Wiejski eksperyment Pat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat

Post »

Pati miłego :wit
A ja tam w oddali widze super drzwi z szybkami ;:224
he he my tez niebawem pomykamy do przedszkolka , z tym,że moja uwielbia i wstawanie i pzredszkole :wink:
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pat, wsiąkłam dzisiaj rano w Twój wątek; znalazłam go jakoś przypadkiem i te pionierskie klimaty tak mnie zafascynowały, że czytałam przez 1,5 godziny :;230
Kibicowałam więc kolejno wszystkim ważnym, trudnym i radosnym wydarzeniom w Waszym życiu...i pewnie będę to robić nadal. Ech, tak żałuję, że zabrałam się za ogród dopiero w wieku mocno dojrzałym... :wink:

Pytasz o róże i w tym temacie nie mogę się nie odezwać :D - po pierwsze rzeczywiście chyba wiosenne sadzenie jest nieco pewniejsze, niż jesienne; w każdym razie u mnie z sadzonych jesienią nie przyjęło się kilka, wiosenne - wszystkie rosną. Chyba że posadziłabyś jeszcze teraz róże z doniczki - niektóre sklepy internetowe mają doniczkowe róże do sprzedania np. Floribunda - ja tak robiłam w ubiegłym roku, posadziłam jesienią kilka róż z doniczek i wszystkie mają się dobrze.
Golden Gate to na pewno dobry wybór;mam ją - posadzona w maju tego roku (też kupiona w doniczce) i już teraz jest różanym potworem - ma na pewno ze 3 m wysokości, a rozrosła się tak, że muszę jej dostawić drugą kratkę, bo na jednej się nie mieści :D Pozostałych nie mam, więc trudno coś mi powiedzieć, natomiast pisałaś o Constance Spry - ona nie powtarza kwitnienia. Z moich doświadczeń zdecydowanie polecam natomiast Rosarium Uetersen - teoretycznie to niska róża pnąca lub róża parkowa - zależy jak się ją poprowadzi; to naprawdę piękna róża, zdrowa, powtarzająca kwitnienie, pachnąca; same zalety :lol:
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pati i huśtawkę wreszcie pokazałaś ładna, bo inna. Czy ona jest plastikowa? Cynie zawsze pięknie się komponują, u mnie już będą zawsze. Rabatka cienista potężna. Pisałam Ci kiedyś czy chcesz piwonie ale zbyłaś milczeniem to myślałam że nie chce darów bo nie masz czasu sadzić. Chętnie coś podeślę ;:108
Ewa Gajowa ma więcej doświadczenia z różami, przemyśl zakupy jesienne. Doniczkowe są pewne ale są droższe, a na wiosnę za jedną doniczkową możesz mieć dwie kopane.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Ta rabatka jak łowicki strój ludowy do powtórzenia i u mnie :D
Awatar użytkownika
Klara154
100p
100p
Od: 14 sie 2012, o 08:39
Kontakt:

Post »

Przeczytałam cały wątek i będę tutaj stałym gościem. Wizja tego co się będzie działo w Twoim domu i ogrodzie jest bardzo kusząca.
Swoją przygodę z ogrodem zaczęłam jesienią 2011r. mając na stanie 2,5 letnią córkę i 3 miesięcznego syna. Oj niejedna osoba się w głowę stuka jak mnie na działce widzi, jak z małym pod pachą zbieram pomidorki, albo podlewam. Więcej śmiechu z tego wszystkiego niż roboty. Ale jeszcze my się rozkręcimy Pat, prawda?
Co do róż... też się napaliłam jak szczerbaty na suchary, ale te argumenty za wiosennym sadzeniem - cena, przyjęcie się krzewów... chyba i do mnie przemówią. Teraz może porobić doły i obornika nasypać, a wiosną nasadzić...
Podobno dobry ogrodnik ma trzy cechy: cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. He, he.
vizi
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:52

Post »

Klara154 pisze:Podobno dobry ogrodnik ma trzy cechy: cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. He, he.
Troszkę mnie podłamałaś - chyba nigdy nie będę ogrodnikiem. :;230
Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Pati - dawno nie zaglądałam co u Ciebie, a tu się tyle dzieje!
Mogę zamieszać Ci troszkę w głowie? Tylko nie bij za to :wink:
Bo widziałam ostatnio piękny patent przy starych domach szachulcowych - tam gdzie Ty planujesz róże, rosły grusze. Prowadzone na płasko przy ścianie. Z dojrzewającymi owocami wyglądało to fantastycznie, ale na taki efekt trzeba sporo poczekać. Nie mogłam się powstrzymać, żeby o tym nie napisać :)
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Bardzo dziękuję Wam za podpowiedzi, choć jeszcze bardziej mi w planach namieszały :D Te grusze zwłaszcza: też widziałam na różnych zdjęciach takie prowadzenie drzewek owocowych i mnie zauroczyło, tylko, że obawiam się, że przy moich miernych talentach ogrodniczych nie wyszłoby mi tak cudnie...no i cierpliwość...taki ogrodnik jaka cierpliwośc, a ja mam cierpliwość 4-latka mniej więcej :)

