Ogród w dolinie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w dolinie

Post »

Nie ma to jak niemal wybiec z pracy i bez tracenia czasu na obiad wziąć się za poszerzanie rabaty ;:138 Teraz ledwo ruszam górnymi kończynami, ale miejsce na Gärtnerfreude przygotowane. I chyba jeszcze coś się zmieści...
Poszerzeniu uległa rabata, która znajduje się pod kuchennym oknem.

Teraz wygląda ona następująco:

Obrazek

Obrazek

To dokładnie ta sama rabata, na której niedawno posadziłam róże Avalon...

Obrazek

Jak przyjdzie przesyłka, wystarczy tylko wkopać różyczki, wysypać korą i rabata gotowa ;:138

Przy okazji przeróbek Knirps zyskał kamienną podporę.

Obrazek

Kolejną rabatką, którą zamierzam powiększyć jest ta znajdująca się we wschodniej części ogrodu. Czy uwierzycie, że wiosną nie była tam tylko trawa (z chwastami oczywiście)...

Obrazek

Na koniec ogólny widoczek

Obrazek

Przy okazji tych prac kącik hostowo - żurawkowy zyskał kilka kolejnych kamieni obrzeża, ale co ważniejsze nową żurawkę.

Obrazek

Obrazek

Była mi potrzebna ziemia, więc wybrałam się do ogrodniczego. Tam natomiast zaopiekowałam się różą oznaczoną jako pomarańczowo - różowa wielkokwiatowa ;:224 Jakbym miała określić jej kolor, to powiedziałabym landrynkowy :;230

Obrazek

Obrazek

W ręcę wpadł mi także krwawnik

Obrazek

Na usprawiedliwienie mam tylko to, że wyprzedają róże i za takie pieniądze aż żal było ja tam zostawiać.

Na specjalne życzenie - moje poidełka. Nie mogłam sobie przypomnieć, czym sie różnią. Teraz już wiem - zbiornikiem na wodę. Oba są w kształcie liści, lecz każde - innego.

Obrazek

Obrazek

Ewo (ewamaj66)! Jak nie wyrośnie, to trudno. Od przyjazu rozrosła się nieco i kwitnie. Może akurat się uda?
Ewo (bina12)! Co do cechy ogrodu, jakim jest rozciągliwość, już na forum wielokrotnie słyszałam :;230 Mój pewnie tez tak ma. Przyda się na kiedyś, bo na razie - nie musi... Fajnie, że do mnie wstąpiłaś :wit
Jolu (April)! Troche się dzieję, bo uważam, że to dobry okres na nasadzenia i prace w ogrodzie. Temperatura jest wreszcie znośna, a rośliny przed zimą na pewno zdążą się przyjąć. Natomiast na wiosnę już będą większe ;:138 U Ciebie z tego co widziałam, też niezły ruch...
Maliola! Oj specjalistką to może jestem, ale na pewno nie od róż ;:224 O rady lepiej pytaj Anię DS, Deidrę, Tralaluszę, czy Henię (Różanka w Sudetach)... Oj można by wiele wymieniać (jeśli kogoś pominęłam, sorry). Wiem tyle, że są zwolennicy sadzenia wiosennego, ale wiele osób sadzi również jesienią. Ja osobiście u siebie (góry i specyficzny klimat wynikający z położenia w dolinie) obawiam się sadzenia róż z tzw. gołym korzeniem jesienią. I raczej sobie to podaruję, by uniknąć rozczarowań. W tym tygodniu posadze ostatnie, ale z pojemników.
Wandziu! Nawet jak się ma jeszcze dużo miejsca spacer z doniczką po ogrodzie jest OBOWIĄZKOWY :D No chyba, że ktoś jest niezwykle opanowany, kupuje tylko i wyłącznie wybrane wcześniej rośliny, co najważniejsze - na konkretne miejsce. Mnie to raczej nie grozi... :;230 :;230 :;230
Tajeczko! I mnie spodobała się komelina. Ma nie tylko intrygujący kolor, ale także kształt kwiatów. Muszę pomysleć o wsadzeniu jej w doniczkę w odpowiednim czasie... Cieszę się, że podobają Ci się moje róże. Chopina kupiłam bez przekonania, ale już na dobre zdobył moje serce ;:167 Miał chwilową przerwę w kwitnieniu, wiec może i Twój jeszcze będzie miał kwiaty?
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U nas też najpierw coś kupimy a potem biegamy z roślinką po ogrodzie a często jest tak że miejsce wybrane i mam posadzić roślinkę a mąż dzwoni z pracy z nową koncepcją i wszystko jest w porządku jak jeszcze darń nie usunięta i roślinka w doniczce gorzej jak już posadzona ale można na powstałe miejsce poszukać następnej ;:202
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu cudne poidełka. ;:138
Aż trudno uwierzyć, że wschodnia rabata w tym roku powstała, roślinki bardzo się zdążyły rozrosnąć.
Kiedy to wszystko robisz, w dodatku pracując.
Podziwiam Cię.
,,Landrykowa,,róża śliczna.
Pomyśleć, że jeszcze rok temu podobały mi się określone odmiany róż, na które polowałam, a teraz chcę mieć wszystkie. :D
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Aniu widzę,że nie tylko ja miałam pracowite ostanie kilka dni,rabatki coraz szersze a trawki coraz mniej jak u mnie :;230 ,ale gdyby pięknie kwitła no i pachniała to byśmy jej nie ruszały prawda ;:224
Awatar użytkownika
misia i klusek
1000p
1000p
Od: 29 lip 2012, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Świetny pomysł na poidełka (piją z tego ptaki?) - dużo można podpatrzeć na tym forum.
W ogóle cudny ogród - gratuluję!! ;:215
Krzysiek
Pozdrawiamy
Barbara i Krzysztof

