Ogród w dolinie część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p
Od: 17 lip 2011, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w dolinie część 2

Post »

no po prost piknie!!!! ;:138
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu skrętnik piękny, uwielbiam takie ciemne kwiatki , ale nie mam ręki do skrętników.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Aniu, jak - tak praktycznie -pielęgnować skrętniki ?
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za informacje o dożynkach w Pszczynie. A do Kapiasa zaglądam po drodze z pracy (Katowice), jeśli akurat sama wracam samochodem, bo moje towarzyszki podróży są bezogrodowe.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obiecuję, że wieczorem odpowiem na wszystkie posty, ale teraz idę do ogródka posadzić nabytki: chryzantemę oraz dwa cyprysiki japońskie 'Tsatsumi Gold'. Zdjęcia oczwiście będą ;:108

A na razie małe widoczki...

Conika na tle sianej przeze mnie smagliczki i irgi, która zaczyna i na nią wchodzić. Na raie nie raguję..

Obrazek

Kompozycja z berberysów i nie tylko. Nastrojowa i jesienna. Nie patrzcie tylko na trawę. Wiem, że powinnam pokosić, ale kosiarka nadal w serwisie :(

Obrazek

Ale będzie piękna, jak się rozrośnie ;:173

Do zobaczenia późnym wieczorem :wit Życzę wam owocnej pracy w ogrodach i dużo, dużo słonka ;:3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Cudne zimowity, passiflora, datura (sam taką miałem w zeszłym roku, ale przez zimę mi ją przędziorki zeżarły), no i pajączek. Aczkolwiek chyba dzisiaj okazem, który wkleiłem w swoim wątku, udało mi się Ciebie przebić. :;230

Pozdrawiam!
LOKI
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tak w ogóle, to planowałam walkę ze szczawikiem, ale M. wyciągnął mnie na rower do Szczyrku. Przyjemnie było, a szczawik ma się nadal dobrze.
Gdzie się da muszę go potrakować jakimiś chemikaliami, bo jest nie do pozbycia.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Jakis RANDAPek?
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Szczawik można usunąć ale trzeba mieć dużo cierpliwości i trochę czasu.On ma bardzo długie korzenie więc najlepiej to robić po deszczu starając się dokładnie podważyć.Widelec w rączkę i tak do każdego krzaczka.Teraz nie mam tego ładnego szczawika.
Randapkiem nie skutkowało.Kupując rośliny w doniczkach usuwam też pierwszą warstwę ziemi bo on tam siedzi często z innym
obrzydlistwem co nazywa się "parostnica".Pełno tego w szkółkach.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Aniu irge lepiej chlasnij, bo ona jest dosc ekspansywna :twisted: a jak sie ja tnie od poczatku, to jest bardziej atrakcyjna niz taka juz spora i dopiero przycieta.

ps parostnica, to faktycznie obrzydliwstwo - nawet nie wiedzialam, ze to to sie tak nazywa.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś na szybko pokażę jeszcze moje nowe nabytki ;:138
Zatem chryzantema ;:167

Obrazek

Obrazek

I już posadzona...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rabatka bynajmniej nie wygląda na jesiennie pustą ;:138

No i cyprysiki japońskie 'Tsasumi Gold'

