Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
- labka1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
No tak..ale moje koło świerka, cześć..schowana po starym stołem na trawniku w kącie.
ale skoro mówisz,że nie..to ok..dzięki za info..
ale to że sadziłam je w wodę w miski, wiaderka jednym końcem..to dobrze????
ale skoro mówisz,że nie..to ok..dzięki za info..
ale to że sadziłam je w wodę w miski, wiaderka jednym końcem..to dobrze????
Tak, dobrze ale w okresie owocowania. Teraz radziłbym je wyciągnąć z wiaderek by wilgotność pieńków samoczynnie dostosowała się do okresu spoczynkowego. Połóż je na leżąco w miejscu wilgotnym, zacienionym.labka1 pisze:ale to że sadziłam je w wodę w miski, wiaderka jednym końcem..to dobrze????
Boczniak ostrygowaty potrafi w styczniu zaowocować, gdy przez kilka następujących po sobie dni temp. będzie dodatnia.
- labka1
dobrze, ale czy ja pisalam ,że one dopiero wyjęte są worków, i nie owocowały..shi-take ma sporo plam grzybni...
pisałeś,że jest teraz dobry okres na grzyby..boczniaki i opienki tez są po przerastane..myslisz,ze nie wydadzą nic z siebie w tym roku..
shi-take były w worku od kwietnia czy maja na poczatku. boczniaki od konca czerwca i czść poczatek lipca. opienki sierpien a już ogrzybiały.
prosze ostatni raz zawracam głowę, ale widze, że masz doswiadczenie..okropnie bym chciała mieć grzybulki w tym roku..
w instrukcjach tak kazali, żeby popudzic owocowanie...
odpisz mi jak "blondynce" jeszcze raz..i skończę.."prawie obiecuję", nie zawracać Ci głowy
pisałeś,że jest teraz dobry okres na grzyby..boczniaki i opienki tez są po przerastane..myslisz,ze nie wydadzą nic z siebie w tym roku..
shi-take były w worku od kwietnia czy maja na poczatku. boczniaki od konca czerwca i czść poczatek lipca. opienki sierpien a już ogrzybiały.
prosze ostatni raz zawracam głowę, ale widze, że masz doswiadczenie..okropnie bym chciała mieć grzybulki w tym roku..
w instrukcjach tak kazali, żeby popudzic owocowanie...
odpisz mi jak "blondynce" jeszcze raz..i skończę.."prawie obiecuję", nie zawracać Ci głowy

One mogą Ciebie zaskoczyć, do wywołania owocowania potrzebny im jest, przynajmniej wskazany szok termiczny czyli obniżenie przez kilka dni pod rząd temp. poniżej 10'C ale powyżej 0'C. Jeśli grzybnia opanowała już całość, jest szansa na grzyby po pierwszym ochłodzeniu.labka1 pisze:okropnie bym chciała mieć grzybulki w tym roku..
w instrukcjach tak kazali, żeby popudzic owocowanie..
Jeśli chcesz przyspieszyć i masz dużą lodówkę - włóż na kilka dni do niej pieńki. Jeśli nie masz - poszukaj chłodni w okolicy lub przechowalni warzyw - dogadaj się i tam na kilka dni wstaw pieńki.
Jeśli nie masz w/w możliwości - zdaj się na łaskawość pogody.
U mnie, czyli na północy (Puck, blisko Helu i Gdyni, choć zawsze zimniej niż w Gdyni) miałem dwa jesienne wysypy boczniaka ostrygowatego, pierwszy pod koniec sierpnia, kolejny ok. 20 września.
Uciążliwe stały się teraz myszki polne, takie z długimi ogonkami. Wytępiłem wprawdzie ślimaki, szczególnie ,,hiszpańskie" ale teraz to gryzonie podgryzają moje grzybki.
W odróżnieniu od boczniaka - Shiitake owocował od wiosny cały czas. Ścinałem grzyby a po tygodniu kolejne były. Zawsze po burzy, ulewie. Dawałem im podrosnąć, więc 6-10 sztuk raz na tydzień to było w sam raz dla mojej 4 osobowej rodzinki.
Wiosną doskonale owocował Eryngii, ale nie nacieszyłem się nim, zawsze grzybki były opanowane przez larwy muchówek. Może jesienny wysyp, na który czekam będzie pozbawiony robaków. Zaś boczniaki oraz Shiitake - w 100% wolne od robaków.
- labka1
Dzięki..czyli ..wyjąć z wody?..To po co te durnie wypisują takie dziwne instrukcje, jak człek zwykły nie wie, to tylko można wszystko popsuć..
jak znajdziesz chwilkę to napisz jak te slimaki zwalczyć albo raczej jak zabezpieczyć? i czy na inne różne zjadacze są sposoby??
jeszcze raz dziękuję......
a ha..a co z tym zakopywaniem? to kłaść czy wkopać? to 1.5 m muszę położyć..czy na samej ziemi? czy coś podłożyć?

