Naga jolokia

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
X-j-a
50p
50p
Od: 16 sie 2012, o 12:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Naga jolokia

Post »

Czy ktoś uprawiał tę odmianę papryki? Albo jakieś inne ostre papryczki?
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Re: Naga jolokia

Post »

Nie wiem, czy ktoś na prawdę uprawiał, ale użytkownik mieszkający w Izraelu zarejestrował się jako "naga", i on na pewno uprawia ostre papryki, chociaż prawdopodobnie nie Naga Jolokia aka Bhut Jolokia, która jest podobno najostrzejszą ustaloną odmianą.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie rosną 2 krzaczki papryki Naga jolokia ale jeszcze owoców nie ma bo dopiero kwitnie . ;:224
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
X-j-a
50p
50p

Post »

Dagmaro @ Pod foliakiem ją masz, czy w gruncie? Jestem bardzo ciekawa, czy jest szansa doczekać się owoców.

GunnarSK @ Mam nadzieję, że jakoś znajdę go i podpytam.
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p

Post »

Ta co kwitnie była bardzo późno wysiewana i rośnie w tunelu . Znalazłam też w gruncie jeden krzak ale na 100 % nie wiem czy to na pewno z tej odmiany . Wczoraj zjadłam jedną papryczkę i niezła była. ;:oj
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jolokia pisze:GunnarSK @ Mam nadzieję, że jakoś znajdę go i podpytam.
Naga prawdopodobnie odpowiada na PW, ale do niego trzeba pisać po angielsku, bo on nie zna polskiego. Poza tym bardzo uznaje połączenie ostrej papryki z pomidorem i lubi polskie malinowe pomidory.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dagmara pisze:Wczoraj zjadłam jedną papryczkę i niezła była. ;:oj
Podobno nikt nie je tej papryki na surowo dla swojej przyjemności.
pozdrawiam, Gunnar
X-j-a
50p
50p

Post »

Podobno podczas krojenia trzeba mieć rękawiczki, bo żre ostro :)
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p

Post »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapsaicyna
Kapsaicyna i jej pochodne nie są rozpuszczalne w wodzie, lecz tylko w alkoholu i tłuszczach. Ze względu na to, że większość ostrych potraw
zawdzięcza swój pikantny smak kapsaicynoidom, próby uśmierzenia uczucia pieczenia po ich spożyciu przy pomocy płynów lub płukania jamy ustnej wodą mogą przynieść zupełnie odwrotny skutek niż pożądany roznosząc kapsaicynę po dłuższym odcinku przewodu pokarmowego. Znacznie lepsze rezultaty uśmierzające można uzyskać przez płukanie ust dowolnym, ciekłym tłuszczem roślinnym lub wypicie szklanki tłustego mleka. Dobre rezultaty przynosi też lizanie lodów. Alkohol, ze względu na swoje rozpuszczające właściwości, okazuje się również skuteczny.

Przed krojeniem papryki smaruję palce masłem i dopiero kroję, więc mnie nie piecze. A jem sos zrobiony z ostrej papryki , majonezu i ketchupu . Dodaję też do innych potraw .:wink:
Tłuszcz rozpuszcza Kapsaicynę więc smak jest łagodniejszy .
Mam kilka odmian ostrych papryk, ale wszystkich jeszcze nie próbowałam i nie mam ich opisanych, więc muszę po kształcie rozpoznawać . Kto wie może jeszcze nie trafiłam na Naga jolokia. Jak ją skonsumuję to dam znać .
Na ostrej kuchni można znaleźć dużo ciekawych przepisów z dodatkiem ostrych papryk. Muszę wypróbować Marmoladę jabłkową z chili.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze, że tutaj umieściłaś ten opis, pewnie się przyda, np. jeśli będę uprawiać te nasiona, co dostałem od nagi (bez Nagi Jolokia).
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Och Dagmaro, szkoda, że tak późno Twój wpis. Otóż zachciało mi się posmakować żółtej papryczki z akcji no i mysłałam, że mi język odpadnie i część ust a ja jeszcze wodą ;:124 A gdzieżbym pomyślała o mleku czy alkocholu lub tluszczu.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przypomniało mi się, że od nagi mam m.in. Scotch Bonnet (Tak, to jest ostra papryka).
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
Asik78
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 19:50

Post »

Witam,ma ktoś na zbyciu kilka nasion jolki.Chętnie przyjmę.Wiadomość na pw,jeśli można ;:180
Pozdrawiam,Asia
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tydzień temu dostałem list od nagi z nasionami. Był tam m.in. nasiona "naga y", żółty variant Nagi Jolokii (naga yellow). Wysieję nasiona tej zimy, i mam nadzieję, że coś z nich będzie.

Naga też przesłał zdjęcie, a nie jestem w stanie go pokazać teraz.
pozdrawiam, Gunnar
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15

Post »

Czy może ktoś będzie wysyłał na akcję nasiona Naga/Bhut Jolokia, lub Scotch Bonnet? Sam wysyłam nasiona 3 odmian papryki, ale żadnej tak pikantnej. Chętnie bym spróbował uprawy jednej z tych odmian. :)
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”