Astry- uprawa

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Astry

Post »

Locutus pisze:Zazdrość mnie zżera jak na te wasze astry patrzę ? mnie wszystkie w tydzień jakaś choroba położyła (podejrzewam fuzariozę)...

Pozdrawiam!
LOKI
Nie martw się, w przyszłym roku będzie lepiej ;:108
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Oby. ;-) Przecież gleby w ogrodzie sobie nie wysterylizuję. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Mojego brata astry:
Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Od: 9 wrz 2012, o 22:21

Post »

Cześć wszystkim :)

Astry to jedne z najpiękniejszych kwiatuszków :) Mają takie cudnie niewinne łepki ;:173

Jestem tu od niedawna i jeszcze nie znam wszystkich miejsc na forum. I nie wiem, w którym temacie można zapytać o to, jaki to gatunek kwiatka... :oops:

Przeglądam ten wątek, bo chce zidentyfikować astry, które dzisiaj dostałam od męża i syna :) :heja Wydaje mi się, że to aster nowobelgijski, ale nie jestem pewna.
Na zdjęciach nie widać za bardzo ich wysokości, więc trudno mi powiedzieć.
Moje są małe, malusieńkie.
Moi chłopcy kupili dzisiaj w Biedronce.

fioletowe
Obrazek

białe
Obrazek

jak widać, są niziutkie, mniejsze od typowej doniczki balkonowej...
Obrazek

Czy może tak być, że są małe, bo są młode i w przyszłości urosną duże?

Czy mogę je zostawić w ziemi na zimę? czy to bylinki? bo rosną w krzaczkach, a krzaczki kojarzą mi się z wieloletnimi....

na opakowaniu było napisane tylko: "astry jesienne, mieszanka"..... No i teraz głowię się, co mam ;:204

Pozdrawiam :)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
gilgall
100p
100p
Od: 4 lip 2011, o 17:33

Post »

Avalonne -wydaje mi się, że to bylina, tzw. popularne marcinki, miałam kiedyś takie, tylko wyższe, bardzo ładnie się rozrastały.
Zeberka4- co to za żółty kwiatek kolo tego białego astra, w takiej kępce? Bardzo ładnie wygląda....
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

Krysiu kiedy się uszczykuje astry? bo też siałam do wielodoniczek tą odmiane różowo-białą którą pokazałaś na zdjęciu i powiem Ci że takie liliputy mi porosły że szkoda gadać w dodatku na jednej sadzonce może ze 3 kwiaty są i to wielkości orzecha laskowego, no może tyćkę większe :(
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

Własnie taką mam nadzieję, że to "marcinki", bo one bardzo dobrze znoszą zimę i pięknie się rozrastają.
Tylko co one takie niskie :shock:
;:204
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
gilgall
100p
100p

Post »

Marcinki powinny mieć takie kłącza i jeżeli cały czas rosły w doniczce (małej, produkcyjnej) to może nie miały jak się rozrosnąć w korzenie i dlatego takie karłowate... Z tego co wiem one lubią dużo miejsca, żyzną glebę i nie znoszą suszy...
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

te astry posadziłam już wczoraj, a dzisiaj deszcz je podlał :) Mam też astry wyższe, też w tym roku wycyganione, od teściowej :)
Mówiła, że to też marcinki. Ale jeszcze nie kwitną. Mają malutkie pączuszki, które jeszcze nie pękają. Boję się, że nie zdążą zakwitnąć tej jesieni. ;:202
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

To jeżówka jeśli dobrze pamiętam. avallone nie martw się, zakwitną. Mają czas.
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p

Post »

wiesz, ja tak naprawdę nie wiem, co to jest, bo mam to pierwszy raz. Teraz w lecie dostałam. Wsadziłam do ziemi i rośnie 8-)
krzaczek taki wielkości ok 30-40 cm, silnie rozkrzewiony. Listki podobne trochę do astrów, ale jakie dokładnie nie powiem, jutro pstryknę może fotkę jak pogoda pozwoli :P
a pączusie takie maleńkie, średnicy pewnie z 0,5 cm.

A jeżówka, to przecież nie astry? ;:oj
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
gilgall
100p
100p

Post »

Pytałam zeberkę o tą żółtą kępkę koło białego astra, bo mi się spodobała a nie wiedziałam co to jest,
zeberka chyba nie mówiła, że twoje marcinki to jeżówka.... :;230
Te marcinki, które kiedyś miałam, kwitły późno, ale długo, miały kwiaty jeszcze w listopadzie, nawet kojarzyły mi się z chryzantemami w doniczkach na święto zmarłych, bo też tworzyły takie kule z kwiatków...
Awatar użytkownika
ninkas
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 23:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gilgall pisze: Te marcinki, które kiedyś miałam, kwitły późno, ale długo, miały kwiaty jeszcze w listopadzie
Czyli jak każde "marcinki". Marcinki dlatego są marcinkami, że kwitną jeszcze w listopadzie. Mniej więcej do 11. czyli do Marcina.
Alicja
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

ibizaa pisze:Krysiu kiedy się uszczykuje astry? bo też siałam do wielodoniczek tą odmiane różowo-białą którą pokazałaś na zdjęciu i powiem Ci że takie liliputy mi porosły że szkoda gadać w dodatku na jednej sadzonce może ze 3 kwiaty są i to wielkości orzecha laskowego, no może tyćkę większe :(
Uszczykuję środkowy kwiat po jakichś trzech tygodniach po posadzeniu, wtedy gdy widzę, że aster zamiast się rozrastać zaczyna rosnąć tylko tym jednym pędem, po uszczyknięciu sadzonka ładnie się rozkrzewia. Ja sadzę na kwiat cięty, a pierwszy środkowy kwiat jest z zasady krótki, więc stwierdziłam, ze lepiej go usunąć, aby mogły rosnąć boczne pędy.
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

czyli jak zaczyna pojawiać Ci się pierwszy pąk kwiatowy to po prostu go zrywasz? dobrze zrozumiałam?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”