Na chwilę obecną skłaniam się ku kupieniu Lykkefund w pojemniku na tę ogołoconą ścianę, a reszta wiosną...zwłaszcza, że jak widzę Golden Gate dorasta spora, to muszę męża mentalnie przygotować, że ta pergola, co ją ma zrobić to większa będzie potrzebna :wink:

Klaro, witaj w moim wątku :wink: No ja na szczęście starszą mam już w przedszkolu, więc teraz latam po ogrodzie z widłami pod pachą, nogą pchając wózek z młodsza...tyle, że mlodsza, czort jeden, nienawidzi leżeć, jest tak ciekawa świata, że wyje jak zarzynany prosiaczek, jeśli nie może go widzieć :(

Masko, oczywiście, że piwonie chcę! Miałam Ci napisać, ale uciekło :oops: Moje dwie od mamy, sadzone nieprzepisowo w lipcu, marnie wygladają...jedna jakby coś puszcza od korzenia, a druga chyba zdechła :(

za to pochwalę się, że równie nieprzepisowo przesadzane porzeczki po miesiącu walki odbiły jednak :wink: Jeśli choć na moment przestanie dziś padac, to może w końcu zdjęcia rekultywowanego warzywniaka zrobię i pokażę, bo w koncu zaczyna jakoś wyglądać, choć chwasty rosną szybciej niż ja je piele, więc nie wiem, czy do zimy to ogarnę :wink:

A na koniec mam głupie pytanie...skąd wiadomo, że dynia jest dojrzała?? Bo moja jedna jest wielka i pomarańczowa, ale jak sprawdzić, czy w srodku już jest taka, jaka trzeba? Odwierty próbne zrobić? :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pat patrz pw
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pat, a propos chciejstw :D mam do oddania bergenie, barwinki i kosaćce bródkowe - może jesteś zainteresowana?
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

No i doczłapałam się. Piekną masz chustawkę ;:180 . Wygląda na bardzo wygodną. Rabata cienista piekna. Oj, chyba słowa piękna nadużywam :wink: . Mnie też czeka walka z kurdybankiem, ale to kiedyś w dalej nieokreślonej przyszłości. Teraz robię ogród na widoku z tarasu, którego przecież i tak nie mam :;230
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Basiu, pojdzie do przechowalni, bom znowu zarobiona zawodowo, jutro jedziemy z Sarulkiem na kontrolę, a w niedzielę jeszcze chrzciny :roll: ale po weekendzie, jak aura pozwoli działam dalej w ogrodzie :wink:
Gajowo droga (błagam, przypomnij mi, jak masz na imię :wink: ), a kosaćce jakie masz? Ja właśnie rozpaczliwie szukam miejsca na moje wykopane, ale to wszystko jedna odmiana, więc chętnie bym przełamała monotonię:)
Marzenko, paczkę R wlaśnie wysyla, powinna dojśc do Ciebie jutro A ta moja cienista rabata to właśnie na widok z tarasu, ktorego nie ma i niepredko bedzie :D

Apropos kosaćców: jest ich około setki, więc jak ktoś reflektuje, to mogę podeslac: nie są tak wymagające jak inne rośliny, jedno kłacze przez zapomnienie zostawiłam miesiąc temu w pustym wiadrze a wczoraj zauważylam, ze rośnie sobie dziarsko i liście puszcza, w związku z tym mimo zarobienia, w wolnej chwili mogę pasować i małżonek kursując do przedszkola wyśle :wink:

Wracam doglądać niemowląt, bo słyszę że Sary brat cioteczny namawia ją do złego, intensywnie gaworząc :;230

A co do huśtawki jeszcze: jest metalowa, tylko na zdjęciu ma zdjęte poduszki z siedziska: bardzo korzystny zakup wystawkowy: takie są zalety mieszkania przy granicy zachodniej :)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Huśtawka super...czekam na fotki z bliska
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha...nie mam pojęcia jakie mam odmiany kosaćców, bo wszystkie to zastane w ogrodzie po poprzednich właścicielach...W dodatki na jednej rabacie pomieszane kolory, więc o tej porze to już jest loteryjka :D Ale jakieś takie zwyczajne, głównie żółte i lila, więc jeśli masz setkę, to najprawdopodobniej takie też :)
A moje imię w podpisie :)
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Takie wystawkowe zakupy, to po nocach mi się śnią normalnie, ale to chyba dopiero wtedy jak hak dorobimy do auta, bo przyczepy w rodzinie są dwie to kupno odchodzi.
Właśnie przeszła nad moją pracą potężna ulewa, dobrze, ze dopiero za 11 min kończę, to może całkiem przejdzie.
Mam dziś wywaidówkę w przedszkolu. Sąsiadka jeszcze nie donosiła o przesyłce od Ciebie, ja może dziś Ci coś spakuję, wczoraj zupełnie nie miałam czasu. Choć może wstrzymam się z wysyłka do poniedziałku, bo teraz to już i tak starczy Ci roboty przy przygotowywaniu chrzcin i gościach z maluszkami
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”