Nasza zielona niespodzianka-zapraszamy
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Aniu piękna landrynka ;:215
Cudne te twoje rabatki, szczerze gratuluję talentu i samozaparcia ;:180
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

potwierdzam wypowiedzi innych piękne poidełka :) pierwszy raz takie widzę :)
Ogród w całości reprezentuje się wyśmienicie.
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aniu, piękne różyczki ;:138
Podpora kamienna dla Knirpsa to świetny pomysł, mój też sie pokłada jak chce..Poidelka super, bardzo lubię takie dodatki w stylu vintage ;:170
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Poranny spacerek forumowy rozpoczęłam u Ciebie Aniu jest na czym oko zawiesić jak się to mówi... :shock: Pędzisz...szalejesz...sadzisz...przesadzasz...dosadzasz...tworzysz..aranżujesz.. ;:215 Podziwiam takie osoby,którym się tak chce... ;:196 Miłej soboty , zapewne pracowitej u Ciebie , chociaż pogoda się popsuła ale jak nie pada to do prac ogrodowych - wymarzona.Ja wczoraj też pracowałam twórczo na działce i "podrasowałam" rabatę, do której się już 2 sezony przymierzałam... :) ;:100
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nad od rana wyczekiwany, wypatrywany i wytęskniony deszcz. Pada intensywnie, to może choć trochę nadrobi zaległości? Rośliny zaraz będą lepiej wyglądać. Ja chyba także :;230 , bo wyszłam do ogrodu, by zrobić Wam kilka zdjęć. Czuję, że mam mokrą bluzkę ;:224
Ale co mi tam...

Wreszcie otworzyła pąk dalia "Colour Spectacle". I jest pomarańczowa, choć po kolorze pączka miałam wątpliwości. Na razie jeden kwiat, ale już widzę, że będzie dużo więcej. Będzie na co patrzeć aż do października.

Obrazek

Obrazek

Niezmiennie kwitnie dalia "Smokey"

Obrazek

Kolejne kwitnienie przeżywa także fioletowa datura

Obrazek

Zimowity mnożą się w tempie zawrotnym. Jedna cebulka, a tu...

Obrazek

Dokupiłam także odmianę biało - różową. Myślę, że jeszcze w tym roku będę się nią cieszyć. Ostatni nabytek to jednak jesienne krokusy. Czy ktoś już je ma???

A na koniec dziś róże. Chyba żaden kwiat nie wygląda w deszczu tak pięknie, jak ona!

Avalon

Obrazek

Chopin

Obrazek

Pomarańczowo - różowa (czy tez landrynkowa NN)

Obrazek

Kosmos

Obrazek

Planten un Blomen

Obrazek

No i wisienka na torcie Planten un Blomen z pajączkiem... Tak mi się podobały takie zdjęcia u dziewczyn różanek, a teraz mam swoje ;:138

