Storczyki dewuka
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- dewuka
- Od: 1 sty 2008, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To nie chodzi o czekanie - wchodzisz do sklepu i albo jest coś przecenionego albo nie.
Następne dendrobium wzięłam ze względu na to mnóstwo nowych przyrostów. Przesadziłam je i troche wycięłam korzeni z samego środka ale skoro idzie jak szalone to chyba mu te nadgnite korzenie nie przeszkadzały. No i ten pęd kwiatowy na zupełnie łysym pędzie....

Następne dendrobium wzięłam ze względu na to mnóstwo nowych przyrostów. Przesadziłam je i troche wycięłam korzeni z samego środka ale skoro idzie jak szalone to chyba mu te nadgnite korzenie nie przeszkadzały. No i ten pęd kwiatowy na zupełnie łysym pędzie....

- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Dorotko, wszystkie piękne ale to dendrobium..........
takiego koloru jeszcze nie widziałam, zniewalający jest
ach te przeceny....u mnie w LM za 15 zł były falenopsisy ale nie odważyłabym się ich kupić, były całkiem zmarnowane, liście uschnięte, korzenie przelane...bida z nędzą, nie to co u Ciebie
GRATULACJE 

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
może wyrosną ci te przyrosty. moje wygląda dość podobnie, tylko te przyrosty nie chca rosnąć. a tam, gdzie twoje ma pąki, moje ma keiki. ale może z twoim jest wszystko ok i urośnie. tylko dziwne, że tyle naraz... jak rośnie za dużo to chybva nie będą potem zbyt okazałe, ale nie wiem, jak bedzie z twoim.
- dewuka
Storczykowa - kupiłam je po to właśnie, żeby zobaczyć co to z tego wyrośnie i czy w ogóle.
A w piątek byłam z wizyta u Kari i dostałam od nie falenopsisa, ludisię i papiophedilum.
Nie mogę teraz wstawić zdjęć, bo fotosik znowu ma wolne. Ale wszystkie 3 już przesadziłam. Okazało sie po wyjęciu z doniczki ludisii, że siedzi tak naprawdę w plastikowym koszyczku wielkości dużej zakrętki i strasznie próbuje się przecisnąć przez te małe oczka. Rozcinanie tego koszyczka trwało całe wieki.

A w piątek byłam z wizyta u Kari i dostałam od nie falenopsisa, ludisię i papiophedilum.
Nie mogę teraz wstawić zdjęć, bo fotosik znowu ma wolne. Ale wszystkie 3 już przesadziłam. Okazało sie po wyjęciu z doniczki ludisii, że siedzi tak naprawdę w plastikowym koszyczku wielkości dużej zakrętki i strasznie próbuje się przecisnąć przez te małe oczka. Rozcinanie tego koszyczka trwało całe wieki.

- Storczykowa
Ale Ci się trafiła wiosna w doniczce

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko,dawno mnie u Ciebie nie było i takie nowości mnie minęły. Dendrobium ekstra...kolor niesamowity
Co do Ludisii, to aż mnie teraz korci, żeby zajrzeć do swojej, bo zupełnie zatrzymała się w rozwoju
A podłoże też jej zmieniłaś?

Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- dewuka
To co obcięłam było zgnite. Ale jestem dobrej myśli, bo ma nowe korzonki i listek. Ludisja po wyjęciu z tego obrzydliwego koszyka rozpadła sie na 2 części ale i w jej przypadku nie wygląda to źle. Najgorzej wygląda sprawa z sabotkiem - korzenie zupełnie zgnitekari pisze:![]()
![]()
No ładnie... dopiero teraz - dzięki Tobie, Dorotko - dowiaduję się, co to się działo z tymi storczykami. Ludisia nigdy nie marudziła, że jej ciasno ;) A falka poprzedni właściciel musiał... zalać, czy tak? Czy dlatego te odcięte korzenie są takie ciemne?

Guciu - dzięki za komplementy dla dendrobium.

Dorela - lada chwila zakwitnie wypatrzone na przecenie ciemno-wiśniowe dendrobium. Zaglądam do niego i zaglądam, ale to będzie radocha.... Chociaż na razie zakwitną tylko 3 pąki ale będzie ich ooo albo więcej.