Papryka słodka - nadziewana i wszelkie przepisy na przeciery

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka - przepisy

Post »

Nie mogę już zedytować swój post, dla tego prośba do moderatora.
Proszę dopisać w przepisie wyżej, do zalewy 1 płaska łyżka soli.

P.S. Normalnie czułam się tak, jakbym nie wiedziała czy żelazko w domu wyłączyłam :;230 , musiałam włączyć komputer i sprawdzić, czy dobrze wpisałam, no i teraz wreszcie mogę spokojnie zasnąć :;230

Dopisane.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adżyka
Przepis sprawdzony, dzisiaj próbowałam u koleżanki, pyszne! Składniki podane w gramach, dla tych co nie maja wagi wywarzyłam i w nawiasie podaje odnośniki.

2,5 kg. pomidorów
0,5 kg. papryki
0,5 kg. marchwi
0,5 kg. jabłek (ze skórką)

Przepuszczamy wszystko przez maszynkę ( duże oczka), gotujemy 2 godziny na bardzo wolnym ogniu. Po czym dodajemy:

150 gr. czosnku
7 - 8 gr. ostrej papryki w proszku (czubata łyżeczka)
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego
150 gr. cukru ( 3/4 szklanki lub 7 łyżek)
150 gr. soli ( pół szklanki lub 5 płaskich łyżek)
250 gr. octu
0,5 litra oleju

Wymieszać, gotować 30 min. Nie pasteryzować. Słoiki przewracamy.

Z podanej ilości papryki ostrej wychodzi dość pikantne, jak ktoś nie lubi zmniejszyć o połowę ale papryka ostra musi być bo inaczej to nie byłaby adżyka :D
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czyli całe 0,5 kg papryki to ostra papryka?
Do czego romaszko to się stosuje?
Dlaczego tego się nie pasteryzuje?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ostra papryka jest w proszku. :)
Myślę że można dać trochę ostrej w strąkach a zmniejszyć ilość tej w proszku.
Dużo zależy od gustu, ja wolę ostrą i słoną, ale to mój gust.
Nie ma konieczności pasteryzowania bo wlewa się gorące do słoików, oczywiście można zapasteryzować.
Podaje się ją do potraw gdzie pasuje albo ketchup albo sałatka z pomidorów, czyli prawie do wszystkiego. :D
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariola nic dodać nic ująć ;:333 , faktycznie, adżykę można stosować prawie do wszystkiego ... a można tak jak mój syn ... jeść łyżką i zagryzać chlebem :;230
Na razie jestem na etapie "buraczkowania" :wink: , dla tego dzisiaj robię buraczki z papryką, przepis jest w wątku - przetwory z działki - ale ja go trochę zmodyfikuję, jak zrobię to dam znać :wit
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Romaszko a co Ty za przepis na sos Uncle Ben's podałaś? :D :D
żartuję oczywiście :wit
Wieki temu widziałam jak kobitka robiła adżkię (??????/??????) i to ręcznie. Ucierała mnóstwo jakiegoś ziela i nasion ziół z ogromną ilością piekielnej czerwonej papryki, czosnku i solą. Nie wiem co tam namieszała, ale na bank pamiętam, że dodawała też orzechy włoskie. To wychodziła gęsta genialna w smaku pasta. Ja ją sobie wtedy przywiozłam, im dłużej leżała w lodówce tym była lepsza.

Tak myślałam, że może namiastkę jestem w stanie sama zrobić i kombinuję czy to ew można połączyć z pomidorami do słoików albo do zamrożenia
Ale co to za przyprawy i jakie skład i proporcje?
x-xm-a

Post »

Romaszko noc zarwałam ale znalazłam przyprawy.
To ?????-??????
Przyprawa nie jest ostra, chociaż pikantna w kolorze zielonkawo-żółtym, aromat i smak ma taki, że jest on odpowiedni do prawie każdej potrawy - ryby, mięso, warzywa, ryż, makaron, ziemniaki, ale najbardziej smakuje w połączeniu z roślinami strączkowymi.