Obrazek

Jolu! Witam Cię u mnie :D Fajnie, że możesz wszystko robić ze swoim M. Choćby ściąganie darni. Wczorajsze jeszcze odczuwam... Bieganie z doniczką mi nie przeszkadza. No i raczej już nie przesadzam. Przynajmniej jak na razie :wink: Ale czy to jakiś wielki problem :;230
Tajeczko! Jesteś kolejną osobą, której poidełka się tak podobają. Nie wiem, czy ptaki, ale owady z nich korzystają. Zawsze jak podlewam, to i tam daję trochę wody. Były tanie i fajnie wyglądają na rabatce obok ścieżki do domu. Wschodnia rabatę założyłam dość późno, bo jeszcze w tym roku dosypywałam tam ziemię, a weszło chyba z 6 kubików. Wybrałam więc m.in. dalie, kroskomię, nagietki, aksamitki, cynie i to dało odczucie pełności. Powoli dosadziłam tam także m.in. przetaczniki i różę. No i stałymi elementami są iglaczki. Nie wiem, czy w tym roku, ale na pewno zostanie ona poszerzona. Na poczatek zrobiłam taką wielkość, bo bałam się, że nie uda mi się jej zapełnić. Oj, nie doceniałam siebie... ;:224 Co do róż, to początkowo podobały mi się takie o zdecydowanych kolorach, no i liliowa (mam Charlesa de Gaulle), ale teraz coraz więcej i więcej odmian mi się podoba i je chcę :;230 Czyli mamy tak samo :wit
Wiolu (wielomanka)! Trochę trawy jest konieczne, by tworzyło tło dla rabat. Ale tylko trochę... Mam i tak dość koszenia, więc każdy kawałek mniej mnie cieszy! No i ciągle kombinuję, co by tu zwiększyć, poszerzyć, zrobić nowego, bo jeszcze tyle roślinek mi się podoba ;:173
Klusku! Przede wszystkim pozdrów ode mnie Twoją Basię. Skoro lubi iryski, to już ją bardzo lubię ;:167 Dzięki za komplementy... Z poidełka korzystają głównie owady. Ptaków nigdy nie udało mi się zaobserwować, ale też i wiele czasu na to nie mam...
Monia (Niunia81)! Mojego samozaparcia i uporu to by starczyło na jakieś pięć osób ;:224 A landrynkowa tak mi się spodobała, że mimo obietnicy, że nie kupuję już w tym roku róż, skusiłam się... Nie wiem, czy to widac na zdjęciach, ale ona jest taka odblaskowa ;:224 No i przyglądaj się moim rabatkom, a jak sobie coś upatrzysz - zapisuj. Na wiosnę będzie Twoje.
Aguś (kochammkwiaty)! Dawno Cię u mnie nie było i tym bardziej się cieszę z Twoich odwiedzin. Jak to miło, że tak Ci się u mnie podoba ;:167
Kasiu (robeczek-Poznań)! Ja też lubię takie "pierdołki". Przyznam jednak, że znalezienie czegoś gustownego w rozsądnej cenie łatwe nie jest. No i trzeba także uważać, by nie przeładować ogrodu... Knirps mnie męczył, jak tak leżał na korze. A przy wczorajszej przeróbce rabaty został mi taki kamień, więc zaraz wpadłam na to, że oddam go Knirpsowi. U Asi (Daffodil) widziałam róże na kamiennym tle i już wtedy mi się to strasznie podobało. Niekiedy jednak zapomina się o takich rozwiązaniach i potrzeba nagłego impulsu, by sobie o tym przypomnieć. Przyznam, że często przysłuchuje się Waszym dyskusjom o różach, ale jak na razie jestem na nie zwyczajnie za głupia :;230
Maryniu(marpa)! Nie zawsze mi się chce. U mnie cała tajemnica tkwi w tym, by po pracy zaraz wziąć się za ogród, bo jak siądę, czy - nie daj Boże - położę się, to ogarnia mnie trudny do przezwyciężenia leń. Dziś Twój ogród odwiedziłam nieco później niż zwykle, bo po pierwszym tygodniu pracy po urlopie byłam wykończona, a deszcz dodatkowo sprawił, że spałam jak suseł ;:173

Cudownie, że nadal odwiedzacie mój wątek i mój ogród Wam się nie znudził. ;:167
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Napisałem Tobie w wątku Lidzi, że też kupiłem takie krokusy i to cztery odmiany.Mój zimowit zamienił się w wiosnowita :;230
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłam ;:138 Jesienne krokusy przeciwieństwie do zimowitów są mało znane, chociaż kwitną o tej samej porze roku i są do nich podobne. Kwiaty krokusów, zwanych też szafranami, dorastają do 10-15 cm wysokości. W centrum pośród fioletowych lub niebieskich płatków znajduje się rozwidlony słupek i trzy pręciki (u zimowitów jest ich sześć!). Liście, wąskie jak źdźbła trawy, u większości gatunków pojawiają się dopiero wiosną. W tym czasie roślina asymiluje i tworzy bulwę - co roku nową. W czerwcu liście żółkną i zamierają. Spośród jesiennych gatunków najłatwiej zdobyć bulwki kwitnącego we wrześniu krokusa okazałego (Crocus speciosus) oraz październikowego krokusa uprawnego (C. sativus). Znamiona jego słupków stanowią cenną przyprawę - szafran. Inne jesienne gatunki to m.in. krokus turecki (C. kotschyanus) i kurdyjski (C. carduchorum). Rośliny te mają podobne wymagania do zimowitów. Lubią miejsce słoneczne. Bulwki sadzimy w dołkach głębokości 4-5 cm, w odstępach 7-10 cm. Możemy je sadzić na trawniku (cytuję za e-ogrody.pl).
No to wygląda, że ja kupiłam jesiennego krokusa tureckiego ;:138 ;:138 ;:138 Ile to człowiek może się jeszcze nauczyć...
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

I ja też skorzystałem. ;:172
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dalia niestety to kolejne oszustwo z kapersa. Mam dokładnie taką samą i teraz na jesień idzie na kompost. Ktoś sobie z nas zażartował :evil:

Ale się narobiłaś i efekt niesamowity. Powinnaś dawać więcej zdjęć z takimi widoczkami. Masz pięknie! ;:138
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
light
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 wrz 2012, o 21:41

Post »

Aniu, zimowity z jednej bulwy wypuszczają po kilka kwiatów :wink:

Wspaniałe robisz zdjęcia! ;:138
Zablokowany