Ogrodowe pogaduchy u Jagusi w 2012r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe pogaduchy u Jagusi w 2012r.

Post »

Dziękuję za wiersz Tuwima ;:196 Winna jabłeczna pora trochę przygnębia, ale jeszcze się ucieszę-niech tylko pogoda dopisze. Dziś było pięknie. Twój ogród już cieszy :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jaguś , cieszę się , że wracasz do zdrowia :tan :tan Jak już wyszłaś do ogrodu to teraz będzie już tylko lepiej. A ogród jak widzę kwitnący. Mnóstwo jednorocznych , teraz maja dużo kwiatów , kiedy byliny i cebule już kończą. ;:138
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jogusiu, ;:196 pozdrowienia od Lubelaków...nie miałaś czkawki :;230
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagusia,chyba się starzejemy,bo po kolei komuś coś tam dolega.Dużo zdrówka ;:168 ;:168 ;:196
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Jeszcze raz dziękuję Wam za dobre słowa i życzenia zdrowia - Wam też życzę go bardzo dużo, bo zdrowie to najważniejsza rzecz w życiu. Jeśli jest zdrowie to nie ma żadnych przeszkód do realizacji swoich marzeń... tylko od nas zależy czy się spełnią... od naszej pracy i zaangażowania.... być może czasem potrzeba naprawdę dużo czasu aby się spełniły ale jeśli będziemy z całych sił do tego dążyć to na pewno się ziszczą. Czego sobie i Wam życzę :D

Do ogrodu wychodzę codziennie - nawet próbuję coś tam robić.... ale sił wystarcza na jakieś 10 min. :roll: a tyle chwaściorów rośnie - masakra normalnie... W tej chwili usiłuję doprowadzić powolutku do porządku moją plantację róż do oczkowania - w przyszłym tygodniu będę szczepić - boję się że może być za późno żeby różyczki się przyjęły - wszystko zależy od pogody - jeśli długo jeszcze nie będzie zimy to być może się uda.

A tymczasem pokażę jedną z różyczek, które zostały przeze mnie zaszczepione w ubiegłym roku. Wydaje mi się że jest to Westerland [tylko ona pasuje mi do tych patyczków które otrzymałam od naszych forumek] - ma piękne, duże, pomarańczowe kwiaty i kwitnie praktycznie cały sezon.... ale bardzo proszę o potwierdzenie... a jeśli to nie jest westerland to w takim razie co?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Witaj Jagusiu cieszę się bardzo że już się lepiej czujesz ;:138 Widoczki piękne bo ja najbardziej kocham te kwitnące. Czy twoje żeniszki same się tak pięknie rozsiewają czy sama co roku wysiewasz?
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Iwonko :D
Żeniszki wysiewa babcia, z corocznie zebranych nasion. Same także się bujnie rozsiewają, ale babcia chce mieć kontrolę nad kolorem. W praktyce guzik z tego wychodzi bo i tak nie wie, które nasione mają jaki kolor i wysiewa wszystkie razem :;230 Natomiast werbena wysiewa się sama wszędzie. Ja osobiście będę zbierać nasiona i wysiewać, bo na pewno bym wszystkie siewki na ogrodzie uznała za chwasty i wypieliła :;230 Kiedyś wiosną babcia zawołała mnie do ogrodu, wskazała palcem ziemię i powiedziała: "zobacz ile werbeny się wysiało" hmmmmm dla mnie niczym się nie różniły od innych badyli..... :;230
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Jagusiu ja też nie jestem ekspertem w rozpoznawaniu siewek i tez bym wyplewiła to co nie trzeba
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Jagusiu, to nie Westerland, bardziej mi przypomina Troikę.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Aniu :D
obejrzałam sobie tą Troikę i u Ciebie i na helpie i wygląda mi faktycznie że to ona ;:108 ale dziwne bo takie patyczka nie dostałam.... chyba że ktoś pomylił nazwę.... a Troika mi się bardzo podoba.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Jagusiu, po długiej nieobecności melduję się mocno skruszona :oops:
Jestem pod ogromnym wrażeniem ostatnich ogrodowych fotek.
Prawdziwy sielski widok. Chciałoby się 'przewiesić' przez płot , zapatrzeć, zagadać do ogrodniczki....
Zdrówka życzę ;:196
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jogusiu,mam nadzieje że idzie ku lepszemu samopoczuciu ;:79
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Justynko :D
Cieszę się że do mnie zajrzałaś... i nie czuj się winna... tyle pracy mamy w domu,w pracy zawodowej, w ogrodach... że już niewiele czasu pozostaje na forum... odbijemy sobie to zimą kiedy czekają nas długie, bezczynne wieczory.... ja w tej chwili ograniczam się praktycznie do oglądania tylko, rzadko kiedy wpisuję się, bo najnormalniej w świecie nie starczyłoby mi czasu.... a ogrodów na forum przybywa... a i znajomych po zlocie zrobiło się jakoś więcej....
A u nas w ogrodzie faktycznie natura odmalowała piękne widoki - mnóstwo kwitnących roślin a i te nie kwitnące też zachwycają swoimi żywymi barwami.

