W cieniu brzozy cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W cieniu brzozy cz.3

Post »

Halinko,każdy robi tak jak lubi,ale ja nie jestem zwolennikiem jednolitych nasadzeń,dla mnie za nudno.U mnie nie ma jako takich rabat,mam nasadzenia wkoło działki,a liwiowce nowe posadziłam wzdłuż lasku.W tym roku zagaiły mi jednoroczne, w przyszłym roku nie zrobie tego błędu,bo mam juz sporo innych bylin tam,a z jenorocznych dam małe akcenty,a nie opaski.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Witam w niedzielne popołudnie :wit

Izuniu
magnolia i budleja na rabacie liliowcowej to bardzo dobry pomysł. Niestety nie mam ich, więc u mnie ten temat upada. Widziałam u Zosi (zwkwiat) połączenie liliowców z gipsówką. Bardzo ciekawe rozwiązanie. Na chwilę obecną nie mam zmartwienia ze zbyt dużą ilością liliowców. Ale w przyszłości kto wie...

Irenko
hosty i prawie wszystkie żurawki uwielbiają cień. Posadź żurawki na brzegu rabaty jako obwódkę a hosty na środku. Myślę, że takie połączenie nie będzie źle wyglądać.

Małgosiu
też raczej będę unikać rabat jednolitych. Zachowanie równowagi między jednorocznymi a bylinami to wyższa szkoła "gwizdania na nodze", bynajmniej jak dla mnie. W tym roku przesadziłam z jednorocznymi. Czas przesadzać byliny, a ja nie mam gdzie. Muszę wyrwać co nieco, aby zwolnić miejsce.

... kilka dzisiejszych zdjęć...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek ulubiona dalia mojej córki

Hosty, których nie pokazywałam jeszcze:

Obrazek

Obrazek

A na koniec mój sadziec purpurowy - nareszcie doczekałam się "puszku" na nim :D

Obrazek
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej ;:168
Tadek nie bardzo pomoże w kwestii rabaty liliowcowej. ;:185 ;:185 Mam ten sam dylemat. ;:108 Nie bardzo się da , by cały sezon była ,,kwitnąca''.Na wiosnę można ,,poprzetykać'' koronami. Z przodu posadzić cebule narcyzów lub innych cebulowych kwitnących w tym czasie. W okresie kwitnienia mogą być ,,tłem '' dla wysokich i o dużych kwiatach lilii , szczególnie OT. Można także ,,pomieszać '' z floksami. Teraz właśnie wygląd liliowców jest dość przygnębiający. Floksy mają się dobrze.
Halu , pomysł z gipsówką tez jest przedni. Po przekwitnięciu np. narcyzów niska gipsówka różowa może być na przedzie rabaty. U mnie kwitnie bez przerw całe lato. :uszy
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Tadziu :wit
Mówisz, że nie pomożesz a jednak podpowiadasz. I chwała Ci za to.
Narcyzy i tulipany już mam. Korony od Ciebie niestety posadziłam w innym miejscu i nie będę ich już przesadzać.
Hmm... mówisz floksy... ale moje wiechowate to wysokie krzaki. Czy nie zdominują liliowców? ;:24
Za gipsówką muszę się dopiero rozejrzeć.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Jestem ciekawy Halinko, jaką wybierzesz ostatecznie wersję w sprawie liliowców?
Gdy się ma duży ogród, monotonia czysto liliowcowej rabaty nie będzie razić, ale w małym ogrodzie niestety tak. Uroda liliowców trwa miesiąc (czasem z okładem), liście niemal u wszytkich jednakowe. Jak się bardzo dba o urodę liści, to wygląda to estetycznie ale moment nieuwagi i taka rabata zaczyna być przeciwieństwem naszyh zamierzeń. Liliowce mają idealne proporcje, by coś rosło przed i coś za nimi.
Wierzę, że Twoje nasadzenia będą przemyślane 8-)
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku szukam gorączkowo dobrych pomysłów na rabatkę liliowcową, bo chcę uniknąć błędów i ewentualnych przesadzeń. Zdaję sobie sprawę z zagrożeń, o których piszesz, i się ich boję. Otrzymałam już kilka podpowiedzi, i waham się którą koncepcję wybrać. Mam nadzieję, że przyśni mi się optymalne rozwiązanie.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basieńko najlepsze pomysły przychodzą znienacka. Trzeba tylko cierpliwie na nie czekać. Ty tworzysz rabatki od podstaw, a ja swoją rabatkę przebudowuję, czyli muszę sporo poprzesadzać roślin.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

