Naga jolokia
Naga jolokia
Czy ktoś uprawiał tę odmianę papryki? Albo jakieś inne ostre papryczki?
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Naga jolokia
Nie wiem, czy ktoś na prawdę uprawiał, ale użytkownik mieszkający w Izraelu zarejestrował się jako "naga", i on na pewno uprawia ostre papryki, chociaż prawdopodobnie nie Naga Jolokia aka Bhut Jolokia, która jest podobno najostrzejszą ustaloną odmianą.
pozdrawiam, Gunnar
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie rosną 2 krzaczki papryki Naga jolokia ale jeszcze owoców nie ma bo dopiero kwitnie . 

Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Dagmaro @ Pod foliakiem ją masz, czy w gruncie? Jestem bardzo ciekawa, czy jest szansa doczekać się owoców.
GunnarSK @ Mam nadzieję, że jakoś znajdę go i podpytam.
GunnarSK @ Mam nadzieję, że jakoś znajdę go i podpytam.
- Dagmara
- 200p
Ta co kwitnie była bardzo późno wysiewana i rośnie w tunelu . Znalazłam też w gruncie jeden krzak ale na 100 % nie wiem czy to na pewno z tej odmiany . Wczoraj zjadłam jedną papryczkę i niezła była. 

Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
- GunnarSK
Naga prawdopodobnie odpowiada na PW, ale do niego trzeba pisać po angielsku, bo on nie zna polskiego. Poza tym bardzo uznaje połączenie ostrej papryki z pomidorem i lubi polskie malinowe pomidory.jolokia pisze:GunnarSK @ Mam nadzieję, że jakoś znajdę go i podpytam.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Podobno nikt nie je tej papryki na surowo dla swojej przyjemności.Dagmara pisze:Wczoraj zjadłam jedną papryczkę i niezła była.
pozdrawiam, Gunnar
Podobno podczas krojenia trzeba mieć rękawiczki, bo żre ostro 

- Dagmara
- 200p
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapsaicyna
Kapsaicyna i jej pochodne nie są rozpuszczalne w wodzie, lecz tylko w alkoholu i tłuszczach. Ze względu na to, że większość ostrych potraw
zawdzięcza swój pikantny smak kapsaicynoidom, próby uśmierzenia uczucia pieczenia po ich spożyciu przy pomocy płynów lub płukania jamy ustnej wodą mogą przynieść zupełnie odwrotny skutek niż pożądany roznosząc kapsaicynę po dłuższym odcinku przewodu pokarmowego. Znacznie lepsze rezultaty uśmierzające można uzyskać przez płukanie ust dowolnym, ciekłym tłuszczem roślinnym lub wypicie szklanki tłustego mleka. Dobre rezultaty przynosi też lizanie lodów. Alkohol, ze względu na swoje rozpuszczające właściwości, okazuje się również skuteczny.
Przed krojeniem papryki smaruję palce masłem i dopiero kroję, więc mnie nie piecze. A jem sos zrobiony z ostrej papryki , majonezu i ketchupu . Dodaję też do innych potraw .
Tłuszcz rozpuszcza Kapsaicynę więc smak jest łagodniejszy .
Mam kilka odmian ostrych papryk, ale wszystkich jeszcze nie próbowałam i nie mam ich opisanych, więc muszę po kształcie rozpoznawać . Kto wie może jeszcze nie trafiłam na Naga jolokia. Jak ją skonsumuję to dam znać .
Na ostrej kuchni można znaleźć dużo ciekawych przepisów z dodatkiem ostrych papryk. Muszę wypróbować Marmoladę jabłkową z chili.
Kapsaicyna i jej pochodne nie są rozpuszczalne w wodzie, lecz tylko w alkoholu i tłuszczach. Ze względu na to, że większość ostrych potraw
zawdzięcza swój pikantny smak kapsaicynoidom, próby uśmierzenia uczucia pieczenia po ich spożyciu przy pomocy płynów lub płukania jamy ustnej wodą mogą przynieść zupełnie odwrotny skutek niż pożądany roznosząc kapsaicynę po dłuższym odcinku przewodu pokarmowego. Znacznie lepsze rezultaty uśmierzające można uzyskać przez płukanie ust dowolnym, ciekłym tłuszczem roślinnym lub wypicie szklanki tłustego mleka. Dobre rezultaty przynosi też lizanie lodów. Alkohol, ze względu na swoje rozpuszczające właściwości, okazuje się również skuteczny.
Przed krojeniem papryki smaruję palce masłem i dopiero kroję, więc mnie nie piecze. A jem sos zrobiony z ostrej papryki , majonezu i ketchupu . Dodaję też do innych potraw .

Tłuszcz rozpuszcza Kapsaicynę więc smak jest łagodniejszy .
Mam kilka odmian ostrych papryk, ale wszystkich jeszcze nie próbowałam i nie mam ich opisanych, więc muszę po kształcie rozpoznawać . Kto wie może jeszcze nie trafiłam na Naga jolokia. Jak ją skonsumuję to dam znać .
Na ostrej kuchni można znaleźć dużo ciekawych przepisów z dodatkiem ostrych papryk. Muszę wypróbować Marmoladę jabłkową z chili.
- GunnarSK
Dobrze, że tutaj umieściłaś ten opis, pewnie się przyda, np. jeśli będę uprawiać te nasiona, co dostałem od nagi (bez Nagi Jolokia).
pozdrawiam, Gunnar
Och Dagmaro, szkoda, że tak późno Twój wpis. Otóż zachciało mi się posmakować żółtej papryczki z akcji no i mysłałam, że mi język odpadnie i część ust a ja jeszcze wodą
A gdzieżbym pomyślała o mleku czy alkocholu lub tluszczu.

- GunnarSK
Przypomniało mi się, że od nagi mam m.in. Scotch Bonnet (Tak, to jest ostra papryka).
pozdrawiam, Gunnar
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
Witam,ma ktoś na zbyciu kilka nasion jolki.Chętnie przyjmę.Wiadomość na pw,jeśli można 

Pozdrawiam,Asia
- GunnarSK
Tydzień temu dostałem list od nagi z nasionami. Był tam m.in. nasiona "naga y", żółty variant Nagi Jolokii (naga yellow). Wysieję nasiona tej zimy, i mam nadzieję, że coś z nich będzie.
Naga też przesłał zdjęcie, a nie jestem w stanie go pokazać teraz.
Naga też przesłał zdjęcie, a nie jestem w stanie go pokazać teraz.
pozdrawiam, Gunnar
-
- 100p
- Od: 5 lut 2012, o 11:15
Czy może ktoś będzie wysyłał na akcję nasiona Naga/Bhut Jolokia, lub Scotch Bonnet? Sam wysyłam nasiona 3 odmian papryki, ale żadnej tak pikantnej. Chętnie bym spróbował uprawy jednej z tych odmian. 

Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!