Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Post »

Fotki pstryknęłam, ale gniły w aparacie do dzisiaj :oops: . Po południu mam zebranie rodziców :roll: , kilka rzeczy mam do posadzenia w ciągu dnia więc spróbuję teraz coś wrzucić ;). Franek trochę zasmarkany cały czas, lecimy na Cebionie i syropie prawoślazowym.
Potem może coś Wam więcej napiszę, teraz tylko zdawkowe komentarze do zdjęć :mrgreen:.

Najpierw zaległe zdjęcia z urlopu - hortensjowego raju. Widać, że nikt tam specjalnie o te hortensje nie dba, a one rosną i kwitną jak oszalałe nawet w zaniedbanych ogrodach. Zazdrość, zazdrość ;:145

Obrazek

Tu było ładnie:
Obrazek

Obrazek

Przy plebanii:
Obrazek

Obrazek

Na pamiątkę z wakacji kupiłam takiego ptaszka z szamotu - podczas pobytu na półwyspie helskim znalazłam jedno stoisko z ładnymi rzeczami :lol: .
Obrazek

Z ogrodu:

Obrazek

Archiwalne :oops: monardy:
Obrazek

Kleome to jeden z trzech moich pewniaków do domowego siania jednorocznych w przyszłym roku (plus szałwia omączona i tytoń ozdobny ;:167 )
Obrazek
Obrazek

Mam sporo rudbekii - wszystkie to prezenty od Bassbeci i Anity (te miały być dzielżanami :wink: )

Obrazek

Vanilka - najładniejszy kolor jesiennego różu z tych hortensji, które mam - przynajmniej na teraz.

Obrazek

Jedna (sic!) roślina astra nowoangielskiego wysadzona rok temu - ponaddwumetrowej srednicy potwór zasłaniający inne rośliny - w przyszłym roku trzeba go będzie wiązać :roll:
Obrazek

Patriotycznie :wink:

Szałwia szkarłatna (bardzo mi się podoba ;:173 ) i białe dalie (o nich będzie chyba kolejna sesja fotograficzna, z siewu wyszło sporo różności :lol: )
Obrazek

Czerwono-białe dalie, szałwia błyszcząca i w rogu hortensja Great Star
Obrazek

Lwie paszcze od sąsiadki
Obrazek

Ciągle mamy pojedyncze truskawki ;:oj
Obrazek

Luizka - trzecie kwitnienie (widać, ze ja przędziorki podjadły)
Obrazek

Jesienne anemony - biały miał być pełny
Obrazek

Bodziszek Mavis Simpson - stanowczo lepiej mu bez słońca
Obrazek

Krakowiak - kwitnie od lipca
Obrazek

Bill McKenzie
Obrazek

Misz-masz ;:202
Obrazek

Rozsadnik - o to, żebym nie wiedziała co gdzie rośnie postarali się Franek i suka
Obrazek

Do kompostu nie należy wyrzucać nasion pomidorów :mrgreen: - tu wielkie już krzaki robią konkurencję zielsku i towarzyszą Onondadze
Obrazek

Generalnie obecnie mam na rabatach śmietnik jak się patrzy, chaos i brak pomyślunku. Wczoraj siedziałam i smętnie dumałam nad tym co zmienić :? .

Na razie muszę kończyć ;:223
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Margo2 pisze:A ja swojemu synowi na noc stawiałam gdy miał katar pokrojony czosnek. Nie miałam nigdy problemu z nieprzespaną nocą. I uszy także miał dzięki temu zdrowe. Wiem, że niektórym zapach czosnku przeszkadza, ale naprawdę działa.
Sama też to stosuję
co tzn stawiałaś?

Agatko :( tak mi przykro że nie mogłyśmy się spotkać... mam nadzieję że się na mnie nie gniewasz, ale z dnia na dzień zadzwonili że mam się zgłosić.... nawet nie miałam głowy żeby do ciebie zadzwonić.
Zdjęcia z wakacji obłędne.... szczególnie ten szpaler kwitnących hortensji...
Jednak pysznogłówki są najpiękniejsze w tak dużej masie... szkoda że nie mam dla nich odpowiedniego miejsca...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

I Ty nie pokazywałaś zdjęć ;:223 Skąd takiego astra nowoangielskiego można zdobyć? Zaraz jadę co Ciebie, skaczę przez ogrodzenie i kradnę sadzonkę ;:134 mam tylko nadzieję że pies mnie nie pogoni :;230

Cleome bardzo mi się podobają. Tak mi wstyd było za ludzi, którzy w Skierniewicach rwali nasienniki przed pałacykiem :oops:
Muszę sobie kupić i wysiać w przyszłym roku, bo bardzo ciekawie wyglądają.

