1. Róże. (2007.06 - 2008.05)

Zablokowany
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

MATYLDO spokojnie ten mój wywód dotyczył konkretnie Dorothy P. , nie każda odmiana potrzebuje aż tyle chemii i troski [ np. New Dawn rośnie u mnie zdrowo , bez dodatkowych zabiegów ] . Tak więc spokojnie , przy odmianach wymienionych przez ciebie , nie potrzeba tylu cudów co u kapryśnej Dorothy .No a czarna plamistość to już inna bajka ... :wink: [/b]
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Dlatego moja Dorothy siedzi w donicy.
Jak się okaże paskudą, to eksmisja.
Bezwzględna! :twisted:
Matylda
50p
50p
Od: 4 kwie 2008, o 20:32

Post »

Pan A polecił mi Super Dorothy, podobno zdrowsza i łatwiejsza w hodowli. No zobaczymy... :roll:
Nawiasem mówiąc, nawet taki początkujący amator jak ja widzi, że róża róży w hodowli nie równa. Niektóre rosną "jak na drożdżach", zielenieję, pięknieją,a niektóre ledwie zipią. Na niektóre mszyce walą "drzwiami i oknami", inne omijają dużym łukiem.
Bardzo wrażliwa jest np, wg mnie lila Walztime. Mam 4 je i właściwie tylko jedna dobrze rośnie, 3 pozostałe ledwo-ledwo, nie wiem czy przeżyją (szczególnie jedna, którą przymrozek potraktował :( ).
A nieodmiennie zadziwia mnie, że kilka róż jednego gatunku zupełnie inaczej wygląda, inny kolor, kształt , wielkość liści :?: I zastanawiam się, to inne róze, czy tak może być w trakcie rozwoju... Jak widać pytań mam ciągle wiele... Muszę przeczytać od początku wątek, bo już zapomniałam jakie rady tam były.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bo róże, tak jak i inne rośliny są podzielone na ciepło i zimnolubne.
Odmiany amerykańskie, australijskie i południowo azjatyckie - nie radzą sobie w naszym klimacie.
Walztime i Maizerfastnacht/ Sisi/ Blue Moon, są ciepłolubne i u nas sprawdzają się zwykle w szklarniach !
Problem w tym, że w marketach sprzedają bez opisu róże szklarniowe, rabatowe, ciepłolubne i te dostosowane do naszego klimatu.
A gdy kupujemy patrząc tylko na wygląd kartonika, to potem...cierpimy tak samo, jak te wegetujące w niedopasowanych warunkach, kwiaty :evil:
Awatar użytkownika
mateola
200p
200p
Od: 20 kwie 2008, o 12:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też miałam tę różę podatną na mączniaka. Ale objawy zauważyłam na niej dopiero tak z 5 lat temu - wcześniej przez kilknaście lat rosła i kwitła obłędnie.
A tu naraz ten mączniak... rok po roku...
Zgodnie ze swoją zasadą (same "bezproblemowe") wyprosiłam ją w końcu z ogródka, ale jakaś iskierka w ziemi pozostała, bo mam w tym miejscu 3 nowe, krzepkie sadzonki... w sumie zastanawiam się, czy brać je do swojego nowego ogrodu, czy zostawić następcom...
Dziś przyjeżdżają róże zamówione u pana A., zatem chyba kapryśna róża nie dostąpi jednak zaszczytu ozdobienia mojego nowego ogrodu!

Cieszcie się razem ze mną :-)

Róże w tym roku są wyjątkowo piękne! Silne, żywotne krzaki, błyszczące liście, grube pąki... a u mnie wszystko będzie opóźnione przez to wiosenne sadzenie...
A - zapomniałabym.
Czy ktoś ma jakieś informacje o szczepieniu "w żywe oczko"?
Awatar użytkownika
Plumbum
50p
50p
Od: 7 kwie 2008, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja mam taką prośbę, mógłby ktoś wstawić zdjęcie oczka u róży :oops: Jestem ciekawy jak to wygląda i gdzie to znaleźć :) I mam takie pytanie, jedna z moich róż (podejrzewam,że to odmiana pienna) wypuściła od kwietnia trzy 1,5 m. pędy i dalej wybija w górę, a na boki w ogóle. Nie wiem co z nimi zrobić, zostawić czy ciachnąć, żeby bardziej się rozkrzewiła :?:
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
mateola
200p
200p
Od: 20 kwie 2008, o 12:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje też wczoraj przyjechały. Z pudełkiem obchodzono się raczej po ludzku. Zawartość mądrze opakowana, wszystko opisane.
Miałam róże z chłodni i w doniczkach. Te z chłodni miały super korzenie i długie pędy (choć oczywiście, bez liści); natomiast te w doniczkach były raczej małe. Zawartość jednej doniczki "wysypała się" - korzenie miały ok 10 - 12 cm długości i nie było drobnych korzonków... ośmielam sie przypuszczać, że te z gołym korzeniem mają lepsze szanse na dobre przyjęcie się w moim ogrodzie.