Obrazek

Obrazek

Cyprysiki także zostały już posadzone, tylko zdjęcia nie zrobiłam :;230

U nas leje i to solidnie ;:138 Wszystkim życzę kolorowych snów ;:167
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Aneczka no jak zwykle olorowo i pieknie u Ciebie ;:196
Skretasek cudo ,uwazaj ...one czarują, wiem cos o tym ;:108
Irga jest cudna o tej porze roku ...wiesz one fajnie wygladaja formowane , koło przedszkola mojej małej sa takie przyciete w bonzoikowe drzewka,extra to wyglada :uszy
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajny Tsusami Gold. Wygląda jak po tsunami.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie odpuściłam sobie i dziś :D Na poranny, spokojny spacer po ogrodzie mogę sobie pozwolić tylko w niedzielę. Po wczorajszym wieczornym i nocnym deszczu ogród wyglądał dziś wyjątkowo fascynująco ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grażynko! I ja mam nadzieję przechować moje datury do wiosny. Jak na razie tylko raz mi sie nie udało, więc jest duża szansa :wink:
Justynko (justyna_gl)! Jakoś tak jest, że jakbym mogła spać, to wstaję jak do pracy. A jak muszę wstać, to mi się spać chce!
Teresko! Te róże sadziłam wiosną, ale i mam takie posadzone jesienią. Nie ma jakiejś różnicy. Teraz też będę sadzić. Dziewczyny tak długio kusiły, że się złamałam i zamówiłam ;:224 Kronenberg kupiłam przypadkiem. Pojechałam po 'niebieską' i jak zobaczyłam Kronenberg, to zakochałam się od pierwszego wejrzenia i wyszłam juz z nią. Zresztą to forumowa choroba. Pojechałąm po Charlesa de Gaulle'a, a wyszłam z Kronenbergiem, Chopinem, Fresią i Beroliną :;230
Małgosiu (Małgocha1960)! Skoro zapraszam, to się licze z ty, że może się pojawić 'kilka' osób. Na pewno będzie wesoło ;:138 Zatem niezmiennie zapraszam! Datury mam dwie. Żółta mi sie nie przechowała, więc kupiłam małą. Mimo, że majowe mrozy nieco ją potubowały, odbiła i jest bardzo ładna. Niedawno odkryła, że pięknie pachnie. Fioletową dostałam w prezencie. NIe rośnie szybko, ale kwitnie jak szalona. I również ślicznie pachnie. Miejsmy nadzieję, że obie uda mi się przechować!
Maryniu (marpa)! Miałam kiedys skrętniki, ale jakoś mi nie chciały w mieszkaniu rosnąć. Teraz mam trzy odmiany. Jestem nieco mądrzejsza niż wówczas i myślę, że dzięki temu będę ich miała coraz więcej. To piękne kwiaty :D
Igor! Ależ Ty jesteś ostatnio zajęty. Wpadasz jka po ogień. Potem znikasz :evil: Wiedz, że mi sie to nie podoba. I nie tylko mnie... Ale fajnie, że Ci sie podoba...
Geniu! Mam nadzieję, że ja jednak mam rękę do skrętników ;:196
Aniu (akl62)! Skrętniki przede wszystkim nie lubią ostrego słońca. Zatem trzeba im zapewnić stanowisko z rozproszonym światłem lub stanowisko półcieniste. Generalnie nie lubią jak jest za gorąco. Optymalna temperatura to 10 - 20 stopni i czym niższa - tym rzadziej należy je podlewać. Jak jest niska to raz w tygodniu, przy wysokich - nawet kilka razy na dzień. Podlewanie - do podstawki lub poprzez zanurzenie w wodzie. Lubią wilgoć, więc zaleca się wysypanie kermazytu na podstawkę i utrzymywanie go w stałej wilgotności (kormazyt jedzie do mnie, więc na razie nie mam). Nie przepadają za nawożeniem, więc ewentulanie można dać połowę normalnej dawki. Raz w roku powinno się je przesadzić tzn. wymienić część ziemi. Najlepiej wiosną do ziemi torfowej lub mieszanki kwiatowej z perlitem (ja tak mam). I tyle. Generlanie jednak uchodza za rosliny bezprobemowe. Walkę ze szczawikiem toczę, ale dalej jest go fragmentami niemało. W ostateczności nie dopuszczam do jego kwitnięcia, bo wtedy 'strzela' nasionami. Szkoda, że tak późno wyczytałam, że byłąś w Szczyrku :( Tsatsumi mi się spodobał i choć nie miałam takiego planu, wyszłam z dwoma!
Loki! Na 100% we wszystkim zostałm przebita przez Twoja cudną modliszkę ;:224 No i dalej będę się starać, by Ci sie podobało. Np. dziś znowu masz swoją ulubiona daturę ;:138
Aniu (wielkakulka)! Jestem przeciwnkiem radapowania bez ograniczeń. To chemia i nie wierzę, że nie szkodzi naszym małym przyjaciołom :D Staram się walczyć z chwastami przede wszystkim ekologicznie.
Janku (magry)! Twoje rady w zakresie walki ze szczawikiem są bezcenne ;:180 Na pewno spróbuję. Deszcz był wczoraj, więc dziś dyskretnie podziałam widelcem ;:138
Jule! Od samego początku panuję nad irgą, by nie zarosła więcej niż chce. Ale ją lubię i świetnie utrzymję w miejscu ta rabatkę. Ona jest pochyła, bo między ścieżką do domu a pasami do garażu (a tam się znajduje) jest około 60 cm różnicy w poziomie gruntu.
Dorotko (Keetee)! Jeszcze faktycznie jest kolorowo ;:138 Nie mam co narzekać. Czyżbyś i Ty miała parę skrętniczków? Może pokażesz... A irgę mam płożącą, więc raczej bonsai z tego nie będzie :;230 Nadto ona ma konkretne zadanie tzn. ma wiązać glebę z uwagi na małą skarpkę. Ale przy tym jest ładna, zielona, więc generalnie nie mam nic przeciwko niej :D
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

ale jesiennie :) pięknie a cyprysik fajny ;:215 miło wpaść i pooglądać fajne widoczki :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”