Ogród Soczewki cz3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki cz3

Post »

Aniu- Sweety tylko kiedy ja osiągnę ten końcowy efekt. Ciągle coś poprawiam powiększam, zmieniam. Mam nadzieję, że nie długo dojdę do tej granicy, że nie będę mogła już uszczuplać trawnika.
Chyba jestem już trochę zmęczona tym sezonem. Nie sądziłam, że to napiszę, ale chciałabym już posadzić wszystkie róże o kopczykować je i czekać na wiosnę.

AniuDS mam jeszcze takie
Golden Glow i Orange Sun
Obrazek Obrazek

Zwykła czarna tylko od początku miała wiosną skracane młode przyrosty i prezent Wintergold -czeka na posadzenie
Obrazek Obrazek

W planach mam jeszcze kilka sztuk ale to dopiero na wiosnę

Alu miejsce pod Gladiczją czeka na obrzeże i kosmetykę, ale zrobię to dopiero wiosną ponieważ i tak będę musiała o kopczykować różę więc po co mam sobie dwa razy robić robotę.
Zastanawiam się jeszcze czy dać kamyki czy korę albo to i to. Mam pół roku na podjęcie decyzji.
The Fairy będzie jedna bo tam wbrew pozorom jest mało miejsca a ona się jeszcze przecież rozrośnie.

Aguniada cyprysik i wiąz rozrosną się szybko nawet nie zauważysz kiedy. O Filicoidesie nie mogę jednak tego powiedzieć. Przyszykuj się na to, że jednak będzie potrzebował kilku sezonów na rozruszanie się. U mnie przez trzy lata stał w miejscu, u Asi też kaprysi i z tego co wiem zamierza go przesadzić w inne miejsce. Niestety nie znam przyczyny dlaczego tak się dzieje.
U mnie przeszkadzała mu trawa która wokół niego rosła, ale u Asi rośnie na rabacie wysypanej korą, więc chyba nie mam dla niego, żadnej reguły. Albo mu się podoba albo nie. Ale przyznaj, że jest wart zachodu, nawet gdy trzeba będzie na niego kilka lat poczekać.
To jest zdjęcie archiwalne z przed conajmniej 6 lat lub 7 lat

Obrazek

A te z tego roku

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kulki, kulki. Mnie tez coraz bardziej krecą. Mam w palnach. Dopiero jak wracałam od Ciebie zobaczyłam, że masz blisko siebie sklepik. Można coś ciekawego tam dostać?
Nastawiam się na zakupy w przyszłym roku wiosną razem z Tobą. Teraz mi nie wypaliło. Mam nadzieje, że w przyszłym roku wypali
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Witaj,odkryłam kolejny cudowny , zapierający dech ogród.Pomysł z petuniami w gruncie bardzo mi się spodobał w tym roku miałam w doniczkach i kłopot z pamiętaniem o regularnym podlewaniu w ziemi zawsze więcej wilgoci a skoro poradziły sobie u Ciebie to i u mnie powinny. Teraz pytania:) czym oddzielasz trawnik od kamyków? czy to obrzeże plastikowe? i drugie pytanie .. ta czarująca bajeczna obwódka przy anabell , jak nazywa się ta zielona roślinka rosnąca tam? z czyjegoś wpisu przy ścieżce z łupków podejrzewam że to też karmnik? ale tylko podejrzewam bo sama nie posiadam tej roślinki. Pozdrawiam Monika
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Monia, różnica jest niesamowita. Fajnie tak pooglądać zdjęcia, przed i po. Ja też tak miałam stworzyłam sobie rabatkę, byłam zachwycona, potem coś zmieniałam dosadzałam i po jakimś czasie zastanawiam się, jak ta pierwsza mogła mi się podobać. :roll:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Super te zdjęcia porównawcze. Aż ciężko uwierzyć, patrząc na Twój ogród, że było tak łyso :lol: Wydaje się, że te rośliny były tam od zawsze. I chyba do tego należy dążyć, żeby było ładnie, ale jednocześnie tak połączone jakby w naturalny sposób.

A sosenki śliczne, bardzo mnie kręcą :wink:
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Ewo zanim wzięłam się za odpisywanie pospacerowałam sobie po Twoim ogrodzie. Widzę, że choroba różana postępuje i to w bardzo dobrym kierunku :;230 . Pozachwycałam się Twoimi różami. Na prawdę super Ci rosną a White Meidiland piękna. Już kombinuje gdzie by ją posadzić. Przez te trzy lata bycia na forum mój ogród przeszedł sporą metamorfozę. Zwłaszcza ta część przed domem. Za rok będę robiła zmiany w kolejnych częściach działki.