A może jednak jednoroczne.Myślę, że liliowce nie wyglądały by żle w połączeniu z aksamitkami, heliotropami czy cyniami.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

To jakie rośliny pasują , to już wiem . W kilku wątkach zgapiłem co nie co. Gorzej z kompozycją na rabacie. Zależy to od ilości liliowców i roślin towarzyszących . Bo jak rozumiem , rabaty mają być liliowcowe , z domieszką innych. Bardzo wysokie floksy mogą być na tyłach rabaty. Nie wiem akie to odmiany, jeżeli te ,,babcine'' to one krótko kwitną.
Jurku , być może i z heliotropami i innymi jednorocznymi było dobrze , wszystko zależy jak skomponujesz.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Właśnie czekam na dostawę liliowców, więc borykam się z podobnym problemem :lol:
Co prawda bylin mam sporo, więc byłoby w czym wybrać, ale boję się, że w krótkim czasie zostaną zagłuszone przez rozłożyste liście liliowców.
Chyba podejrzę, jak z tym problemem poradziła sobie Grażynka/kogra, bo ma tego kwiecia multum :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Halinko, masz problem liliowcowy, ja też, i też nie jestem zdecydowana co tam jeszcze posadzę, krążę po forum i zbieram pomysły :;230
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Ja już wiem,że rabata z samych liliowców o tej porze paskudnie wygląda. Dodatkowo w tym roku dość szybko zaczęły brązowieć im liście a to urody nie dodaje.
Tylko gdzie teraz je poupychać ? W większej masie jednak mają swój urok w czasie kwitnienia - to niezaprzeczalny fakt.
Widzę,że doczekałaś sie puszku na kwiatach Sadźca - śliczny on jest a gdy pokrywają go krople wody to w promieniach słońca wygląda bajecznie.
Próbowałam zrobić fotkę ale nie wyszła.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości po dłuższej niebytności :wit
Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. Dopadło mnie choróbsko. Na działce nie byłam od kilku dni. Dopiero dzisiaj wybrałam się rekreacyjne, chociaż z wielkim trudem.

Jureczku myślę, że cynie w połączeniu z liliowcami to bardzo dobry pomysł. Już je widzę oczami wyobraźni. Uwielbiam cynie.

Tadziu
dobrze myślisz, rabata ma być mieszana. Ja również chodzę po wątkach i szukam dobrych pomysłów. Widziałam wiele ciekawych rozwiązań, ale muszę dopasować do swoich warunków i możliwości.

Iwonko
oj tak. Tu właśnie jest "pies pogrzebany". Liliowce potrzebują troszkę miejsca aby pięknie się prezentowały. Tez szukam natchnienia w ogródku Grażynki Kogry. Jest tam na co popatrzeć.

Zosieńko
witaj w klubie poszukujących natchnienia i dobrych pomysłów. Oby błysk geniuszu nawiedził nas jak najszybciej.

Krysieńko
masz rację, liliowce wyglądają już nieciekawie. Dlatego szukam jakiś rozwiązań, które pozwoliłyby ukryć tą ich przypadłość. Wymyślanie takiej rabatki przypomina rozwiązywanie zadania z wieloma niewiadomymi.
Sadziec sprawił mi ogromną radość. Tak bardzo czekałam na ten puszek. Poczochrałam go dzisiaj na powitanie. Jest cudny.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Z czochraniem kwiatów Sadźca uważaj - jest na nim mnóstwo osowatych a one żądlą - wiem coś o tym ...
Jutro ruszą do Ciebie roślinki
- Gaura kwitnąca na biało
- Hortensja ta z poniższej fotki - liście biało obżeżone i piekne płaskie kwiatostany.
Zdjęcie sprzed kilku dni - przepraszam że niezbyt udane ale tak w biegu - teraz kwiat jest bardziej wybarwiony i ma wokół okółek kwiatów płonnych.
Kwitnie na starych i na młodych pędach, potrzebuje sporo wody bo ma duże liście, stanowisko pół- cieniste lub cieniste i lekko kwaśna gleba. Aha... warto okryć na zimę.
sadzonka jest z patyczka ściętego w lutym ale ładnie ukorzeniona.

Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysieńko bardzo dziękuję za pamięć i roślinki. Paczuszka do Ciebie powędruje w następnym tygodniu.
Osowatych na sadźcu nie widziałam. One skupiają się teraz bardziej na rozchodnikach.

Dzisiaj pokażę kilka moich rozchodników. Cieszę się z nich ja, jak również motyle i trzmiele.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”