Proszę o pomoc w identyfikacji
W moim warzywniaku wyrosły mi takie rośliny, i nie wiem co to jest.
Wiem, że miałam pomysł aby wysiać tam jakieś dwuletnie kwiatki,ale chyba nie zdążyłam tego zrobić.
Dlatego proszę o identyfikację
Nikandra miechunkowa (Nicandra physaloides)
Jest to dość efektowna wysoka roślina , ale jednoroczna.
Zaraz pewnie zakwitnie i sprawa się wyjaśni czy to na pewno ona.
Nasionka są drobniutkie, mogło ją przywiać lub została zawleczona z sadzonkami. Jak każda psiankowata doskonale reaguje na dobrą ziemię i nawożenie, można dochować się naprawdę okazałego potwora
Hmm... To nie jest takie trudne Po przekwitnięciu tworzy się ten lampionik i on sobie powoli żółknie. Gdy już się to stanie, wyłuskujesz ze środka kuleczkę- w niej właśnie jest multum nasion. Albo na świeżo albo po podsuszeniu rozcinasz ją i wysypujesz ziarenka na przykład na talerzyk i stawiasz w przewiewnym miejscu. Po wysuszeniu zsypujesz w woreczek strunowy, opisujesz i czekasz do pory wiosennych wysiewów
Miałam ją kiedyś przed laty i o dziwo w tym roku wyrosła znów w miejscu gdzie była kiedyś i zaczęła 'szaleć' Czary czy co Raczej nie przyniosłam jej z niczym, bo nic nowego w tym miejscu nie sadziłam, to rabata z rozrośniętymi, starszymi kępami liliowców.Chyba nasiona maja taką moc przetrwania.
Wystarczy jesienią przed wyrzuceniem na kompost oberwać starsze lampioniki i rzucić na ziemię.Wiosna na pewno się pokaże.
To prawda, na pewno się pokaże, problem w tym, czy niewprawne oko ją rozpozna
Ja też miałam przerwę kilkuletnią i myślałam, że przepadła a później znów się odrodziła jak feniks z popiołów
Kochani moja sąsiadka 84 letnia Pani jak zwykle poszła dzisiaj na spacer wzdłuż naszego osiedla.Na skraju lasu w pobliżu domów znalazła kwitnący a właściwie przekwitajacy krzew kwitnący w pięknym lazurowym kolorze.Kwiatki w środku są przebarwione jaśniej.Wzdłuż całej galązki są ładne pojemniczki z jedną jagodą wielkości pestki czereśni- ciut większe w ciemnym kolorze.W środku tej jagody są maleńkie nasionka. Co to za roślina? Myślę że komuś się nie podobała i posadził na skraju lasu.
Roslina kończy kwitnienie kwiaty ma piękne.Widać że to jest krzew ,gałązki częściowo zdrewniałe.
To Nikandra miechunkowa. Sieje się, u mnie nie było jej kilka lat, a w tym roku sobie ni stad ni zowąd wyrosła w miejscu gdzie była kiedyś.Nasiona lubią naturalne przemrożenie, więc najlepiej rozsypać je teraz jesienią z dojrzałych (brązowych) owocków.Ona nie kwitnie jakoś spektakularnie, cały czas w miarę wzrostu ma zaledwie 1 lub 2 kwiatki na końcach gałązek