to dzieło Wasze, czy gotowiec.......bo ja u siebie miejsce już prawie zaznaczyłam tylko wykonawcy taniego mi brakuje.....
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ilonko......czy Ty chcesz, abym ja tu zaraz monitor zaśliniła? ;:173
jejku wedzone i surowe....... ;:152 ;:152
szczególnie, że tam chyba boczek widzę....jejku Ilonko......uduszę! :;230 ;:152 ;:152
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”