Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.6

Post »

Aniu na tym tle wszystkie kolory wyglądają ślicznie. ;:215
Olu to są dalie które powoli likwiduję żeby mieć więcej miejsca na róże. Każdego roku mają inne umaszczenie i coraz więcej robi się tych biało-czerwonych.
Najpiękniej pachnie Madame Isaac Pereire, tego zapachu nie można zapomnieć, jest ;:167 Każda ma inny zapach, jedne bardziej słodki, inne jak stare perfumy a jeszcze inne owocowo. Ale ogólnie ciągle czuć w powietrzu zapach róż połączony z zapachem tytoniu ozdobnego a wystarczy tylko że słonko schowa się za dom i już zapach robi się mocniejszy.
Bo winobluszcz ma z początku problemy ze wspięciem się tam gdzie chcemy i nie ważne jaka to powierzchnia. Mnie ciągle zarastają chodniki bo te dolne pędy wolą iść płasko. Musisz im pomagać aż dobrze się przyklei do ściany. Ja w pierwszych latach podpierałam go patyczkami i wiązałam sznurki żaby go przycisnąć do ściany. Gładka powierzchnia mu nie przeszkadza bo po szybach w oknach uwielbia się wspinać czy po blachach z obróbki dekarskich czy po plastikowych rynnach. Co do marznięcia to jemu zawsze wymarzają zielone niezdrewniałe końce pędów, te grubsze i zdrewniałe wytrzymują nasze zimy. Jak się rozrośnie to i piąć się będzie lepiej i szybciej a i zmarznięcia nie będą takie widoczne.

Obrazek

;:19
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Majka to zdjęcie to mistrzostwo świata, aż mnie zatkało. Boskie. ;:167
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie też zatkało! Aleś przydybała, Majutek, tego souvenira w diamentach rosy, w pięknym otoczeniu... coś cudownego dla oka!
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Podpisuję się pod tym, co napisała Agnieszka ;:167
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Majeczko dziękuję za info i rady ;:180 Jeśli kiedyś będę szukała pnącej róży poszukam i tej odmiany :D Ogród zapachowy to jest dopiero coś wyjątkowego :) Czyli jak rozumiem kolejne wyrastające pędy winobluszczu powinny iść coraz bardziej pionowo? Bo to że się przykleja do ściany to potwierdzam :wink:, na początku jednak (rok temu) nie bardzo miał na to ochotę.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

I jak tu nie zakochać się w różach :D
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jesieni u Ciebie jeszcze nie widać :D Dziś okropna pogoda i zimno. Mam nadzieję, że wróciliście wszyscy do zdrowia.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od rana zrzucam zdjęcia i opisuję i dopiero niedawno skończyłam i nie żeby było ich tak dużo, raptem tylko 20-30 zdjęć. Ciągle ktoś coś chce, a to kołysankę a to bajkę a to cici a to obiad i tak bez końca. Nawet w taką fajną deszczową pogodę nie mam czasu dla siebie czyli na forum. :(
Wstawię parę zdjęć

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek jeszcze ciągle kwitnie - zdjęcie z 17 września

