problem ze skrzydłokwiatem :( ( Spathyphilium)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
misiak1984
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 sie 2012, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

problem ze skrzydłokwiatem :( ( Spathyphilium)

Post »

:wit

Od pewnego czasu mam problem ze swoim skrzydłokwiatem :( Dostałam go na początku kwietnia od chłopaka i jest moim ulubionym kwiatem :wink:
Do tej pory rósł i kwitł mi jak szalony, ale niestety od pewnego czasu zauważyłam,że zaczęły mu lekko żółknąć liście, a ich końce lekko brązowieć ;:174 Liczne kwiaty które mi wyrastały rosły już nie jak na początku białe tylko zielone i były takie aż do czasu jak brązowiały :shock:
Obrazek
Przeszukałam całe forum i przeanalizowałam tematy o tym kwiatku, ale niestety nie znalazłam w sumie żadnej konkretnej odpowiedzi ;:219
wyczytałam tylko,że przyczyną może być za mocne lub za słabe podlewanie, kwiatek może mieć za ciasno ( postanowiłam go w najbliższych dniach przesadzić), zbyt duże nasłonecznienie (?!) ( kwiatek stał na pólnocnym parapecie) a teraz go przestawiłam dalej od okna i nie zauważyłam niestety poprawy :(

Obrazek

Obrazek
kawownik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 mar 2012, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: problem ze skrzydłokwiatem :( ( Spathyphilium)

Post »

Kwiat nie wygląda tragicznie. Kwiaty gdy przekwitają stają się zielone, a później zasychają, to normalne, u mnie też się tak dzieje. Jeśli stoi ci od północnej strony, to myślę, że nie jest to wina słońca. A czy zauważasz, że kolejne liście żółknął, czy tylko te kilka zżółkło? Najczęściej przyczyną jest przelanie; ja na twoim miejscu odciąłbym te liście i ograniczył podlewanie i obserwował. Możesz też przesadzić do nowej ziemi, być może ziemia jest za mokra...Same końcówki liście mogą zasychać i brązowieć ze względu na niską wilgotność powietrza.
Awatar użytkownika
monika2027
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 17:17
Kontakt:

Post »

liście mogą żółknąć jeszcze wtedy gdy są już stare, roślina sama się odmładza, wszystko będzie dobrze trzymaj się :wink:
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

mój skrzydłokwiat też porobił się żółty jak stał na północnym parapecie - przeniosłam go do południowego pokoju, ustawiłam koło TV (ok 2m od okna) (bo skrzydłokwiaty lubią rosnąć przy monitorach ;:108 ) i po kilku tygodniach zaczął robić się "prawidłowo" zielony, ba! nawet kwitnąć zaczął pierwszy raz od 4 lat :shock:
skrzydłokwiaty lubią wodę, ja każdą roślinę sadzę do ziemi wymieszanej z perlitem, może i trzeba częściej podlewać, ale o wytworzenie gliniastej bryły ziemi za to już odrobinę trudniej, a przecież kwiatkom częściej zaszkodzimy przelaniem niż zasuszeniem ;:223 ;:108
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Lofi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 wrz 2012, o 11:31

Post »

Jako że jestem nowy na forum to witam wszystkich serdecznie.
Mam od kilku lat w domu kilka skrzydłokwiatów i chyba dość sporo o nich wiem.
Rosną dobrze tak na słonecznej jak i mniej słonecznej stronie chociaż zawsze ładniejsze miałem na stronie słonecznej.
Jak ci liście podsychają to nie martw się obcinaj je nisko przy ziemi a odwdzięczą się pięknymi kwiatami. U mnie taka operacja zawsze działa i nie ma problemów nawet jak po 10-15 liści z jednaj doniczki zniknie. Po max 3 dniach wyrastają piękne kwiaty. Ja w lecie podlewam raz na max 2 dni więcej po stronie słonecznej aby ziemia zbytnio nie przesychała.
Bardzo łatwo stworzyć sobie wersję mini skrzydłokwiatu. Wystarczy tylko podczas przesadzania oddzielić i wspólnie posadzić kilka najmniejszych sadzonek. W ten sposób można tworzyć różne wielkościowo kwiaty.
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58

Post »

Lofi nawet w afrykańskie lato :wink: Twoje skrzydłokwiaty stoją w słonecznym miejscu :shock: :?: Ja swojego osobnika mam 11 lat (wcześniej zajmował się nim mój Tata [*]) i w słoneczku to on tylko zimą stoi :lol: :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”