Minibotanik Jacka cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.7

Post »

Jacuś, ja uwielbiam ściezki z byle czego :D Dziękuję Ci za zdjęcie szałwii okręgowej. Teraz wiem czego się po niej spodziewać i łatwiej będzie mi ją ulokować :D
Co do pokroju szałwii, to u mnie lekarska zasadniczo rośnie prosto (chyba że ma bardzo sucho i jest czymś ocieniana) a boczne pędy dołem kładą się na ziemi i ukorzeniają się bezwstydnie, przez co krzewy robią się coraz większe :lol:

Gosiu, próbowałam kiedyś stosować taką strategię, ale to jest tak jak z tą kozą, którą właściciel chciał odzwyczaić od jedzenia: już by sie odzwyczaiła, gdyby nie zdechła.
Gdybym była konsekwentna w swoim zamiarze, to część roslin by całkowicie uschła. Większość natomiast przy niedoborach wody łatwiej zapada na choroby grzybowe i inne, poza tym brzydko wygląda i zamiast zdobić - szpeci. Nie ma więc wyjścia, trzeba podlewać, zwłaszcza, jak się ma lekką ziemię. Szałwia omszona powinna stać prosto. Jacek sam pisze, że ma jedną taką, co sie pokłada. Może od urodzenia była niedopojona czy coś :roll: :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, szałwia dopisana 8-) Gdyby nie "Świat Ogrodów", nie wiem czy połknąłbym bakcyla ogrodniczego. Po każdym odcinku aż się rwałem do robienia rewolucji w ogrodzie :D I nie wiem czy pamiętasz - prowadzący program prezentował różne metody wykorzystania starych sprzętów czy wręcz odpadów w ogrodzie. Naprawdę to było fajne 8-)

Olu, restauracja "Bombaj" ma piękny wystrój, kartę menu też ciekawą. Może kiedyś się skuszę. Ale na trawki się nie doczekałem więc pojadę w sobotę jeszcze raz 8-)

Małgosiu, ja też chciałbym odwiedzić Alę 8-)
Co do przyzwyczajania się roślin, to czasem jest to dobra metoda. Kilka razy już korciło mnie, by zasilić paulownię, bo przyrosty ma duże, to myślę sobie, że i potrzeby pokarmowe też. Ale powinna zdrewnieć, co uczyni, gdy będzie miała mało papu i wody. Ale to tylko czasem działa i raczej gdy mamy stabilną glebę i poziom wody w niej 8-)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ano... Jak każdy krakus, nie potrafię sobie wyobrazić życia bez odwiedzin ? przynajmniej od czasu do czasu ? w tym mieście. ;-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jacku, kolekcja szałwi oszałamiająca. Tytuł wątku jak najbardziej zgodny z tym co pokazujesz.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wielkie dzięki. ;:180
Mnie też prawdę powiedziawszy zachęciły filmy o tematyce ogrodowej.
A już całkiem bakcyla mi zaszczepił sympatyczny J. Hamilton.
Widać ten ogrodnik miał coś w sobie i potrafił otwierać ludziom wnętrze na piękno natury.
Szkoda wielka, że już go nie ma.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

W jednej z serii programów przyrodniczych pokazywali ogrodnika amatora a raczej hobbystę z Australii ( chyba?) który zakochany w szałwiach miał ich w swej kolekcji ponad 200 odmian.
Aż mi się otworzyły oczy szeroko na tak ogromną ilość.
O Szałwi srebrzystej piszesz tak "...jeszcze w tym roku nie zakwitła ale muszę pokazać to cudowne futerko ..."
a ja przyznam się,że jej białe kwiaty są dość niepozorne choć cały kwiatostan dość wysoki. Kwiatów mnóstwo więc opadajac smiecą na te piekne liście i jak dla mnie to wcale nie musi kwitnąc. W czasie kwitnienia liście w dużo gorszym stanie. Po ścięciu pędów pojawiły się nowe i te są cudne az wnuczkę skusiło do czesania ich srebrzystego futerka ... :;230
W porę zareagowałam bo nie wiem jak by to się skończyło .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, to fajnie, że realizujesz swoje sympatie do ulubionych miejsc 8-)

Marzenko, dziękuję :) Mam nadzieję, że Ty też polubisz szałwie (a może juz je lubisz i gościsz u siebie?)

Grażynka, muszę sobie poczytać o Hamiltnie, bo nazwisko mi znane ale w tej chwili nie kojarzę z niczym konkretnym :oops:
Już poczytałem :idea: Był współtwórcą 'Gardener's World' tak jak mój ulubiony Gay Search.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jacku filmy z Hamiltonem możesz obejrzeć na You Tube.
Polecam bo to kopalnia pomysłów do wykonania na nawet najbardziej ubogim i najmniejszym podwórku.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, przepraszam, pominąłem Cię wcześniej :oops:
Moja pokładająca się szałwia omszona jest taka z natury. Taka była, jak ją pobierałem z naturalnego środowiska, taka jest, jak się rozsieje więc ma pokładanie się w genach.
Jeszcze pytałaś wcześniej o ścieżkę na rabacie trawiastej. Beton tak zbielał ale jest twardy jak skała i to najważniejsze. Potem ścieżka już jest z gruzu - głównie gazobeton spojony trochę cementem. Jak się znowu trafi trochę betonu, to na pewno zaleję gruz dalej.

Krysiu, 200 szałwi - fiu, fiu ;:224 Może uda mi się dobić do 20, chyba że zacznę gromadzić odmiany szałwii błyszczącej :)
Nie widziałem jeszcze kwiatu szałwi srebrnej. Może i brudzi liście ale jest wtedy nadzieja na samosiew. Rośnie u mnie koło czyśćca wełnistego, który też ma futerkowy kutner.

Grażynko, fajnie, tylko trzeba mieć jeszcze normalnie działający internet. U mnie za wolny i filmu nie zobaczę.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Szkoda, ale może kiedyś lub w kafejce internetowej.
Polecam. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, na pewno zobaczę, jak tylko będę u rodziców. Tam internet działa mi dobrze 8-)

Moje słoneczniki i słoneczniczki:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku ale słonecznie się zrobiło, słoneczniki pięknie wyglądają na twoich super zdjęciach. Na ostatnim zdjęciu nie wiem co bardziej podziwiać, wzorzyste liście czy kwiaty. :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Nie szkodzi, Jacku! Zdarza się :D
Piszesz, że Twoja szałwia omszona się pokłada. To może są różne szałwie omszone?
Albo moja nie jest omszona? :shock: Zidentyfikowałam ją w necie jako omszoną, ale może błędnie? ...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Słoneczniki uwielbiam.
Ten od Ciebie muszę przesadzić w inne, bardziej widoczne miejsce.
Jak spojrzałam na fotkę to już postanowiłam.
Musi być widoczny z każdego miejsca w ogrodzie, bo jest cudny. ;:170
Dzięki. ;:180
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale słonecznie tu u cb. tak wiosennie a tu jesień nadchodzi krokami ;D super ;:3
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”