Ja wiśniową muszę zleć

Mariolo - nastawiałem malinówkę tradycyjnie i ..... wyszla gorzkawa - doczytałem, by za długo nalew nie stał, bo te pesteczki , właśnie gorycz robiąRuda2011 pisze:Any jest okres jesiennej malinki. Czy nastawiasz nalewkę na malinie ? Jeżeli tak - napisz proszę przepis.![]()
Jadziu - jak najbardziej - w ub.r. zmieszałem ze sobą właśnie taką bladą wiśniówkę (ze szklanek) z pigwówką - rewelacjaJAKUCH pisze:Znowu nas raczysz nalewkami .Moje wisnie zalane dochodzą do mocy i koloru .Trafiłam na nie za bardzo mocne w kolorze jakaś śmieszna odmiana .No cóż będe się delektowć takim bladziuchem .![]()
Pigwowa nalewka raczej mi nie smakuje i namyślam sie czy nie pomieszać tego razem jak sądzisz znawco nalewek
To ja tez tą zasadę wyznaję, przepisem się tylko podpieram. Dziś jak namieszałam to wyszły śliwki z czosnkiem w słodkiej octowej zalewieany57 pisze: ...mieszamy, tak by nam smakowało
też nie słyszałem, ale śliwki w occie jadalemkozino pisze: Dziś jak namieszałam to wyszły śliwki z czosnkiem w słodkiej octowej zalewieCiekawe jak będą smakowały
tak robi mój brat, a i sąsiad takżeTosia1 pisze: Any nastawiłam wino ze starych soków. ...Już bąbluje, a czy coś z tego będzie, to zobaczymy. Cukru nie dawałam, bo to wszystko było słodkie. Czy dobrze?
jak napisałem wcześniej - ilość słodyczy powinno się dawać od razu - gdy chcemy mieć mocne deserowe, słodkie wino to drugą część cukru dajemy ok. tygodnia, dwóch od nastawu.Tosia1 pisze: A jeżeli chciałabym dołożyć rozpuszczonego cukru, to kiedy mogę to zrobić? Jak przestanie fermentować, tzn. po pierwszym zlaniu?
najprostszy sposób - winogrona rozgnieść (skórki mają w sobie drożdże) ja robię tylko z soku, ale wspomiasz o zakupie więc nie będziesz miała tyle ..... nastawiając wino należy pamiętać, by ilość wody z cukrem nie była nigdy większa niż dwukrotna ilość soku (i tutaj uwaga - jeśli tak rozcieńczymy sok to dla owoców mało kwaskowych należy dodać odpowiednią ilość kwasku cytrynowego - wino musi mieć też kwasowość ... ten smaczek na językuTosia1 pisze:myślę o zakupie winogron białych i zrobienie w małym gąsiorku winka. Podaj najprostrzy sposób.
No i już mówię, otworzyłam ten słoiczek śliwek z czosnkiem z ciekawości. Śliwki smakują jak śliwki ale co do czosnku nie polecamany57 pisze:też nie słyszałem, ale śliwki w occie jadalemkozino pisze: Dziś jak namieszałam to wyszły śliwki z czosnkiem w słodkiej octowej zalewieCiekawe jak będą smakowały
do zalew octowych zawsze dodaję czosnek, więc ..... jestem zaintrygowany tymi śliwkami .....
trzeba pomyśleć, dopytać, doczytać ....
najważniejsze by nam smakowało ..... a eksperymentować trzeba,kozino pisze: Teraz już wiem że czosnek ze śliwką nie smakuje dobrze hehe