i idę ;:19 bo wszystko mnie boli od tej ciągłej dyspozycyjności, do opieki nad małymi dziećmi trzeba mieć zdrowia więcej niż do kopania w ogrodzie. ;:108
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Majutka przytulam ;:196 trzymaj sie jakos ... to tylko na poczatku czlek taki skolowany, pozniej sie przyzwyczaisz i wiecej zniesiesz :wink: Foty wychodza Ci coraz lepsze ;:333
ps w opisie masz jedno O za duzo a jedno N za malo - Sonnenröschen (sloneczna rozyczka)
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Majka, jak ja Cię rozumiem, od poniedziałlku mam to samo. Tylko z samego rana mam chwilę czasu dla siebie, później baba, baba i jeszcze raz baba. :;230
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Babcie tak mają... Ja mam nadzieje, że mam jeszcze troche czasu :D
Przepiękne róze i zdjęcia z kroplami rosy ;:138 Miły widok, gdy na zewnatrz 9 stopni i mżawka ;:138
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ja Was chyba muszę doprowadzić do porządku :evil:
A gdyby wnusie wraz z mamusiami mieszkały tak daleko że byście się z nimi widziały raz na kilka miesięcy albo raz na rok? Lepiej by wam było? Założę się że nie. Więc nie narzekać tylko cieszyć się że są jeszcze w tym wieku kiedy babcia jest potrzebna... bo za parę lat to już nie będzie tak samo... będą miały inne priorytety i babcie zejdą na dalszy plan.
A póki co - szczepić w maluchach miłość do kwiatów, ziemi... żeby wyrosły z nich porządne ogrodniki :wink:
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam z rana a właściwie już prawie w południe. :wit
Dziadek pojechał z Basią na spacer i ją uśpić bo u nas robi się coraz bardziej słonecznie. ;:3

Jaguś do tej pory wnuki miałam okazjonalnie raz czy dwa w miesiącu i było bardzo dobrze. Inaczej sprawa wygląda jak masz w domu wnuka od urodzenia tak jak mieliśmy najstarszego Dawida, a inaczej jak wprowadzą się wnuki które mają już ileś tam lat i swoje nawyki mówiąc delikatnie. A do tego z dnia na dzień zastała mała bo 1,5 roczna Basia zastawiona przez mamę w prawie obcym domu na cały dzień i jeszcze bez starszego brata który poszedł do przedszkola. Basia potrafi parę godzin chodzić ze zdjęciem mamy i płakać i złościć się do tego. Żadnej babci takiej sytuacji nie życzę. ;:185
Zaszczepiam im miłość do ogrodnictwa choć chyba mają ją we krwi bo wnuczka już dawno ciągnęło do siewu i nawet wysiewał marchewkę do skrzynki na balkonie. I przywieźli ze sobą dwie doniczki żagwinu z jego siewu, jak mówi to posadzi go przy nowym domu. :D

Aniu dzisiaj wyglądały podobnie, w chłodzie mają całkiem inne wybarwienia. ;:173

Beatko ach te ukochane wnuki. ;:4

Juleczko dzięki za ;:168 i podpowiedź co do błędu, już poprawiłam. ;:196
Liczę że z czasem wszystko jakoś się ułoży tylko że teraz mam najwięcej roboty w ogrodzie a najmniej czasu. W wolnych chwilach już zaczęłam porządki jesienne czyli wyrywanie jednorocznych i przesadzanie bo jakieś miejsca na różyce muszę zrobić niż przyjdą. :roll:

Ewa majowa oj widać jesień i to coraz bardziej tylko ja staram się jej nie dostrzegać. Zdrowie jeszcze kiepsko ale trzeba iść do przodu mimo kaszlu. :uszy

cdn bo wrócili ze spaceru.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Oj biedulka ta Basia :( musi strasznie tęsknić... i nie rozumie dlaczego tak się stało - w tym wieku nie da się racjonalnie wytłumaczyć ... ale ja wierzę w Ciebie Majeczko i myślę że już za kilka dni sytuacja całkiem się odmieni... jak mała przywyknie... miłość czyni cuda ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciąg dalszy odpowiedzi bo Basia sobie smacznie śpi. ;:19
Jaguś tu raczej potrzebna cierpliwość której coraz bardziej mi brak. :(
Olu i pewnie za rok będzie już dość spory i zechce ładnie piąć się do góry tylko musisz mu troszkę pomóc. :uszy
Beatko, Aguniu, Aniu a tam od razu mistrzostwo, zwykła różowa róża w odpowiednim otoczeniu. Ciągle maleńka ta Souvenir de McKinley ale wytrwale zawiązuje pączki które ja bezczelnie jej obrywam, pozwalam tylko na jeden kwiat. A zdjęcia o poranku to ostatnio moja specjalność bo potem nie mam już możliwości pochodzić spokojnie po ogrodzie. ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”