Działka na Kaszubach - kolejna odsłona(2012)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach - kolejna odsłona(2012)

Post »

Marysiu :wink: Twój Bubek to taki SuperBubek ;:138 ;:138 ;:138
Jak ja bym tego kociaka wyściskała ;:108 . A tak to tylko Ciebie proszę o pomizianie Bubka.
Tak ślicznie prezentuje sie na tej fotce z mieczykami i aksamitką. ;:oj
:wit
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Marysiu, jak miło spacerować po kącikach, które się widziało-choćby tylko raz ;:108 .
Mieczyki cudne. Podziwiam u innych. Ze mną nie współpracują.
Bubkowa rabatka fajnie wpisana w leśny charakter, a jej pomysłodawca do zagłaskania.
W takiej okropnej burzy wracałam późnym wieczorem do domu. Mimo że w autku. Myślałam, że się popłaczę ze strachu. Ściana wody, ciemności egipskie przeszywane błyskami a wokoło las ;:145 Do domu daleko.
Za to ogródek podlany jak się należy.
Klimaty pierwiosnkowej i okolic naprawdę bliskie sercu.
A foty 'zielska' -jak raczysz nazywać swoje piękności- podziwiam zawsze ;:180 Widać, że lubisz i jedno i drugie.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu - jak ja ten kawał drewna zobaczyłam w lesie - to od razu wiedziałam co z niej zrobię. O Bubeczka bardzo dbam i o pozostałe dwa koty również. Wszystkie są bardzo fajne i bardzo kochane. Tylko Fidel jest łajza wsiowa :evil:
Kaniu - tak to jakoś samo wychodzi. Na ogół przynoszę na działkę to znajdę w najbliższej okolicy. Tę część działki, na której jest Leśna Kałuża staram się utrzymać w takim naturalistycznym charakterze. Mam jeszcze trochę pomysłów...ale to już na przyszły rok.
Ewo - powiem Ci, że już od dłuższego czasu żałuję, że od początku lata nie zaprowadziłam statystyki oraz rejestru Bubkowych trofeów :(
Krysiu - Bubek tak ogólnie to jest bardzo ozdobny. Urodę ma po tatusiu-egzotyku a jego futro to istny jedwab. Głaskanie tego kota to niesamowita przyjemność. Cały wieczór go dzisiaj miziałam - bo się rozłożył do spania koło mnie :lol:
Justynko - dzięki za miłe słowa. Współczuję jazdy podczas burzy - pamiętam taki powrót z działki do Gdańska sprzed blisko dwudziestu lat. To było w dzień, ale nic nie było widać, a ja cały czas miałam takie odczucie że zaraz piorun rąbnie w drzewo przy drodze a ono przewróci się na naszego Malucha. Od dzieciństwa tak się nie bałam.

Od dwóch dni prawie nie miałam czasu kompa odpalić. Wczoraj sześć godzin latałam po lesie w poszukiwaniu grzybów. Z powodzeniem, nie powiem. Część się suszy, część została zjedzona a reszta czeka na swoją kolej do suszarki. Rączki mam takie, że chłopo-robotnik wysiada :;230
A dzisiaj nie dość, że Lubań, to jeszcze następne grzybki.
Pisałam już na Kaszubskich Pogaduchach, że tym razem targi powalające nie były, ale zawsze coś tam do rączek się przykleiło
Ano kupiłam
- paproć Podrzeń żebrowiec, już rośnie nad Leśną Kałużą. Teraz jeszcze tylko muszę doczytać co lubi. Kolejność doskonała - prawda?
- białe zimowity
- białe szachownice
- Sternbergia lutea zwana żółtym "zimowitem" i to by było na tyle,
Oglądałam świecznicę, Były nawet dwa rodzaje - z zielonymi i z takimi bardziej czerwonymi liśćmi. Ale w końcu nie zdecydowałam się. Trochę mało miejsca na białej rabacie - a to spora roślina.
Fotki wstawię jutro - bo jeszcze mi Fidel nawiał wieczorem i zanim wrócił to już było prawie ciemno, w związku z tym nie zrobiłam zdjęć paproci bo nie miałam do tego głowy.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Jak można tak brzydko na Fidelka mówić "łajza wsiowa" :;230 :;230 :;230 Uśmiałam się, jak nie wiem. Ale ja wiem, jak to jest z takim kotem, bo też miałam kiedyś takiego łazika :wink: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
babojola
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 16:42

Post »

