Sadzenie róż

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sadzenie róż

Post »

Dzięki Walentyna :)
Prawidlowo, Uetersen Klosterrose to nazwa rozy pochodzaca od klasztoru w rozanej miejscowosci Uetersen w polnocnych Niemczech nieopodal Hamburga.
Kilkunastotysieczne miasteczko slynie z najwiekszego na polnocy 7 ha parku ROSARIUM w ktorym rosnie 900 gatunkow roz.
Corocznie na poczatku lipca organizowane jest tu swieto krolowej kwiatow. Z miastem zwiazane sa dwie roze, ta druga to piekna "Augusta Luise".
Swoja droga to niesamowite ze Uetersen Klosterrose przezyla takie zimnisko.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Januszu a czy w związku z tym festiwalem jest tam sprzedaż także róż ? :D
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p

Post »

robertP2 pisze:Januszu a czy w związku z tym festiwalem jest tam sprzedaż także róż ? :D
Po pierwsze gratuluje jubileuszu tysiecznego postu i wejscia do Top Elity :D
Jest to raczej stala wystawa roz na terenie parku polozonego nad jeziorem, nie spotkalem jednak zadnej informacji o sprzedazy roz.
W tym roku otwarcie sezonu rozpoczelo sie 23 czerwca, w kazda niedziele odbywaly sie w pawilonie ROSARIUM koncerty muzyczne.
Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Dziękuję :D

Piękne miejsce .Tysiące róż i dobra muzyka nic dodać nic ująć. :D
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie ma przypadkiem jeszcze jednej róży związanej z tym ogrodem? Mam na myśli popularną Rosarium Uetersen.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

A Uetersener Rosenprinzessin?
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p

Post »

Naturalnie macie racje nazwy wskazuja na zwiazek z Uetersen.
Jednakze na stronie internetowej ROSARIUM (nie funkcjonujacej zbyt poprawnie) wymienione sa tylko te dwie o ktorych juz wspomnialem.
W necie znalazlem jedynie informacje ze 'Uetersens Rosenprinzessin' pochodzi od rozy 'Rosarium Uetersen'.
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Od: 9 wrz 2012, o 22:21

Post »

Dostałam dzisiaj róże od lokalnej szkółki: trzy Rosarium Uetersen i jedną Chopin. Wszystkie z gołym korzeniem. Korzenie rozrośnięte, bogate, każda ma 7-8 pędów. I te pędy są długie na ok 40 cm. ;:oj

Przywieźli je rano do mnie do pracy, więc wstawiłam je od razu do wiadra z wodą. A potem, po przyjściu do domu posadziłam je w doniczkach i razem z doniczkami wsadziłam do ziemi, z myślą, że posiedzą w nich trzy tygodnie, aż stanie altana na ogrodzie. ;:218 Tak teraz myślę, że te doniczki są trochę za małe na korzenie, które tak naprawdę ledwo do nich weszły (doniczki 3 litrowe) :( I jeszcze godzinę temu myślałam, że chyba przesadzę je do większych doniczek ;:224
Ale teraz czytam ten wątek i już zupełnie nie wiem, co dalej z nimi zrobić. ;:124

Chyba jutro wydrę je z tych doniczek i wsadzę do ziemi. Tylko jak? ;:14

Przeczytałam cały ten temat i mam spore wątpliwości co do dołowania, bo chyba to powinnam zrobić???
majka411 pisze:zadołuj je tzn. wykop dół na głębokość 2 łopat i dość szeroki. Róże ułóż pod kontem 45 stopni, podlej wody do dołka i zasyp lekko dociskając. Usyp porządny kopczyk.
Róże na wiosnę posadzisz na swoje miejsca. Powinny spokojnie przezimować. Jak je posadzisz to istnieje duże ryzyko, ze je stracisz. ;:108
Czyli co, przysypać je całe ziemią? :shock:
A te pędy długie na 40 cm zostawić? czy skrócić? Pędy są zielone, zieloniutkie... Ci, którzy te róże przywieźli powiedzieli, że dopiero zostały wykopane z gruntu, jeszcze trzy dni temu rosły sobie spokojnie. ;:204

