Mój pas startowy, czyli wąska działka - cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka - cz. 4

Post »

U mnie też w warzywniaku zostały tylko pomidory i jakiś resztki sałat. Cały czas liczę, że uda mi się zjeść Malinowego Olbrzyma, ale cały czas jest zielony i ani myśli się choć z lekka zaczerwienić.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

No i wyrwałam krzaki pomidorów, owoce zebrane, trochę zielonych wyrośniętych też, niech sobie powoli dojrzewają. Trochę smutno, że niedługo będziemy skazani na te sklepowe, właściwie to jak sobie pomyślę o tym wacianym smaku, to mi się odechciewa :? W tym roku pomidory udały się wyjątkowo praktycznie bez oprysków, bo tylko 1 oprysk w czerwcu czy na początku lipca. To dość nietypowe jak na uprawę w gruncie.

Zebrałam też resztę dyń, niektóre niedojrzałe jeszcze, zobaczymy, czy uda im się dojrzeć.

Posadziłam resztę roślin na rabatę, umocowałam klona za pomocą palika i starych rajstop :mrgreen: Zostały mi tam do posadzenia pęcherznica i biała róża, z innej rabaty, poza tym planuję tam wiosną dosadzić jeszcze 2 -3 róże, jakąś wyższą trawę, jakiś krzew lub 2, no i jakieś niskie na przód rabaty. No i trzeba położyć ostatni pas włókniny (dziś się nie dało przy tym wietrze), przyciąć ją na kształt rabaty i dokończyć wysypywanie korą. Na razie kora idzie cieniutką warstwą, a już poszło mi 10 worków. Później będę dosypywać.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U mnie pomidory tez w tym roku obrodziły rewelacyjnie. Miałam tylko 5 krzaczków i na dokładke w donicach, ale i tak jestem zadowolona. Na jakiś tydzień, dwa jeszcze wystarczy.
Tez widze,, że nie odpoczęłas w weekend. Niestety teraz tylko on mi został, bo w tygodniu nie ma zupełnie kiedy pracowac w ogrodzie.
Już nie mogę doczekac się kolejnego. jakoś mnie naszło ogrodowo. Pomysły na zmiany sypią sie jak z rękawa. Tylko realizacja musi poczekac do wiosny.
A wiosną pewnie znowu ulegnie zmianie :roll:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć pracusiu :wit Fajne zakupy ale gdzie foty ;:65 Spisałam sobie co kupiłaś i zaraz będę oglądać, bo nie znam z tego nic :;230
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm... tak wiało, że fot mi się nie chciało robić. Poza tym rabata jeszcze trochę rozgrzebana.

A wiąz, kalina sztywnolistna i pięknotka nie posadzone jeszcze (najpierw muszę poprzesadzać inne, żeby im zrobić miejsce), ale może je obfocę.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecywałam sobie, że już żadnych zakupów w tym roku, ale hmmm... Po odwiezieniu córki na trening mijałam ogrodniczy, no i oczywiście wstąpiłam tak się tylko tylko rozejrzeć ;:224 Znalazłam fotergillę całkiem sporą, za 12 zł (w innym ogrodniczym trochę mniejsza sadzonka była po 18 :shock: ), wzięłam też niewielki świerk glauca, którego będę formować, żeby był mały i gęsty. No i ostrokrzew, niby Blue Prince, ale ma jakieś zawiązane pojedyńcze owoce, więc chyba nie ta odmiana (za to te sadzonki wydawały mi się bardziej strzeliście rosnące - Blue Princess była szersza i niższa, więc zdecydowałam się na niego).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W końcu słowo ogrodnika to co innego niż słowo harcerza. ;:172 Gdybyśmy były takie konsekwentne to nasze ogrody byłyby ubogie :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja powstrzymywałam sie od zakupów całe lato. teraz tama puściła. Nie wiem co na to mój m. :roll:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Margo2 pisze:Ja powstrzymywałam sie od zakupów całe lato. teraz tama puściła. Nie wiem co na to mój m. :roll:
Tak mi się skojarzyło a on na to jak na lato :;230
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć, mam dziś urwanie głowy więc króciutko.
Dzięki za namiary na głóg ;:196
Ostrokrzew musisz mieć zarówno jego jak i ją żeby dobrze rósł i się zapylał ;:173

Fothergilla fajna :tan mam jedną i jestem bardzo zadowolona, cena też świetna.

Może po południu jeszcze zajrzę a na razie do roboty ;:134
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie, zakupy, zakupy, zakupy... Jak się ma tyle do obsadzenia, co ja, to ciężko się powstrzymać (mimo, że człowiek sobie obiecuje i się zarzeka), zwłaszcza, jak ceny fajne. Chyba jeszcze muszę się raz przejechać, bo widziałam tam Iteę (dopiero w domu poczytałam, bo obawiałam się słabego zimowania, ale chyba jest ok) i coś jeszcze... ale nie pamiętam już co :roll:

Tymczasem jakieś tam fotki:

Zbiór jesiennych gruszek - miała być Konferencja, ale chyba to coś podobnego, bo za bardzo pękate mi się wydają:

Obrazek

Teraz leżą sobie w garażu i "dochodzą".

Szczepiony wiąz:

Obrazek

Pięknotka (ma świetnie przebarwiające się fioletowawe liście - nie wiem, czy tak ma być, bo wszędzie czytam, że na jesieni są żółte):

Obrazek

No i nadal nie skończona rabata. Dziś też raczej wiele nie zrobimy, bo inne zajęcia gonią. Trudno, ważne, że większość roślin (łącznie z nowym klonikiem) już posadzona.

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rabatka pięknieje w oczach :tan Ależ Cię wzięło na jesienne sadzenie ;:138 Coraz ładniejsze masz widoczki ;:108

Gruchy uwielbiam, właśnie takie twarde, świeże że trudno ugryźć.

Nie boisz się o pięknotkę? czytałam że kiepsko znosi zimowanie w naszych warunkach. Ale rozumiem Cię, jest tak cudna że warto spróbować.

Ja mam trzy itee, z Hortolusa, chyba po 12 zł kupowałam wiosną. Teraz już zaczęły się przebarwiać. Też mi się bardzo podobają.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknotka będzie z zacisznym miejscu, przy ścianie garażu. Tam mało wieje, zobaczymy...
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Nie słyszałam wcześniej o itea, zajrzałam i oniemiałam jak zobaczyłam w jesiennej szacie... ;:223 miejsca brak
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, mi podobają się też jej przewieszające się pędy, z kwiatami. Śliczna roślina.

Kupiłam dziś 50 cebulek krokusów botanicznych: Barr's Purple i Blue Pearl. Jestem ciekawa, jak się będą prezentować, bo nigdy wcześniej nie miałam botanicznych. Na fotkach wyglądają uroczo. Plus kilka cebul hiacyntów różowych. W zeszłym roku sąsiadce wymarzły wszystkie hiacynty, więc tylko kilka na próbę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”