Skład:
kozieradka, kolendra i seler ? nasiona
cząber, bazylia fioletowa (ostatecznie zielona), koper, liście laurowe, mięta, pietruszka, oregano ? suszone ziele, papryka chili i szafran (zamiast szafranu mogą być suszone płatki aksamitki, jak ktoś nie wie to płatki aksamitki mocno barwią na żółto i można nimi zastąpić szafran).Wszystkie zioła są brane w równej ilości, chili ma stanowić 2%, szafran - 0,1%.
Wszystko ukręcone w moździerzu

A przepis na ?????? (mnóstwo w sieci, ale to raczej adżikopodobne)
- 1,5 kg ostrej czerwonej papryczki (w oryginale to ta papryczka jest 'odymiana'/jakby lekko wędzona)
- 2 duże główki czosnku
- sól gruba (ja na początku dam 3 łyżeczki jak do mojej pasty czosnkowej, w przepisie jest jej b. dużo, a pamiętam, że nie dodawało się jej dużo)
- pół szklanki przyprawy ?????-??????
- szklanka obranych orzechów włoskich - ale orzechy dodaje się stopnowo, bo mają być zagęszczaczem i 'klajstrem'
Można paprykę po obraniu wymoczyć w wodzie pod obciążeniem ze 2/3 godziny, żeby chociaż trochę tego jadu z niej wyszło :D
No i to wszystko się uciera.
Romaszko co o tym sądzisz?
Na razie pozbieram ziele i poczekam na orzechy włoskie
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooo, kurka! Z samej ostrej papryki? ;:oj Toż to będzie torpeda! Ale jak ktoś lubi, to czego nie :D
x-xm-a

Post »

Się okaże :D :D Będę częstować, zamknij oczy otwórz buzię :D
to powinno bardzo powolutku fermentować w lodówce, jak czosnek, który zrobiłam z pietruszką i solą.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Ajvar:

Składniki:

5 kg czerwonej papryki
2,5 kg bakłażana
2 kg pomidorów (ja używam limy)
3 ostre papryczki
2 duże cebule
1,5 szklanki oliwy
5 ząbków czosnku
5 łyżek octu (najlepszy winny, ale spirytusowy, też może być)
pieprz, sól (wiadomo- do smaku). Ja dodaję dwie czubate łyżki soli i dwie łyżeczki pieprzu (ale i tak na końcu jeszcze doprawiam).

Jak ja to robię:

Myję papryki i bakłażany. Papryki kroję na połówki wzdłuż i czyszczę z nasion i ogonków. Bakłażany przecinam na pół wzdłuż i odcinam końcówki.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układam papryki, a następnie bakłażany. Papryki piekę około 35 minut (ale to dlatego, gdyż wiatraczek w mojej kuchence się zepsuł. Gdy działało opiekanie od góry połączone z wiatraczkiem, to wystarczało tylko 15 minut). Chodzi o to, aby papryka pokryła się ciemnawymi bąblami.
Po upieczeniu wkładam papryki do worka foliowego, zawiązuję i czekam, aż skórka będzie taka łaskawa, że sama będzie odchodzić. Bakłażany piekę bardziej na odczucie wizualne, niż na zegarek. Chodzi o to, aby skórka bakłażana łatwo odchodziła (Aha- zapomniałem wcześniej napisać, bakłażana po przekrojeniu na pół, posypuję solą i czekam aż sól wyciągnie goryczkę i bakłażan soki odda, dlatego w piekarniku najpierw lądują papryki, a na końcu bakłażany).
W tak zwanym międzyczasie, myję pomidory, kroję na ćwiartki i wycinam szypułki (czy jak, to
tam się nazywa).
I tu jest fajny myk, a przepis idealnie również sprawdza się do robienia przecieru pomidorowego na
zimę:
2 kg pomidorów myję, wycinam szypułki i kroję na ćwiartki. Małymi porcjami wrzucam do garnka i pod pokrywką gotuję około 10 minut na małym ogniu (chodzi o to, żeby pomidory puściły sok tylko). Następnie zawartość gara przesypuję na durszlak i czekam, aż obcieknie.
Robię w ten sposób z całością pomidorów. Następnie pomidory lądują w garze i dopiero następuje ich gotowanie (obciek- a fuj, co za słowo :wink: - potem zlewam ten obciek do plastikowej butelki i po doprawieniu solą i pieprzem, daję do lodówki. (Od siebie dodam, że nie ma lepszego płynu na kaca, a i jako napój na upały też daje radę. Teściowa mówi, że jako przeczyszczacz organizmu, też nie jest zły).
Pomidory gotują się w garze, a ja dodaję 3 ostre papryczki, aby całość nabrała "mocy".
Gdy całość nabierze ochoty na przetarcie (czyli będzie miękka), to przecieram. Ja preferuję przecieranie na metalowym sitku, ale można inaczej. Ważne, by oddzielić skórki i pestki od miąższu.
W wersji pomidorów na przecier i do słoików na zimę, to dodaję przypraw różnych, różniastych
(sól, pieprz i zioła prowansalskie- to jest wersja mojej żonki).
Ufff... w tak zwanym kolejnym międzyczasie obieram i kroję w drobną kosteczkę cebulę i na patelni na oliwie smażę do zeszklenia.
Wracam do papryk i bakłażanów. Gdy w miarę ostygną, zabieram się za obieranie skórek (i to jest najgorsza część pracy przy Ajvarze). Po czterech piwach, albo dwóch setkach mocniejszego alkoholu, całość jest obrana i ląduje w garnku z grubym dnem. Do tega gara dodaję: pomidory (a właściwie, przecier z pomidorów), sól, pieprz, przeciśnięty czosnek i cebulę zeszkloną na oliwie.
Dopiero teraz używam blendera i wszystko mieszam, aby uzyskać gładką breję. Dodaję resztę
oliwy. Ale w ten sposób, jak się robi majonez, czyli delikatnie, łagodnym strumieniem dodając oliwy, cały czas mieszam. Przewaga jest taka, że nie ma żadnych szans, że się coś zważy.
Po tej operacji, gar ląduje na gazie i się gotuje. Czasu nie podam, bo to trzeba samemu ocenić. Łyżka (ja używam dużą drewnianą) musi pozostawić wyraźną bruzdę w ajvarze, wtedy jest OK.
Pod koniec gotowania dodaję octu i już. Ewentualnie dodaję soli, albo sproszkowanej ostrej papryki.
UWAGA: gdy całość jest mocno gęsta, to lepiej, gdy gotuje się w garze z pokrywką. Wiem co
mówię, bo za pierwszym razem gotowało się bez pokrywki :D .
Na końcu małżonka pakuje Ajvara do słoiczków i pasteryzuje około 15 minut. A ja czyszczę sufit.
SMACZNEGO.
W tym roku przerobiłem 20kg papryki i 10kg bakłażana na AJVAR i myślę, że zapasów na dwa lata wystarczy. :D
x-xm-a

