Hacjenda Anego

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hacjenda Anego

Post »

Racja, ja też jutro pobiegam po ogrodzie wrzosy focić, ale o nalewkach można o każdej porze.
Ja wiśniową muszę zleć :heja
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Any jest okres jesiennej malinki. Czy nastawiasz nalewkę na malinie ? Jeżeli tak - napisz proszę przepis. ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znowu nas raczysz nalewkami .Moje wisnie zalane dochodzą do mocy i koloru .Trafiłam na nie za bardzo mocne w kolorze jakaś śmieszna odmiana .No cóż będe się delektowć takim bladziuchem . :;230 :;230 Pigwowa nalewka raczej mi nie smakuje i namyślam sie czy nie pomieszać tego razem jak sądzisz znawco nalewek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie - a początek powiem, że ..... jestem przepracowany - od poniedziałku wziąłem się za remont kuchni ... generalny - na razie jeszcze meble przestawiam, ale wyrzucę wszystko oprócz lodówki.
pomału widac koniec ... z naciskiem na pomału - jutro chyba zakończę ściany (najgorsze to kucie w betonie do nowych gniazdek) .... hahaha - dla zainteresowanych .... od poniedziałku schudłem 3,5 kg :;230
tak to jest jak się robi od rana do wieczora nie myśląc o jedzeniu, a uwijam się bo moja żonka kochana w końcu kończy pracę (roczny niespodziewany wybryk) i znowu będziemy razem całe dnie ;:138
za dwa tyg. jedziemy na wycieczkę i dopiero za trzy tyg. wyrzucę wszystko - zrobię wylewkę, położę kafelki i .... nowe meble - ufff .... należy się zmiana po 30 latach (oczywiście kosmetyka była w międzyczasie)
Ruda2011 pisze:Any jest okres jesiennej malinki. Czy nastawiasz nalewkę na malinie ? Jeżeli tak - napisz proszę przepis. ;:180 ;:180
Mariolo - nastawiałem malinówkę tradycyjnie i ..... wyszla gorzkawa - doczytałem, by za długo nalew nie stał, bo te pesteczki , właśnie gorycz robią
teraz zrobiłem inaczej - zasypałem cukrem ok. tyg. i połączyłem sok z wódką w tej samej proporcji - goryczki nie czuć
jest też inny sposób - wyciska się sok - dosładza - i mieszka z alkoholem
najważniejsze by nastaw długo na owocach nie stał ... bo goryczka
JAKUCH pisze:Znowu nas raczysz nalewkami .Moje wisnie zalane dochodzą do mocy i koloru .Trafiłam na nie za bardzo mocne w kolorze jakaś śmieszna odmiana .No cóż będe się delektowć takim bladziuchem . :;230 :;230 Pigwowa nalewka raczej mi nie smakuje i namyślam sie czy nie pomieszać tego razem jak sądzisz znawco nalewek
Jadziu - jak najbardziej - w ub.r. zmieszałem ze sobą właśnie taką bladą wiśniówkę (ze szklanek) z pigwówką - rewelacja
a że kolor był .... no blady, to jeszcze część zmieszłem z aroniówką - to było cacy :)
takie trzy w jednym .....
mieszamy, tak by nam smakowało ;:215
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to trzeba bedzie spróbować trochę pomieszać .Ciekawe co to bedzie za efekt :;230 może piorunujący :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

