Wiejski eksperyment Pat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat

Post »

Witajcie po weekendzie! U mnie pod znakiem przetwórstwa owocowo-warzywnego :wink: Ogórki na szczęście zaczynają zasychać, więc pewnie jeszcze tydzień i się skonczą; pomidorki koktajlowe nadal szaleją, ale nimi się już nie przejmuję, bo nie nadążam za ich dojrzewaniem. Ale zaskoczeniem sezonu jest stara grusza: wygląda jak kupka nieszczęścia, trzy pokręcone konary na krzyż, a od tygodnia zbieram z niej kolo 5 kg gigantycznych gruszek dziennie i drugie tyle spadów nadżartych przez osy :roll:

Dziś ma być mega upał, w ogrodzie nie podziałam, więc dzieci podłączę do bajek, a sama myk myk na górę trochę w pudłach przeprowadzkowych pogrzebać...może znajdę kolejne słoiki, bo już śliwki i jabłka na drzewie nabierają mocy prawnej :wink:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

przerabiania zasobów z ogrodu nie zazdroszczę, bo sama mam to samo. Nie mam swoich plonów, ale dostaję z każdej strony. już mam zaproszenie do chrzestnej po gruszki i śliwki. W domu pełno muszek z jabłek. Ogórkom już powiedziałam stop, bo nie wyrabiam.
Widzisz jakie jest fajne życie na wsi? Teraz wiesz czemu ludzie nie czytają książek jak w mieście?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pat a pomidorki możesz do rondla rozgotować, przetrzeć posolić można trochę cukru i do słoików. Będzie albo sok albo na zupkę. Możesz do buteleczek po Ptysiach Kubusiach
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

popieram pomysł Marysi. Ja czasem też robię przeciery pomidorowe. Zupka z takiego ma zupełnie inny smak niż z koncentratu. No i pewnie zdrowsza dla większej pociechy i Was wszystkich.
Pat, Ty też masz co u siebie robić na tej zapuszczonej posesji. Wydaje mi się, ze jedziemy na bardzo podobnych wózkach.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I takoż zrobiłam, tj. przecier zrobiłam...nie byłam przekonana do tego pomysłu, bo robiony 2 tygodnie temu wyszedł wściekle kwaśny, ale teraz dodałam octu, sporo cukru i przypraw i wyszedł boski :wink: Ogórki na szczęście dogorywają, pomidorom daję jeszcze ze 3 tygodnie sądząc po obfitości na krzakach, resztę oprócz gruszek chyba odpuszczam, bo dom woła o posprzątanie, dzieci o zainteresowanie, mąż takoż, a ja tylko przy garach stoję :roll:

Zmykam pakować płody rolne, bo jutro na kontrolę z Sarą do miasta jedziemy, to od razu rozdysponujemy dobra.... aaaa przypadkowo stworzyłam recepturę na bombę domowej produkcji: ugotować owoce dzikiego bzu z cukrem i jabłkami, zamknąć w małych słoiczkach i NIE PASTERYZOWAC :;230 Sufit w spiżarni mam w przepiekne ciemnofioletowe kropy...dorysuję płatki i bedę udawac, że moim zamysłem był sufit w kwiatki :D

Apropos kwiatków, wczorajszy upał zaszkodził nam na tyle, że wpadłyśmy ze starszą na pomysł przemalowania sławojki na różowo...wyszło bosko, mloda dorysowała fioletowe kwiatki, w weekend dorysujemy też w innych kolorach i przynajmniej jedno pomieszczenie w tym domu bedzie wykończone :;230
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A skąd Ty masz dojrzałe owoce bzu czarnego? Moje jeszcze zielone!
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, na Dolnym Śląsku wszystko wcześniej dojrzewa :wink: Krzew w słońcu ma już wszystkie owoce czarne, przejrzałe nawet, ten w cieniu jest dojrzały w jakiejść jednej trzeciej,
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moja babcia miała takie wzorki z borówek. Kiedyś butelki korkowało się i lakowało. Postawiła butelki na szafie i co jakiś czas budziła nas salwa i nowy bukiet przybywał na suficie. Sławojka warta sfotografowania ;:108
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wpadam na moment podzielić się dobrymi wieściami: mozolna rehabilitacja 'tymi recami' i zmuszanie dziecka do noszenia przebrzydłej szyny daje efekty: dziś na kontroli okazało się, że nóżki Sary cudnie się prostują i być może jeszcze tylko miesiąc szyny calodobowo, a potem tylko na noc. Strasznie się ciesze, bo mialam obawy, czy na pewno wszystko robię jak trzeba i mimowolnie nieudolnym masazem dziecku nie szkodzę, ale na szczęście nie i moja malutka dzielna wojowniczka zdrowieje :wink:
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Juhu!

-- 22 sie 2012, o 20:37 --

Patysiu, jakbyś się zastanawiała, co to było, to to był okrzyk full-of-infjuzjasm :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja też JUHU!
Dzielne dziewczynki i duża i malutka! ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pat, nawet nie wiesz jak się cieszę, razem z Tobą, ze zdrowiejących nóżek Saruni :tan ;:167 ;:196 ;:138
Awatar użytkownika
mada83
200p
200p
Od: 3 lut 2012, o 14:33

Post »

Super Pati strasznie się. cieszę :tan . Ucałuj dziewczynki od ciotki forumki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

;:138 Super wiesci Pati , jestescie extra dziewczyny ;:196
Awatar użytkownika
stokrotka-77
200p
200p
Od: 21 lut 2011, o 21:42
Kontakt:

Post »

Pati i ja dołączam się do radości forumowej, niech Sara jak najszybciej wraca do zdrowia ;:196 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”