Post »

Slawgos a gdybym dała mniej bakłażanów a dodała dyni, i tak trochę więcej pomidorów...będzie ok?
ew dynię chyba też do piekarnika..
A pomidory też można dać do piekarnika?
Jak długo mniej więcej trzymasz posolone bakłażany zeby wyszła goryczka?
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Monika, podałem przepis na Ajvar, natomiast wariacji paprykowo-bakłażanowo-pomidorowej jest bez liku. :D Moi znajomi na przykład dodają mocno rozgotowanej cukini, a bakłażana tylko śladowe ilości. Inni znajomi nie dodają w ogóle bakłażana, tylko robią pastę paprykowo-pomidorową. Wszystko da się zjeść, a tym bardziej jeśli dobrze się poprzyprawia. :wink:
Nie słyszałem, by ktoś robił pastę paprykową (no bo nie Ajvar) z dynią. Sam osobiście nie jestem zwolennikiem dyni w przetworach. No... może jako pokrojoną w kosteczkę i w zalewie octowej, czy tez musztardowej. Ale to raczej, jako zakąska do mocniejszych trunków. :wink:
Odnośnie pomidorów zapiekanych w piekarniku, to wydaje mi się, że nie jest to za dobry pomysł, bo sflaczeją, a cały płyn wycieknie na blachę. Jeśli już chcesz sobie ułatwić sprawę z obieraniem skórek przed gotowaniem, to polecam zagotować gar wody i wrzucić na parę minut pomidory. Po wystudzeniu, skórka elegancko da się obrać.
Bakłażany po posoleniu obciekają aż upiekę całą paprykę i następnie lądują w piekarniku.
Czyli wychodzi, że około 2-3 godziny.
Pozdrawiam.
x-xm-a

Post »

Dzięki
wiesz mi tam na blachę nie będzie się nic wylewać bo ew w naczyniu od kombiwara będę piekła w piekarniku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=406 .
Ale jeszcze zobaczę. Mówisz dynia niekoniecznie..coś jeszczę chcę upchnąć, a bakłażanów mam trochę mało do Twoich proporcji, cukinię mam, ale ona taka bezsmakowa..
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-xm-a

Post »

Slawgos dzięki, przepis suuuuper, uwielbiam takie smaki. Zmniejszyłam odpowiednio składniki i żadnej dyni faktycznie. Dzisiaj jeszcze trochę podgotuję. Pomidory zrobiłam dokładnie jak napisałeś.
A i żadnej goryczki bakłażanowej nie ma - czyli dobry patent z solą, u mnie wystarczyło potrzymanie osolonych bakłażanów ok 1 godziny, tyle mw piekła się papryka.
Upieczone bałażany to niebo w gębie..część niestety nie wylądowała w garze 8-)
egon20041
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 mar 2012, o 15:34

Post »

Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę jak nie proszę o przeniesienie
Jak się suszy papryczki np. Chili?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”