any57 pisze: ...mieszamy, tak by nam smakowało ;:215
To ja tez tą zasadę wyznaję, przepisem się tylko podpieram. Dziś jak namieszałam to wyszły śliwki z czosnkiem w słodkiej octowej zalewie :;230 Ciekawe jak będą smakowały :roll:
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Śliwki z czosnkiem???
Z octem słyszałam, ale z czosnkiem. ;:202
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kozino pisze: Dziś jak namieszałam to wyszły śliwki z czosnkiem w słodkiej octowej zalewie :;230 Ciekawe jak będą smakowały :roll:
też nie słyszałem, ale śliwki w occie jadalem
do zalew octowych zawsze dodaję czosnek, więc ..... jestem zaintrygowany tymi śliwkami .....
trzeba pomyśleć, dopytać, doczytać .... :D
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Udanej wycieczki i wypoczynku już razem. Any nastawiłam wino ze starych soków. Stało to w spiżarni i nikt tego nie pił. Wrzuciłam tam stare przetwory z aronii, jabłek czereśni, wiśni, truskawek, pigwy. Już bąbluje, a czy coś z tego będzie, to zobaczymy. Cukru nie dawałam, bo to wszystko było słodkie. Czy dobrze?
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosia1 pisze: Any nastawiłam wino ze starych soków. ...Już bąbluje, a czy coś z tego będzie, to zobaczymy. Cukru nie dawałam, bo to wszystko było słodkie. Czy dobrze?
tak robi mój brat, a i sąsiad także :D
przede wszystkim - fermentacja ruszyła, więc procenty będą
;:138
jest takie urządzenie, które posiadam - cukromierz (tak się to nazywa - taki pływak ze skalą w rurce).
Zawsze przy nastawianiu określam ilość cukru na ok 22 - 24 stopnie Balinga, jest ważne bo w przybliżeniu ilość otrzymanego alkoholu równa się połowie stopnia (czyli ja mam 11-12% - jest tam dołączona tabelka, która pokazuje dokładniej)
i tu właśnie w Twoim i brata przykładzie,takie organoleptyczne badanie słodkości może zawieść - bo słodkie może być też o zawartości cukru 18 stopni - a wtedy otrzymamy winko 9% smaczne, lekkie ale do szybkiego wypicia bo z powody małej zawartosci alkoholu .... zamieni się w winny ocet,
ale podejrzewam, że to Ci nie zagrozi - na pewno słodycz przewyższa 22 stopnie i wówczas nawet nie przerobi całego cukru na alkohol i będziesz miała wino słodkie ;:138
Tak zazwyczaj wychodzi z kompotów.
Przepraszam, że tak szczegółowo - to po to aby wyjaśnić całość procesu.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Andrzej, włożyłam tam więcej konfitury (wiśnie,truskawki) więc też myślę, że będzie dość cukru. A jeżeli chciałabym dołożyć rozpuszczonego cukru, to kiedy mogę to zrobić? Jak przestanie fermentować, tzn. po pierwszym zlaniu? Muszę kupić sobie książkę o winach. Myślę o zakupie winogron białych i zrobienie w małym gąsiorku winka. Podaj najprostrzy sposób. ;:180
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosia1 pisze: A jeżeli chciałabym dołożyć rozpuszczonego cukru, to kiedy mogę to zrobić? Jak przestanie fermentować, tzn. po pierwszym zlaniu?
jak napisałem wcześniej - ilość słodyczy powinno się dawać od razu - gdy chcemy mieć mocne deserowe, słodkie wino to drugą część cukru dajemy ok. tygodnia, dwóch od nastawu.
Nie słodzimy wina już po ustaniu fermentacji.
Tosia1 pisze:myślę o zakupie winogron białych i zrobienie w małym gąsiorku winka. Podaj najprostrzy sposób.
najprostszy sposób - winogrona rozgnieść (skórki mają w sobie drożdże) ja robię tylko z soku, ale wspomiasz o zakupie więc nie będziesz miała tyle ..... nastawiając wino należy pamiętać, by ilość wody z cukrem nie była nigdy większa niż dwukrotna ilość soku (i tutaj uwaga - jeśli tak rozcieńczymy sok to dla owoców mało kwaskowych należy dodać odpowiednią ilość kwasku cytrynowego - wino musi mieć też kwasowość ... ten smaczek na języku :)) a ilość cukru to zazwyczaj 1 kg na 4 l nastawu - wtedy wychodzi ok 11-12% wytrawnego wina
gdy owoce są słodkie, to ilość cukru w nastawie będzie ciut wyższa, przez co winko będzie mocniejsze i gdy nie damy drożdży winnych a pozostaniemy na naturalnych z owocu to ... winko będzie półwytrawne, a nawet półsłodkie.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

any57 pisze:
kozino pisze: Dziś jak namieszałam to wyszły śliwki z czosnkiem w słodkiej octowej zalewie :;230 Ciekawe jak będą smakowały :roll:
też nie słyszałem, ale śliwki w occie jadalem
do zalew octowych zawsze dodaję czosnek, więc ..... jestem zaintrygowany tymi śliwkami .....
trzeba pomyśleć, dopytać, doczytać .... :D
No i już mówię, otworzyłam ten słoiczek śliwek z czosnkiem z ciekawości. Śliwki smakują jak śliwki ale co do czosnku nie polecam :;230 Wyszedł bllee. Mogłam zrobić ciut słodsze te śliwki, poza tym są ok :D Teraz już wiem że czosnek ze śliwkąnie smakuje dobrze hehe :D
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kozino pisze: Teraz już wiem że czosnek ze śliwką nie smakuje dobrze hehe :D
najważniejsze by nam smakowało ..... a eksperymentować trzeba,
np. ja do podstawowej zalewy na korniszony dodaję też ... a to łyżkę musztardy, a to łyżeczkę ostrej papryki, lub słodkiej, także sypię .... przyprawę do grilla :)
jednym słowem - na co popatrzę, o czym wspomnę (oczywiście by pasowało) to .... dodaję, nie robiąc tego za dużo, bo .... jakby nie wyszło ;:oj
ale np. w tym roku robiłem korniszony tylko tradycje, oraz z musztardą - te mi smakowały mimo brzydkiego koloru zalewy
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Jędrek dziękuję ;:196
Wcześniejsze wątki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”