jak znajdziesz chwilkę to napisz jak te slimaki zwalczyć albo raczej jak zabezpieczyć? i czy na inne różne zjadacze są sposoby??
jeszcze raz dziękuję......
a ha..a co z tym zakopywaniem? to kłaść czy wkopać? to 1.5 m muszę położyć..czy na samej ziemi? czy coś podłożyć?

- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Artur, przyłączam się do prośby, jeśli możesz napisz jak te ślimory zwalczyłeś, bo wszystkie grzyby mi wpierniczyły.. 

pozdrawiam, Anita
Już o tym pisałem 1 lub 2 strony wstecz. Miedziany drut wokół pieńka. Oczywiście bez izolacji.NITKA pisze:Artur, przyłączam się do prośby, jeśli możesz napisz jak te ślimory zwalczyłeś, bo wszystkie grzyby mi wpierniczyły..

Czy wkopać? Można wkopać ale na leżąco np. do 1/3 średnicy pieńków, można i na stojąco.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Artur, ja ostatnio na forum jak przeciąg i spore zaległości mam.. 

pozdrawiam, Anita
- labka1
Dziękuję Artur..!
Wyjęte zostaną dziś, jest zimno..a na konarze z shi-take są fantastycznie coraz bielsze "plamy"
Na innych klocach z grzybniami innych grzybów nie są tak intensywne w kolorze...ale ufam Twojemu doświadczeniu.

Wyjęte zostaną dziś, jest zimno..a na konarze z shi-take są fantastycznie coraz bielsze "plamy"

Na innych klocach z grzybniami innych grzybów nie są tak intensywne w kolorze...ale ufam Twojemu doświadczeniu.

On zacznie porządnie owocować, gdy to co teraz białe pokryje się brunatną korą.labka1 pisze:a na konarze z shi-take są fantastycznie coraz bielsze "plamy"
- labka1
Wygląda tak...czy dobrze??? Ten krzywy konar dębowy długi to shi-take, obok opieńki, a niskie boczniaki i chyba brzoza też jakiś boczniak, nie pamiętam dobrze, zabrakło mi kloców i część kołeczków została wszczepiona później w te brzozę..ale nie wiem jakie mąż zostawił..???
Jeśli urosną..to się wyjaśni..

Jeśli urosną..to się wyjaśni..

Hihi, wątek nosi tytuł ,,Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE" zaś te Twoje to może i na działce, ale raczej w domku na działce.kanclerz pisze:balociki z wiór bukowych zaszczepione grzybnią samoróbką
Dobrze, choć te długie to raczej położyłbym. Nie podejrzewam by kapilary wewnątrz pni poradziły sobie z podciąganiem wilgoci z gruntu aż na taką wysokość. Te krótsze - ok.labka1 pisze:Wygląda tak...czy dobrze???
- labka1
a jak wtedy drutem zabezpieczyć?
Pisałeś ,że masz 3metrowy...jak położe to szybko mi zjedzą żyjątka wszelakie..
Mówisz żeby położyć? on ma 140cm...nie tak wiele

Pisałeś ,że masz 3metrowy...jak położe to szybko mi zjedzą żyjątka wszelakie..
Mówisz żeby położyć? on ma 140cm...nie tak wiele