Misiu :)
Ze zdrówkiem coraz lepiej - pomalutku się kuruję... coraz więcej też czasu spędzam w ogrodzie :D, ale i tak nie dam rady tym wszystkim chwaściorom... coś czuję że dopiero od wiosny wezmę się za generalne porządki.
_______________________________________________________________________________________
A jedną z rzeczy które będę musiała zrobić to przesadzenie powojnika tanguckiego. Kupiłam go wiosną w ubiegłym roku w Biedronce na wyprzedaży za 1,99zł. Z maleńkiej doniczki wystawało 4 cm zwiędłego badylka.... szkoda że nie zrobiłam mu zdjęcia. Przyniosłam do domu, podlałam.... znalazłam miejsce w ogrodzie i posadziłam. Chuchałam, dmuchałam.... i zaczął rosnąć....skoro przeżył, postanowiłam zrobić mu pergolę. Poszliśmy nad Wisłę i przynieśliśmy wiklinę. I tak 25 czerwca 2011 roku powstało takie oto coś:

Tego powojnika nawet nie widać Obrazek a to zdjęcie z października 2011r. Obrazek

Jak widać, powojnik zaczął ładnie rosnąć... ale skąd ja mogłam wiedzieć że z takiego maleństwa wyrośnie taka potwora. W roku 2012 jak zaczął się piąć i gęstnieć... w czerwcu wyglądał tak:

Obrazek..Obrazek...Obrazek

Różnica kolosalna w porównaniu z poprzednim rokiem.... a to jeszcze wcale nie koniec.... Teraz tak podrósł, że musiał dostać nową, solidniejszą podporę [niestety nieumalowaną :wink: ]:

Obrazek

gdzieś tam w tym gąszczu jest zaplątana stara wiklinowa pergola:

Obrazek

a samym powojnikiem jestem zachwycona.....

Obrazek

cudne kwiaty.... cudne liście....cudny gąszcz....

Obrazek

spod którego nieśmiało chcą się na światło dzienne wydostać moje trawki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek...Obrazek

Obrazek...Obrazek

Więc, już niestety [a może na szczęście :D] postanowione - powojnik tangucki zostanie wyeksmitowany w miejsce, gdzie będzie się mógł swobodnie rozrastać :D

ps. a może jakaś dobra duszyczka wie co za trawki... bo ja znam tylko kostrzewę siną i miskanta zebrinusa - reszta jest niewiadomą....
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jogusiu ;:196 ale ;:oj powojnik jest wspaniały, widziałam też u Teresy ma go przy płocie...
... czasami dobrze jest dać szansę roślinkom... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Jaguś powojnik tunguski najlepiej sprawuje się na płocie z siatki, ma się po czym wspinać i niczego nie przygniecie a wielki on rośnie bardzo. Mnie się też podoba ale brak mi płotów do obrośnięcia. :;230
Ta pomarańczowa róża tak jak wspomniała Ania to może być Trojka bo Westerland ma półpełne kwiaty choć przyznam że spore. Jak go nie masz to dołożę jeszcze jego patyczki. ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”