Kwiatki bergamotki
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: kwiatki bergamotki
Ależ kwiatów cała moc, co jedne to piękniejsze, co wybrać co naj? jak wszystko rewelacyjne
szeflera dosłownie daje czadu ,a to różowe cudo Epiphyllum po prostu brak słów na opisanie wrażenia jakie na mnie robi

- bergamotka
- 100p
- Od: 14 wrz 2010, o 12:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Ha u mnie też się tak zaczęło 

Zawsze się zaczyna od pojedynczej sztuki, a później ma się całą gromadkę:D.
Gratuluję kwitnącej szeflery. Bardzo fajne zdjęcia 

- bergamotka
- 100p
Dziękuję Wam dziewczyny. Wydaje mi się, że ostra hojoza to mi raczej nie grozi
. Ja lubię różnorodność, a zwłaszcza kwitnącą różnorodność, więc taka jedna cudnie kwitnąca (oby jak najwcześniej) hojka chyba mi wystarczy.

Piękny cyklamen! Muszę sobie takiego upolować 

- fiskomp
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Śliczne zdjęcia skrzydłokwiata, masz też piekną monsterkę i doczekałaś się pięknych kwitnień kaktusów
Carnosa powinna szybko zakwitnąć, wszystko zależy jednak od miejsca jakie jej wybierzesz, nie lubi też przestawiania, jeśli będzie miała za ciemno nie wypuści kwiatów przez lata. (Mam Trzy dorosłe hoje carnosy, więc wiem że potrafią być naprawdę uparte).

Carnosa powinna szybko zakwitnąć, wszystko zależy jednak od miejsca jakie jej wybierzesz, nie lubi też przestawiania, jeśli będzie miała za ciemno nie wypuści kwiatów przez lata. (Mam Trzy dorosłe hoje carnosy, więc wiem że potrafią być naprawdę uparte).
- bergamotka
- 100p
Sayona za niedługo rozpocznie się sezon na cyklameny, więc pewnie uda ci się podobnego upolować. Ja od jakiegoś czasu zastanawiam się jak by te moje piękności rozmnożyć, bo z roku ma rok są coraz starsze i chyba zaczynają słabiej kwitnąć. Na razie jeszcze siedzą sobie grzecznie w piwnicy.
Fiskomp w imieniu roślinek dziękuję za komplementy. Hoja stoi na wschodnim parapecie i wypuściła już dwa małe listki. Mam nadzieję, że będzie jej tam dobrze.
A to kolejni zieloni mieszkańcy mojego domu.
Asplenium - trochę przysychają mu końcówki liści.

Areka

Chamedora - strasznie bladziutka jest pomimo nawożenia

Awokado wychodowane w tym roku z pestki.

A na koniec coś kwitnącego - mimoza, też wysiana w tym roku.

Fiskomp w imieniu roślinek dziękuję za komplementy. Hoja stoi na wschodnim parapecie i wypuściła już dwa małe listki. Mam nadzieję, że będzie jej tam dobrze.
A to kolejni zieloni mieszkańcy mojego domu.
Asplenium - trochę przysychają mu końcówki liści.

Areka

Chamedora - strasznie bladziutka jest pomimo nawożenia

Awokado wychodowane w tym roku z pestki.

A na koniec coś kwitnącego - mimoza, też wysiana w tym roku.

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Piękne, zdrowe listeczki na wszystkich roślinkach.
Brawa dla kwiatka mimozy
Brawa dla kwiatka mimozy

- NomiMalone
- 100p
- Od: 8 sie 2012, o 16:33
Nie wiem od czego zacząć
Może od
Masz rękę i dar do kwiatów i mam wrażenie, że u Ciebie każdy nawet zabidzony "chwast" stałby się poszukiwanym egzemplarzem
Cyklameny, historia mnie urzekła, sama 2 cyklameny wyrzuciłam na śmietnik, po tym jak je chyba ususzyłam
ponieważ kiedyś wyczytałam , że po przekwitnięciu trzeba zaprzestać podlewania na 3 miesiące. U mnie zasuszony był na wieki jak się okazało. Ale .... tak mnie tymi cyklamenami nakręciłaś , że chyba sobie sprezentuję jakiś na jesień i wszelkie pytania i problemy z ich hodowlą będe kierowała tu na forum.
Drugie co mnie urzekły to grudniówki i epifilum . Do tych pierwszych nie mam cierpliwości a epifilum dopiero zaczynam bo mam sadzonkę ukorzenioną , więc zobaczymy. Twoje piękne i cudowne kwiaty.
Kolejne - Kliwia - zakochałam się w tym kwiecie po twoich opublikowanych zdjęciach
Kwitnąca szeflera - nawet nie wiedziałam , że ona może kwitnąc - zaskoczenie u mnie mega
Kaktus kwitnący 2 razy w roku - ja na swojego musiałam czekać 8 lat a później mi jakaś choroba zmarnowała . U ciebie jakby jakieś zaczarowane było
Hibiskus - jak z okładki książki o kwiatach doniczkowych
cudowny . zapewne gdybym miała wykorzystała bym ją jeszcze jako herbatkę 
Mimoza - zawsze marzyłam o tym kwiatuszku. Musze o nim troszke poczytać
bo u Ciebie CUDOWNY 
Może od