No to co mam właściwie zrobić? Posadzić je i zrobić kopczyk, czy położyć je i całe zasypać ziemią ;:202
Proszę o jasną odpowiedź jak dla zupełnego laika, którym też jestem niestety... ;:131
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Masz już miejsce na róże /gotową rabatę ? Jak tak to po co się babrać z doniczkami itp sadzić na docelowe miejsce. ;:108
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

avalonne - mieszkasz w Rzeszowie lub okolicy - róże możesz spokojnie posadzić, a potem zrobić duży kopczyk i je całkowicie przykryć ziemią - gdy przyjdą już pierwsze mrozy. Poza tym te 40 cm pędy to norma - takie sadzi się róże wiosną lub jesienią.

Wracając do Rosarium Uetersen to jest tam podobno jakiś sklepik gdzie sprzedają róże. Niemieckie szkółki uczestniczą w Święcie Róż w różnych miejscach - czasem takie spisy znajduje się na ich stronach internetowych. Wtedy ze spokojem można tam podjechać i coś kupić - oprócz tego oczywiście obejrzeć daną wystawę.
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Tak, jest sklepik :) Sprzedają róże w doniczkach.
Jednak teraz nie mają na stanie już ani jednej z tych róż, które chciałam zakupić.
Ale od wiosny może by coś było :)
Zdecydowałam się już jednak i zamówiłam w Rosarium.

Co do rabaty - nie mam jeszcze rabaty. ;:202

Za dwa tygodnie dopiero będe mieć obornik - już umówiony. :uszy
Natomiast sadzić będę mogła dopiero za 3 tygodnie - jak robotnicy skończą robić altanę i drewutnie. Rabata jest tuż obok ściany drewnianej, a ściany jeszcze nie ma :)))
Jak posadzę teraz, to mi zadepczą. ;:124

Dlatego też tak się martwię i nie wiem, co zrobić teraz z tymi różami - czy posadzić je w większych doniczkach i za trzy tygodnie bez otrząsania ziemi przesadzić do gruntu, czy co innego zrobić.... ;:131

Na razie mam tylko te cztery róże. Mam nadzieję, że reszta zamówiona w Rosarium przyjdzie, jak już będzie po ogrodowym szaleństwie.

:)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Celinko,
Posadzenie w doniczkach nic nie da na tak krótki okres, bo korzenie nie przerosną całej ziemi. Zadolowałabym sadzonki w cieniu, gdzieś na uboczu a jak prace będą skończone róże można będzie sądzić spokojnie na stałe miejsce. Taka poczekalnia nie zaszkodzi sadzonkom pod warunkiem stalego podlewania . Trzymamy kciuki za nową rabatę ;:215
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Zadołować, dobrze :)

czyli, jak przeczytałam w tym temacie gdzieś wcześniej, pod kątem 45'.... i cale przykryć ziemią - całe z pędami?

Tak sie trzęsę nad każdym swoim krokiem, bo nie mam pewności, czy nie uszkodzę korzonków tych róż.
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Końcówki pędów ok 5-10 cm powinny wystawać ponad ziemię.
z tym kątem to na spokojnie :) , po prostu mniej więcej ukośnie .
Końcówki korzeni zawsze się uszkodzą ale i tym się nie przejmuj. Przed sadzeniem na miejsce stałe skracamy korzenie o kilka cm więc ewentualne uszkodzenia i tak będą usunięte.
Na początek ogrodkowania zachęcam do sięgnięcia do literatury fachowej, gdzie wszystko jest prosto i obrazowo wyjaśnione. Wiele książek można tanio dostać na aukcjach, np. Poradnik dla miłośników róż, Gottschalk lub Róże , Buczacki. :)
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Jeszcze za wcześnie na przykrywanie róż ziemią - zapowiadają wysokie temperatury i róże mogą się zaparzyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”