Myślałam że na wakacjach byłaś gdzieś w Niemczech bo tak klimat łagodniejszy dla hortensji i architektura podobna :wink:
Faktycznie zagłęgi hortensjowe niesamowite. :D

Pozwolisz że odgapię na przyszły sezon ten pomysł z szałwią błyszczącą pod daliami? też dalie mam czerwone i biało czerwone ;:333
A ja mam szałwię omszoną, jak w Skierniewicach o nich rozmawiałyśmy to miałam zaćmienie umysłu i nie pamiętałam jaka to ;:223 Nie wiem dlaczego nie chce mi się wysiewać. Może teraz powinnam kępki podzielić na mniejsze to sie rozrośnie :?:
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Agato,
nie było Cię chyba całe wakacje? :shock: Nie mogę się napatrzeć na te hortensje, ich wybarwienie, bujne kwitnienie ;:oj To wprost niesamowite, że na północy tak świetnie sobie radzą. U mnie 6 krzewów i kolejny rok bez kwiatów, a nie przepraszam są dwa wiechy, ale czy się zdążą rozwinąć?
Pysznogłówki masz cudne, no i hit lata cleome które święci triumfy w wielu naszych ogrodach. Boję się, że pogoda w tym roku już na niewiele zmian nam pozwoli. Mam nadzieję, że chociaż w znikomej ilości uda mi się skończyć to co zamierzałam. :wit
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Agatko zdjęcia z wakacji obłędne a te hortensje ech, Twoje pysznogłówki przepiękne, a ten kolorek astrów niesamowity, mam podobne, ale cos mi się wydaje, że te są jaśniejsze i dużo ładniejsze, możesz zrobić im zbliżenie?
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Cudności te hortensje ;:oj ;:167, coś w tym jest, że jak się nie chodzi koło roślin, to niektóre lepiej rosną.
Bardzo polubiłam lwie paszcze, mam je pierwszy raz i zaraz po wsadzeniu do ziemi mi uschły, a za jakieś 2 tygodnie były znowu kolorowiutkie, ale u mnie z większością roślinek tak jest.
Franiu, nie odzywasz się a lampki czekają :!: Aktualne?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Oświeciło mnie właśnie! Czy ja Ci nie jestem winna kasy za różane rękawice? :oops:
Poproszę o przypomnienie kwoty i dane do przelewu :oops:
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusiu, sprawę spotkania mamy chyba wyjaśnioną :wink: . Ja chyba też nie mam odpowiedniego miejsca na monardy, bo po kolejnym wyjeździe zastałam je całe w mączniaku... Zresztą wyrosły na brzegu rabaty na półtora metra, a miały mieć niecały jeden, ni w pięć ni w dwadzieścia to wygląda :|

Jolu, już pobuszowałaś tam gdzie dałam Ci namiar na astry? Jaki kolor cleome chciałabyś? Nasiona dojrzewają cały czas... :wink: Widok ludzi rwących strączki był żenujący, to prawda :roll:

Kasiu, sporo mnie nie było, to prawda :/. Oprócz tego moja szanowna ósemka numer trzy była łaskawa zdecydować się na wyrośnięcie ( w tym wieku! :shock: ) i miałam dwa tygodnie przerwy w normalnym funkcjonowaniu, a wtedy byłam w domu na szczęście ;:202 . Najładniejsza hortensja jaką tam widziałam to była taka z płaskim baldachem, płone kwiaty otaczały płodne, kolor przecudnie niebieski, wielki ukwiecony krzew... Można tylko pomarzyć... Nie miałam wtedy aparatu :wink: .

Ilonko, mój aster to Alma Potschke. Kolor... rozbielony amarant? :? Zdjęcie w zbliżeniu będzie dalej :).

Madziu, mam obawy, że niechodzenie koło hortensji ogrodowych na naszych włościach kończyłoby się zawsze posiadaniem zielonego krzaka... :wink:. Lwie paszcze były z nadwyżek sąsiadki, wsadzałam z doniczki gdzie rosły od wysiewu, trochę dochodziły do siebie ale teraz ładnie wypełniają luki w miejscach gdzie mam cebulowe :) .
Latarenki... oczywiście... ;:167

Agusiu, ja też o tym zapomniałam kompletnie :lol: . Zmieniliśmy właśnie bank, muszę zerknąć, bo numer konta jest mi póki co zupełnie nieznany. Wyślę pw ;:196 .

Starsze posty potem, bo wolny czas znowu ucieka :evil: .

Teraz zestawienie dalii z siewu, z dwóch torebek - jedne pomponowe, a drugie pełne i półpełne. Zobaczcie, co wyszło :lol: .

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ladniutkie ;:108 Franci a jak takie dalie sie sieje? odrazu do gruntu czy trzeba do doniczek i dopiero pozniej do gleby?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rękę do siewu, ładnie Ci wzeszły. Może sama spróbuję na wiosnę :wink:

Cleome będę chciała kupić białe i różowe i zmieszać na rabacie. Ciekawa jestem takiego efektu.

