Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

taka oranżeria musi być super... ja mam szklarnię, ale ma kilka wad: jest nieco obskurna, żeby do niej iść, trzeba opuszczać dom (jest na podwórku), no i czasem są tam pająki i inne robale :////
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ostatnio w moim wątku zrobił się zastój, więc spieszę z nowymi wieściami. Moje reanimowane od lutego we mchu Oncidium ma piękny nowy przyrost, mało tego już wytworzyło piękną pseudobulwkę (śliczną pekatą kuleczkę, co najmniej 2 cm x 2 cm). Cały przyrost ma już około 20 cm i tu mam pytanie natury technicznej. Powinnam przesadzić storczyka z powrotem do kory, czy zostawic tak jak jest w tej chwili ? Straty też jakieś muszą być, do kosza polądowała niedawno zakupiona sadzonka Phalaenopsis intermedia - listki zgniły u podstawy, korzonki były jeszcze zielone, ale sama roślina za mała, aby przetrwać. Za to sadzonki Phalaenopsis bellina i Phalaenopsis violacea wypuściły po nowym listeczku (rosną w mieszance drobnej kory i mchu). Przesadzona Brassolaeliocattleya puszcza na potęgę nowe korzonki.
Proszę o poradę w sprawie reanimowanego Oncidium :wit
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Lucynko - odliczasz już godziny? ;)
Napisz po wystawie jakie masz wrażenia. No i oczywiście wstaw zdjęcia nabytych kwiatów :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia będą jak najbardziej. Mój mąż już "smaruje" aparat fotograficzny. Cieka jestem, które okazy powtórzą się nam na zdjęciach hi, hi, hi.... Bo ty Madziu przecież też się tam wybierasz ! Chyba, że nie masz aparatu fotograficznego, ale oczka i tak sobie napasiemy do bólu :shock:
Z tym nabywaniem kwiatów może być różnie, ale okazy, które będą wystawione, z pewnością uwiecznimy.
Szkoda tylko, że nikt nie umie mi poradzić, jak postąpić z moim Oncindium. Trudno jakoś sobie poradzę.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Lana niestety o oncidium nie wiem nic ;:171 cymbidium wystawiłam na balkon wychodzący na zachód, a reszta albo zero reakcji albo wypuszczają nowe listki, rozetki i korzonki i na jedym falenopsisie z uśpionego oczka wychodzi pęd kwiatowy :tan :heja
czekam z niecierpliwością na foto relację z wystawy ;:225
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu relację z pewnością masz zapewnioną, mam tylko nadzieję, że w czerwcu odwdzięczysz sie taką samą :D
Jeżeli chodzi o Oncidium, to mam na myśli to zreaniomowane w sphagnum. Nie wiem jak jeszcze długo powinno w nim pozostać lub czy przesadzić już w zwykłe podłoże.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ja właśnie też w temacie Oncidium się nie wypowiadam - bo nie mam wiedzy :(
A zdjęcia mąż będzie robił :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to nieźle się Madziu ustawiłyśmy. Oni będą biegać i szukać odpowiedniego modelu, a my za to spokojnie na zakupy !!! :twisted:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No jeszcze będą torby z zakupami nosić :;230 :;230
Nie zapominaj o tym, to ważne :;230 :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p
Od: 12 lut 2008, o 21:21

Post »

I płacić pewnie też będą....hehe... My kobiety...mamy ten wrodzony dar ;:79

Że mnie tam z Wami nie będzie ;:185 No ale co tam, będę trzymać kciuki!!!
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach nie mam zamiaru narażać mojego męża na taki stres wywołany płaceniem, sama zaopiekuję się jego portfelem, a właściwie to naszym. Mamy wspólny, ale.... jak mawia moja mama: czego oczy nie widzą.... :mrgreen:
Oczywiście efekty zobaczą później, tego nie da się ukryć, ale przynajmniej najgorszego mu oszczędzę, jaka ja jestem wspaniałomyślna ;:10
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

oj dziewczyny jaka szkoda, że mam tak daleko do was ;:183 bo mogłybyśmy spotkać się na tej wystawie i poszaleć z portfelami naszych mężów ;:191
Lucynko wysłałam Ci p.w. ;:225
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zatem zapraszam do wątku: Propozycja na...... Tam zamieściłam zdjęcia z wrocławskiej wystawy. Zdjęcia są autorstwa mojego męża, a tu jak dla mężczyzny opisy nie były ważne. Nie ma tam jakiś nieznanych nam gatunków, więc chyba każdy będzie wiedział, co jest co.
Do moich zdobyczy po wystawie mogę zaliczyć Phalaenopsis bellina i pantherina, malutkie sadzonki, nie ma jeszcze czego fotografować, ale jestem z nich dumna ;:3
Spodziewałam się czegoś większego, być może po mojej pierwszej wystawie jaką widziałam w życiu, a było to w Łodzi, moje oczekiwania były zbyt duże. Mimo tego można było pooglądać piękne kwiaty, zarówno hybrydy, jak i botaniczne.
Moich upragnionych storczyków nie było, ale za to będę dłużej spełniać swoje marzenia ;:54 .
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To kupiłyśmy to samo :)
A jakich nie spotkałaś a są na Twojej liście marzeń?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooooo..., to cieszę sie ogromnie Madziu, będziemy mogły porównywać, jak rosną nasi podopieczni. Coś mi sie wydaję, że nieźle się obłowiłaś na tej wystawie. Ja ograniczyłam się tylko do wpomnianych nabytków, a co jeszcze ukrywasz ze swoich ? Co do wymarzonych, u mnie niezmiennie to phalaenopsis mariaee i luedemanniana, niestety tych nie było, ale .... z pewnością kiedyś je sobie sprezentuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”