Amba zazdroszę Ci tego udanego grzybobrania, ja właśnie dzisiaj byłam i jak na 3 godziny to kiepsko ;:223 a w zeszłym tygodniu jescze gorzej.
Ciekawa jestem Twoich zakupów, bo ja właśnie jadę na targi w przyszłym tygodniu i mam nadzieję, że coś fajnego sobie kupię.
:wit
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Marysiu leśna rabatka bardzo mi się podoba. Podobną też sobie stworzyłam ale nie miałam takiego miłego pomocnika. Posadziłam na niej roślinki cieniolubne, które znalazły się u mnie przez przypadek. Mieczyki masz bardzo fotogeniczne. Muszę im bliżej się przyjrzeć, może kiedyś też u mnie zagoszczą. Dzisiaj na Kociewiu znalazłam tylko piękne muchomory i robaczywe maślaki.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaniu - łazikowanie tego kota mnie wykańcza, co prawda jak na razie - to wraca za każdym razem. Ale wczoraj było już prawie ciemno i bałam się żeby mu się nie włączył instynkt nocnego łowcy, jakby nie wrócił na noc - lepiej nie mówić... pewnie bym zasnąć z nerwów nie mogła!
Lusiu - muszę koniecznie obejrzeć Twoją cienistą rabatkę - mam nadzieję, że fotki wstawiłaś?
Jolu - dzisiaj też wyskoczyliśmy na grzybki, bez szaleństwa, ale trzy tacki w suszarce zapełniłam :lol: Muchomory takie prześliczne widziałam, nie mogę odżałować że aparatu na grzybki nie zabieram (z zasady)
Moje zakupy postaram się pokazać, jak tylko jaśnie fotosik raczy mi na to pozwolić :evil:

Dwa nowe mieczyki...przede mną jeszcze tylko dwa pączki :( i koniec mieczyków....

Obrazek NR 65 brat rodzony Nr 48 - z tej samej podzielonej na dwie części cebulki :lol:

No i to by było na tyle...nie mogę wstawić następnego zdjęcia
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Marysiu, zapraszam do siebie. Już wstawiam zdjęcia mojej cienistej oraz specjalnie dla Ciebie muchomorka z dzisiejszego spaceru po kociewskim lasku.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu dziękuję za zdjęcia fiołeczka.Na temat odwiedzin milczę.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lusiu - byłam i podziwiałam! Muchomorek - prześliczny! Ja w niedzielę napotkałam całą rodzinkę, strasznie żałowałam że nie mam aparatu. Ja go po prostu nie zabieram ze sobą - jak idę na poważne grzybobranie.
Grażynko - podobał się fiołeczek? A to drugie - co się odwlecze...to nie uciecze :lol: Byłaś w Lubaniu?

Mieczyk, którego fotki nie udało się wstawić wczoraj..

Obrazek NR 66 jest przepiękny, kremowy z lekko zaczerwienionym gardziołkiem. Te późne odmiany mają najładniejsze kwiaty :lol:

Przypomniało mi się, że nie wstawiłam fotek moich zakupów z Lubania

Obrazek - cebulki
Obrazek paproć nad L.Kałużą, nazywa się Podrzeń żebrowiec
Obrazek biały zimowit :lol:
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

No patrz... zapomniałam o targach w Lubaniu. ;:223 Koleżanki z pracy się wybierały i ja też chciałam jechać... no i grzyby się wysypały.
Tę paprotkę też mam... z lasu przytargałam, a teraz czytam, że objęta ochroną i na Pomorzu jest gatunkiem wymierającym. ;:124
Ostatnio przytaszczyłam taką małą, niepozorną roślinkę... pomocnik baldaszkowaty się nazywa i okazało się (dzięki oczywiście FO), że to rzadki i chroniony gatunek. ;:219
Publicznie przyrzekam, że już nic z lasu nie wyniosę! Oprócz: grzybów, jagód, borówek, jeżyn itp.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przecież Ty w lesie mieszkasz - więc przeniosłaś je tylko do trochę innego lasu!
Moja paproć kupiona na targach za całe 15 zł - to wyrzutów sumienia nie mam. Też doczytałam, że na Pomorzu to gatunek wymierający. No to będę miała zasługi w kwestii podtrzymania ginącego gatunku ;:138
Jak mi się rozmnoży - to może nawet do lasu przesadzę....
A w Lubaniu możemy umówić się na wiosnę - jak chcesz :lol:
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

amba19 pisze:Przecież Ty w lesie mieszkasz - więc przeniosłaś je tylko do trochę innego lasu!
Coś w tym jest. ;:oj
amba19 pisze: A w Lubaniu możemy umówić się na wiosnę - jak chcesz :lol:
Chcę, chcę, chcę ;:136
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Marysiu w Lubaniu nie byłam ,nosa poza działkę nie wystawiłam,miałam na działce dwóch budrysów,księżniczkę,resztę starszeństwa ,psa,nieprzespaną noc i mnóstwo pracy w ogrodzie.Jeszcze dzisiaj mam zakwasy,boli mnie nawet .............
;:198 .Nie zrobiłam ani jednego zdjęcia.Nie wiem kiedy będę następnym razem.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ambo-pochwal się grzybami-prawdziwki,podgrzybki,kozaki,kanie,rydze?Opieńki już są?
Fidel to kot z fantazją,odważny.W PRL by miał punkty za pochodzenie.
Co do paproci masz wielkie zasługi już,a jak się nad Leśną Kałużą namnoży to ho ho!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”