Jolu ja niestety jeszcze takiego szczęścia nie mam i jak oglądam fotki z Twojego ogrodu muszę wysilać wyobraźnie. :D Na nowych rabatach też będą kamyki tylko będę musiała dokupić z wywrotkę kamieni. Nie wiem czy wam mówiłam ale mąż powiedział, że dziwna ze mnie kobieta bo na prezent urodzinowy zażyczyłam sobie tonę kamieni i to nie szlachetnych tylko otoczaków :;230

Justi ja specjalnie wzięłam w piątek urlop by troszkę ogarnąć ogród przed waszą wizytą. Powyrywałam chyba ze 3 taczki zielska, suchych badyli i przekwitłych kwiatów.

Sylwia cieszę się, że mój ogród tak mobilizuje cię do pracy. Ale jak będziesz narzekała na ból pleców to od razu mówię to nie moja wina :;230 Ja w zeszłym roku podobnie myślałam i jak przyszło wiosną do sprzątania to plułam sobie w brodę, że nie których rzeczy nie zrobiłam jesienią. Najwięcej się napracowałam przy czyszczeniu rabat z liści. W tym roku zakupiłam już odkurzacz więc nie długo będę szalała.

Anetko cieszę się, że chwalisz sobie Artemisa i Uetersener K mam nadzieję, że u mnie też będą ładnie rosły, A Natashę kupiłam w ciemno i też jestem ciekawa jak będzie rosła. W tym roku na świat przyszła moja pierwsza siostrzenica i ma na imię Natasza, więc ten wybór też trochę z sentymentu.

Kasiu w takim razie jedna u mnie zdecydowanie wystarczy

Moniko między trawnikiem a rabatami jest brązowe plastikowe obrzeże a roślina o którą pytasz to karmik. Petunie u mnie się sprawdziły i w następnym roku też trafią do gruntu. Część z nich już wyrwałam ale dubeltowe mają się dobrze i jeszcze ładnie kwitną

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Beatko ja mam podobnie jednego roku robię rabatę, uważam , że jest ok a na drugi rok wszystko się rozrasta i stwierdzam, że trzeba poprawić.

Dominika było bardzo łyso Zajrzyj do pierwszej części umieściłam tam kilka zdjęć jak wyglądał ogród na początku
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, ja widziałam te zdjęcia, ale masz rację, zerknę sobie jeszcze raz, bo po wizycie na żywo u Ciebie będzie to niezły szok, tym bardziej, że oglądałam je już dość dawno i nie pamiętam za wiele szczegółów.
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02

Post »

No Monisiu o bólu pleców to ja coś wiem.... ostatnio tak mi sąsiad dogodził przywożąc samochód żwirku że przez kilka dni nie mogłam się wyprostować.... a masować później nie chciał.... :;230 A odkurzacz to fajna sprawa bo ja też teraz już chodzę i myślę że mi też by mi się przydał na te rabaty wysypane żwirem... ale to pewnie w odległej przyszłości... najwyżej dzieci zatrudnię do zbierania... :;230
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Sylwia jak Ci się krzewy rozrosną to z pewnością odkurzacz będzie wskazany. Ja dopiero w tym roku zauważyłam i odczułam, że jest niezbędny.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U Ciebie jak zawsze ślicznie :D
Czy to oznacza, że każdego z nas czeka odkurzacz???
Napisz mi także, co to za płożace na 2 zdjęciu z przodu... Nie jestem pewna,a wyglada super, szczególnie teraz - przebarwione :wit
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02

Post »

no i jak tu iść spać jak takie piękności pokazujesz... ale nic trzeba być twardym więc idę ;:19
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Aniu to berberysy ale nie pamiętam odmiany. Wiosną i latem jest zielony a na jesieni przebarwia się na czerwono
Odkurzacz jest wskazany gdy masz rabaty wysypane kamieniami tak jak ja. Do póki rośliny były małe a działka jeszcze słabo osłonięta nie zauważałam potrzeby zakupu odkurzacza. Liście z działki wywiewał na pobliskie pola wiatr.
W tym roku na wiosnę spędziłam kilka godzin wygrzebując liście z kamyków, Czułam się jak Kopciuszek Nie wspomnę już o stanie moich paznokci po takiej robótce.
Sylwio kolorowych snów. Jak też zmykam
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Halo :wit
Poprosze o odpowiedź na mój poprzedni wpis :D
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten berberys to pewnie Green Carpet.

Fotka z głębi ogrodu na rabatę wzdłuż domu przypomniała mi, że miałam poszerzyć swoją.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Moniko, ależ masz ładne rózane zamówienie przygotowane. Ja też już czekam na nowe różyczki. Śiczne te falbaniaste petunie i do tego w gruncie. Już u kiku osób spotkałam się z takim sadzeniem i bardzo mi się to podoba :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”