A w tym sklepie jeszcze się nie wgłębiłam w temat, tylko pobieżnie, ale już mi się podoba ;:173
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, ja siałam w domu :? . Na torebce napisane, że wysiew w lutym-kwietniu pod osłonami. Chyba można by się pokusić o sianie gdzieś na grządce a potem przerywanie, toż taka torebka nasion to nie majątek ;:131 . One i tak są do pikowania, bo przecież duże rosną. W tym roku mam kompletny misz-masz na rabatach przez te dalie, przy wykopywaniu je poopisuję kolorami, żeby to jakoś wyglądało za rok :lol: .
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kurka szkoda, ja nie lubie tej zabawy z wysiewem, przepikowywaniem ... to chyba zostane przy zakupie bulw. A akurat dalie, to chyba jedyne chabazie ktore kolorystycznie zawsze mi sie zgadzaly z tym co kupilam :lol:
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wielki Come back ;:3

Ja nawet nie posiałam swoich dalii.....i wielu innych rzeczy, wiesz przez co.... :wink:

Agata, nie zauważyłam gdzie te wszystkie dalie masz??? Ja w tym roku po raz pierwszy będę eksperymentować z przechowywaniem tych moich wielkich, mam juz gdzie ;:108
Rano o 6.30 było 3,5 widziałaś? :shock: :shock: :shock:
Pozdrawiam
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha, jeżeli się licytować to u mnie o 6 rano były 2 stopnie ;:223 Sprawdzałam na różnych termometrach bo myślałam że coś mam z oczami. Ale wyjście na dwór potwierdziło że to raczej zima się pomyliła. Ogrzewanie nawet mi się włączyło :shock:
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julka, a może nie pikować tylko przerwać czyli część siewek wyrwać i wyrzucić. Problem się robi w monochromatycznych ogrodach jak Twój, chyba, żeby zebrać nasiona z konkretnej rośliny - białej czy różowej. Tak sobie teraz dumam, że ziemie trzeba by czymś okryć, coby było tam cieplej no i siewki są przecież wrażliwe na najmniejszy przymrozek. Hmmm pewnie daliowy wątek gdzieś jest, nic tylko pogrzebać w Forum :? .

Justynko, wiem, co Ci przeszkadzało w różnych pracach ogrodowych ale to już przeszłość :wink: ;:333 . Moje dalie rosną w dwóch miejscach niemożliwie stłoczone - w tym roku miały za zadanie zakwitnąć, żeby można je było posegregować, a w przyszłym dopiero zostaną użyte w celach kompozycyjnych (o ile w moim przypadku można o kompozycji mówić :/).

Jolu, Justynko, u nas na termometrze pokazało się 2 stopnie (on chyba zawyża około stopnia), ale przy gruncie było pewnie ciut, ciut powyżej zera - rosa zrobiła się biała ;:202 . Na tarasie zostawiłam na noc wynalazek nie cierpiący mrozu - tibuchinę, dopiero szykuje się do kwitnienia; nie darowałabym sobie, gdyby liście i kwiaty się jej zwarzyły ;:124 . Coś tam komuś wczoraj mówiłam o możliwym przymrozku... 8-)

Reszta ogrodowego przeglądu powakacyjnego:

Kokorycz kupiona późną wiosną od Anityy ciągle kwitnie pojedynczymi kwiatkami ;:oj
Obrazek

Wandziu, bodziszek Cambridge od Ciebie to już ładna kępka ;:167
Obrazek

C. de Chambord - jeden kwiatek ale jak pachnie... ;:173
Obrazek

Hibiskus bylinowy
Obrazek

Rudbekie od Bassbeci - fascynuje mnie ich faktura :D
Obrazek

Moja jedyna w miarę normalna w wyglądzie żurawka zdecydowała się na kwitnienie :lol:
Obrazek

Plektrantus rosnący w słońcu - te bardziej w cieniu nie mają różowej obwódki
Obrazek

Barbula Worcester Gold, kupiona u Szmita. Teraz głowię się gdzie ją posadzić ;:14
Obrazek

Anita się rozszalała :lol: Nie pytajcie, co to niebieskie na środku, chyba plama na obiektywie :;230
Obrazek

Kłokoczka, moje chciejstwo zaspokojone :wink: . Troche się martwię, że łodygi w ogóle nie wyglądają na zdrewniałe... :|
Obrazek

Jesień...
Obrazek

Ilonko, zbliżenie mojego astra. To jest teraz najbardziej przyciągająca w ogrodzie owady roślina, taki mój substytut motylego krzewu :;230
Obrazek

I nowości skierniewickie:

Przetacznik Aztec Gold
Obrazek

Powojnik Cassandra (bylinowy, tzw. barszczolistny, pokrój wniesiony do 1 metra i o tej samej szerokości). Przepięknie pachnie ;:167
Obrazek

Kupiłam też kilka fiołków Heatrhrob
Obrazek

Czekoladowy rozchodnik ;:oj (nazwy odmianowej musiałabym poszukać w katalogu szkółki)
Obrazek

I złocienie arktyczne, nie ma obaw co do przemarznięcia, ale mogą nie zdążyć zakwitnąć przed zimą (znaczy nie w tym roku, w następnych) ;:131
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”