Ciekawe, co w takiej szkółce robi się z różami z chłodni, których nikt nie kupi przez sezon?

A oczko (to dla Plumbum) jest tu: http://poradnikogrodniczy.pl/szczepienie.php ale może ktoś znajdzie lepsze zdjęcie :)
Matylda
50p
50p

Post »

mateola pisze: Ciekawe, co w takiej szkółce robi się z różami z chłodni, których nikt nie kupi przez sezon?
Ja myślę, że wsadza się te róże w ziemię i sprzedaje potem w doniczkach i z listkami. Tak też zrobili Państwo Ch. ze zniszczonymi różami, które miały być pierwotnie dla mnie, a uszkodzono je i cofnięto do szkółki.

Widzę Mateola, że kochamy nie tylko róże, ale i tę samą psią rasę :wink:

A taka była niespodzianka w "pechowej" przesyłce na osłodę moich nerwów :D :wink: .

Obrazek

A tu w całej okazałości:

Obrazek

A tu moje róże, którym zapewniła teraz "godziwe warunki życia", myślę że teraz im dobrze u mnie, co??? :wink:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Jest piękna, cieszę się ż mialaś taki promyczek w tej calej stresującej sytuacji :D
Napisz proszę jakie imię ma ta ślicznotka.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
kasia577
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 maja 2008, o 17:36

Post »

Obrazek
A moja taka piękna
malenka2607
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2008, o 22:32

Post »

Mam problem z moimi różami proszę pomóżcie bo one są dla mnie bardzo ważne i chciałabym jak najszybciej im pomóc ale nie wiem jak bo to moje pierwsze dwie róże a nie chciałabym na nich poprzestać...
1. róża "niebieska"
Obrazek Obrazek

2róża czerwona
Obrazek Obrazek

Z góry dziękuje za pomoc to dla mnie bardzo ważne
Matylda
50p
50p

Post »

Róża nazywa się Yellow Freez i kupiłam ją z polecenia - w ciemno i opłaciło się. Przyjechała na szczęście w doskonałym stanie, (tak jak wszystkie pienne) z 4 pączkami, z których jeden przedwczoraj zaczął się otwierać i rozwijać, a wczoraj wieczorem pokazał całą swoją urodę :D . Też mi się podoba :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

malenka2607 - za suche i mało przewiwene miejsce.
1. Oberwij zaminowany liść i obserwuj różę.
Nie ma co truć ją chemią, skoro jeszcze nie żyje na całego w nowym miejscu.
Niestety, pseudo niebieski są chorowite i rzadko udają się w naszym klimacie.
2.Skoczki różne - lubią suche stanowiska

Zrób oprysk1 l wody i czosnku z paroma kroplami Ludwika ( dla zwiększenia przyczepności) i kieliszkiem octu lub inny, na robale :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=253

Matyldo - imponująco wyglądają teraz rabatki :P
A brąz kory podkreśli tylko barwę kwiatów.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Dziwiłam się ,że już kwitną róże na południu kraju :shock:
no to i u mnie zacznie się niebawem różany czas... :D :heja
Pierwsza chyba ruszy najsilniejsza i najzdrowsza 'Westerland'.
Zdjęcie nie najlepszej jakości ale nie mogę już usiedzieć spokojnie na miejscu by sie nie pochwalić :oops:
Podmienię je potem na może lepsze jakościowo...ale mnie cieszy fakt istnienia takiego juz i to nie jednego pąka.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krysiu !!!!!
" I Ty, Brutusie...." :lol: :lol: :lol:

GRATULUJĘ ;:13
Zablokowany