Masz rękę i dar do kwiatów i mam wrażenie, że u Ciebie każdy nawet zabidzony "chwast" stałby się poszukiwanym egzemplarzem

Cyklameny, historia mnie urzekła, sama 2 cyklameny wyrzuciłam na śmietnik, po tym jak je chyba ususzyłam

Drugie co mnie urzekły to grudniówki i epifilum . Do tych pierwszych nie mam cierpliwości a epifilum dopiero zaczynam bo mam sadzonkę ukorzenioną , więc zobaczymy. Twoje piękne i cudowne kwiaty.
Kolejne - Kliwia - zakochałam się w tym kwiecie po twoich opublikowanych zdjęciach

Kwitnąca szeflera - nawet nie wiedziałam , że ona może kwitnąc - zaskoczenie u mnie mega

Kaktus kwitnący 2 razy w roku - ja na swojego musiałam czekać 8 lat a później mi jakaś choroba zmarnowała . U ciebie jakby jakieś zaczarowane było

Hibiskus - jak z okładki książki o kwiatach doniczkowych

Mimoza - zawsze marzyłam o tym kwiatuszku. Musze o nim troszke poczytać

- bergamotka
- 100p
Witam i przepraszam, że długo nie odpowiadałam.
Mimoza kwitła wieloma kwiatkami, ale nie zawiązała żadnych nasion. Obecnie trochę się wyciągła i żółkną jej listki. Zastanawiam się trochę jak tu ją przezimować.
NomiMalone dziękuję.
Mam nadzieję, że u Ciebie na parapecie stoi już piękny cyklamenik. Moje wróciły już z piwnicy jakieś trzy tygodnie temu. Jeden miał bulwę trochę miękką, ale postanowiłam dać mu szansę i obecnie jest ona twarda więc powinno być ok (myślałam, że może być zgniła). Zobaczymy czy zakwitną, bo to będzie ich (jak dobrze liczę) piąty sezon u mnie.
Grudniki to faktycznie szaleją, ten bladoróżowy znów jest cały obsypany pąkami.
Ja również byłam zaskoczona, gdy pierwszy raz zobaczyłam kwitnącą szeflerę w sali biologicznej w moim liceum.
Hibiskusa na herbatkę to mi jednak trochę szkoda przerabiać.
A teraz mała fotorelacja.
Cyklameny po wakacjach

Strelicja wysiana wiosną tego roku.

I dwupędowy falenopsis kupiony w OBI za 14,99 zł ( a przeceniony był z 38,99). Tylko korzenie powietrzne miał trochę zasuszone i przygnite (już obcięte). Tych w środku na razie nie sprawdzałam. Te co widać przez doniczkę wyglądają na zdrowe. Kwitnie u mnie ładnie już jakieś dwa tygodnie.

Mimoza kwitła wieloma kwiatkami, ale nie zawiązała żadnych nasion. Obecnie trochę się wyciągła i żółkną jej listki. Zastanawiam się trochę jak tu ją przezimować.
NomiMalone dziękuję.

Mam nadzieję, że u Ciebie na parapecie stoi już piękny cyklamenik. Moje wróciły już z piwnicy jakieś trzy tygodnie temu. Jeden miał bulwę trochę miękką, ale postanowiłam dać mu szansę i obecnie jest ona twarda więc powinno być ok (myślałam, że może być zgniła). Zobaczymy czy zakwitną, bo to będzie ich (jak dobrze liczę) piąty sezon u mnie.
Grudniki to faktycznie szaleją, ten bladoróżowy znów jest cały obsypany pąkami.
Ja również byłam zaskoczona, gdy pierwszy raz zobaczyłam kwitnącą szeflerę w sali biologicznej w moim liceum.
Hibiskusa na herbatkę to mi jednak trochę szkoda przerabiać.

A teraz mała fotorelacja.
Cyklameny po wakacjach

Strelicja wysiana wiosną tego roku.

I dwupędowy falenopsis kupiony w OBI za 14,99 zł ( a przeceniony był z 38,99). Tylko korzenie powietrzne miał trochę zasuszone i przygnite (już obcięte). Tych w środku na razie nie sprawdzałam. Te co widać przez doniczkę wyglądają na zdrowe. Kwitnie u mnie ładnie już jakieś dwa tygodnie.

Ale się u ciebie dzieje.Gratuluję strelicji, ja siałam z nasion pobranych z rośliny mojej chrzesneaj ale po roku nic nie wyrosło:(. Mimoza piękne ma kwiaty:).
Moja chamedora też ma jasne liście nie wiem od czego to zależy.Ja mojej nie nawożę niczym.
Moja chamedora też ma jasne liście nie wiem od czego to zależy.Ja mojej nie nawożę niczym.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ależ piękna nowość - storczyś 

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Pięknie i kolorowo u Ciebie,mimoza fantastyczna.Pozdrawiam