Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
acomitamkurde
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 mar 2008, o 16:25

Post »

Moja dracena w strasznym tempie zaczeła gubić liście,robią sie żółte i opadaja.Ziemia nie jest ani za mokra ani za sucha,żaden zwierzak sie koło niej nie kręci,do kwiatów dotykam się tylko ja....robi się łysa,po prostu marnieje mi w oczach ;:153
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pokaż zdjęcie i napisz kiedy była przesadzana i jak jest nawożona oraz gdzie stoi. :D
Awatar użytkownika
acomitamkurde
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

oto ona... Obrazek

Obrazek Obrazek

Stoi przy oknie jak widać...przesadzana była na jesień...a nawożona jest Humvitem eko tak jak i wszystkie kwiaty u mnie....teraz jak widać to i czubek zmarniał.... ;:169
x-C-j
---

Post »

Jeśli nie ma na niej żadnych szkodników to jest to efekt zbyt suchego powietrza i możliwe że przerośniętej bryły korzeniowej aczkolwiek na powietrze stawiałbym bardziej, zwiększ wilgotność roślinie, kiedy była przesadzana? jeśli będzie dalej zrzucała liście pozostaje odmładzanie. :D
Awatar użytkownika
acomitamkurde
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

przesadzana była na jesień...czy zbyt suche powietrze to watpię,skłonna byłabym stwierdzic że jest nawet za wilgotno i w sumie to nie tylko moje zdanie....rzeczywiście może to odmładzanie jedynie pozostaje....
dziękuję za odpowiedź...
x-C-j
---

Post »

Po czym stwierdzasz że masz wilgotne powietrze masz urządzenie do badania wilgotności? Czy stosujesz jakieś metody w celu zwiększenia wilgotności?
bloom_winx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2008, o 13:36

Post »

Dziś zauważyłam, że w ziemii mojej draceny są małe, białe ruszające się robaczki.. czy ktoś może mi poradzić jak je zlikwidować? Chciałabym ją przesadzić do większej doniczki.
x-C-j
---

Post »

Jeśli podskakują po podlaniu rośliny to skoczogonki poczytaj skoczogonki
Awatar użytkownika
acomitamkurde
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

widać to po ścianach.....a poza tym lekarz który często do nas kiedyś zaglądał stwierdził że lepiej by było jakbym połowy roslin się pozbyła bo za duąz wilgoć jest....może to on miał miernik w nosie... ;:210
x-C-j
---

Post »

Wilgoć nie jest od zbyt dużej ilości roślin chyba się doktorek trochę walnął w diagnozie, poza tym dracenie wysoka wilgotność powietrza na pewno nie szkodzi raczej bym powiedział że jest dla niej korzystna. :D
BlackLady

Dracena

Post »

Jestem pod wrażeniem tego forum a szczególnie wiedzy administratorów na temat roślin. Niemal pół dzisiejszego dnia spędziłam na szukaniu odpowiedzi na mój problem..

Od około 2,5 roku mam kwiatuszka, który nazywa się Dracena Marginata. Jest to moje oczko w głowie i zawsze się o nią bardzo starałam by była odpowiednio podlana i spryskana...
Nigdy nie zajmowałam się hodowlą żadnych roślin i nie mam o tym zbytnio pojęcia więc wszystko robię tak bardziej intuicyjnie. Dracenka rosła pięknie, liści miała mnóstwo, była bujna, ciemnozielona z ślicznymi czerwonymi brzegami listków. Naprawdę ciężko było znaleźć zdjęcie tak ładnego okazu gdziekolwiek w internecie...
Niestety bajka się skończyła końcem zimy..
Na liściach pojawiły się takie jakby zadrapania (coś tak jakby ktoś pozgniatał listki i były wyschnięte w miejscu załamań - nikt nie robił niczego takiego!), liście zaczęły masowo żółknąć i odpadać, od dołu. Z czasem i nowe listki u samej góry zaczęły więdnąć i żółknąć od czubków.
Dracena stoi na parapecie nad kaloryferem. Myślałam, ze może jej było za gorąco i tak reaguje ale poprzednich zim też stała w tym miejscu a sposobu uprawy nie zmieniłam więc powinno być wszystko w porządku.
Raz spryskałam jej listki preparatem do nabłyszczania i nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.. gdzieś wyczytałam że może zaszkodzić.
Około 3 dni temu przesadziłam ją do nowej, nieco większej doniczki, żadnych robaczków w ziemi nie było, korzenie nie wyglądały mi na zgniłe (choć tak naprawdę nie wiem jak takie wyglądają).
zniszczone listki oberwałam lub jeśli nie były zniszczone w całości to obcięłam nożyczkami.
nie wiem co robić żeby jej pomóc. strasznie zmarniała.
Tydzień temu kupiłam nową dracenkę bo myślałam, ze tej już nie odratuję ale postanowiłam walczyć :)
Na tej nowej (na 3 listkach) zauważyłam też te zadrapanie.. ale nie wiem czy już takie miała czy to moja paranoja i przewrażliwienie.

Bardzo proszę o pomoc. Postaram się zamieścić zdjęcia jednak nie mam dobrego aparatu, tylko słabiutki w komórce.. może coś jednak będzie widać.
BlackLady

Post »

Tu zamieszczam kilka zdjęć, niestety bardzo słabej jakości. Te pęknięcia na liściach (białawe szramy) są aż na wylot .. w sensie tak jakby ktoś przeciął nożykiem listka :(

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Fakt na tych fotkach niewiele widać powiedz jak przesadzałaś dracenę jak wyglądała bryła korzeniowa była bardzo przerośnięta? bo zmiany jakich się dopatrzyłem na liściach i to że zrzucała liście mogło być spowodowane przerostem bryły korzeniowej i zdecydowanie zbyt suchym powietrzem, proponuję poczytać w dziale Encyklopedie roślin doniczkowych o wymaganiach dracen a ponadto na wilgotną ziemię tak z trzy dni po podlaniu wlać ok 300 ml. czystego biohumusu(nawóz wytwarzany przez dżdżownice kalifornijskie) i przez około miesiąc, półtora nie podawać żadnych innych nawozów. :D Jeśli będziesz widziała że to nie poskutkowało zostaje odmładzanie a o tym możesz poczytać Odmładzanie juk, dracen :D
BlackLady

Post »

właśnie podlewam moją roślinkę roztworem wody z biohumusem (roztwór sporządzony wg zaleceń na opakowaniu)od około 2 miesięcy.
Korzonki nie były bardzo przerośnięte, nawet w starej doniczce sądzę, że spokojnie by mogły się rozwijać dalej.

To nie wiem.. podlewać czystą wodą i po 3 dniach wlać biohumus czy dalej kontynuować podlewanie mieszanką?
aha i co ze zraszaniem listków? Tylko zwykła woda czy z czymś dodatkowym? I czy można codziennie?

A ziemia w jaką je wsadziłam (bo przesadzałam i młodziutką i tą zniszczoną) to uniwersalna i w doniczkach od dołu zrobiłam spore dziurki by nadmiar wody odciekał na podstawek..
Nie wiem ile taka specjalna ziemia do dracen czy palm kosztuje :/
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja dracena jest najbardziej zapomnianym z moich roślin doniczkowych, a mimo to ma się dobrze.
Może za często ją podlewasz ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”