Moje kwiaty w hydroponice cz.2
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje kwiaty w hydroponice cz.2
LaCucarachita....moja hoja campacta ma 3.5 roku i od początku rośnie w hydro , do tej pory jeszcze nie kwitła.Stoi na północnym oknie i nawożę ją raz na 2 tygodnie.Prowadzę ją od malusienkiej szczepki (patrz str.36 pierwszego wątku)
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
A ja chyba dalej coś źle robie 
Podlewam oszczędnie tylko do poziomu środkowego
Daje im czas na przeschnięcie po opadnięciu wskaźnika ...
A wczoraj rozebrałam zamioculcasa który w ogóle nie chciał rosnąć a tu wszystkie korzenie zgnite
Dzisiaj potrząsałam doniczkami innych "hydro" i wszędzie woda chlupocze mimo iż wskaźniki pokazują prawie nic

Podlewam oszczędnie tylko do poziomu środkowego
Daje im czas na przeschnięcie po opadnięciu wskaźnika ...
A wczoraj rozebrałam zamioculcasa który w ogóle nie chciał rosnąć a tu wszystkie korzenie zgnite

Dzisiaj potrząsałam doniczkami innych "hydro" i wszędzie woda chlupocze mimo iż wskaźniki pokazują prawie nic
Pozdrawiam Beata 

- Teresa600
bettysolo....tak sie zastanawiam co może być przyczyna zgnicia korzeni zamiokulkasa.O ile wiem to zamiokulkas ma cebukę z ktorej wyrastają korzenie.Może posadziłaś za głędoko i cebulka stała cały czas w wodzie?Spóbój podlewać dopiero jak wody juz prawie nie będzie.Nie wiem czy Jacek nie ma zamiokulkasa w hydro,zerknij na jego stronę.Ja nie mam czasu
bo przygotowuje sie do wyjazdu.
Jeżeli wkaznik jest na poziomie minimum to woda w doniczce jeszcze jest i dlatego chlupie przy potrząsaniu.Możesz to łatwo s[rawdzic wyjmując wkład z całą rośliną za wskaznik.Niektóre kwiaty takie jak np. Grudnik w okresie spoczynku podlewam dopiero jak woda w doniczce prawie całkiem wyschnie.

Jeżeli wkaznik jest na poziomie minimum to woda w doniczce jeszcze jest i dlatego chlupie przy potrząsaniu.Możesz to łatwo s[rawdzic wyjmując wkład z całą rośliną za wskaznik.Niektóre kwiaty takie jak np. Grudnik w okresie spoczynku podlewam dopiero jak woda w doniczce prawie całkiem wyschnie.
- bettysolo
- 500p
Ja mojego zamiocalcusa przesadziłam już tradycyjnie do ziemi
Niech tam się jakoś pozbiera
A grudnika też dwa miesiące temu przesadziłam do hydro i wyglada tragicznie
Może też zalany ?
Woda chlupocze więc poczekam aż całkiem odparuje
A Tobie życzę najwspanialszych wakacji
Ja dopiero we wrześniu
A dokąd wojażujesz ?

Niech tam się jakoś pozbiera
A grudnika też dwa miesiące temu przesadziłam do hydro i wyglada tragicznie

Może też zalany ?
Woda chlupocze więc poczekam aż całkiem odparuje
A Tobie życzę najwspanialszych wakacji

Ja dopiero we wrześniu
A dokąd wojażujesz ?
Pozdrawiam Beata 

- Teresa600
Grudnik powinien dotykać wody tylko korzeniami.wsadzając do keramzytu musisz posadzić go takiej głebokości aby zielona część nie dotykała wody.
- bettysolo
- 500p
Teraz wyjeżdzam na krótki wypad do Norwegii
Jak przylecę zpowrotem to rozbiorę kamyczki i zobaczę co tam złego się dzieje
Jak przylecę zpowrotem to rozbiorę kamyczki i zobaczę co tam złego się dzieje
Pozdrawiam Beata 

- JacekCich
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 23:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
bettysolo zamioculcas nie znosi nadmiaru wody. Wody do poziomu 'opt' należy nalawać tylko i wyłacznie, gdy mamy wyjazd i to na cały rok. Mój zamioculcas całkiem świetnie się czuje w hydroponice. Rośnie bardzo powoli. To fakt.
1. ten post
2. tak wyglądał
Zamioculcas to nie ryż.
1. ten post
2. tak wyglądał
Zamioculcas to nie ryż.

Tylko cierpliwi się doczekają, bo nie tracą nadziei.
Zielone Zakątki Jacka _||_ Stosowanie nawozów hydroponicznych _||_
Paludarium Jacka
Paludarium Jacka
- bettysolo
- 500p
Jacku piękny jest Twój zamoculcas
Ja swojego niestety już przesadziłąm do ziemi
Ale tak się zastanawiam
Swoje hydro roślinki wsadzam do wsadu ze wskaźnikiem i keramzytem
Potem do osłonki a potem na samą górę na wsad i miejsce między wsadem i osłonką okładam kamieniami
Może to jest przyczyna że gniją ?
Za mało parują ?
Ja swojego niestety już przesadziłąm do ziemi
Ale tak się zastanawiam
Swoje hydro roślinki wsadzam do wsadu ze wskaźnikiem i keramzytem
Potem do osłonki a potem na samą górę na wsad i miejsce między wsadem i osłonką okładam kamieniami
Może to jest przyczyna że gniją ?
Za mało parują ?
Pozdrawiam Beata 

- JacekCich
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 23:12
Ja raczej staram się dobierać rozmiar osłonki do wkładu. Przyczyną gnicia korzonków, na pewno jest nadmiar wody. Pamietajmy. Większość roślin doniczkowych to nie ryż.
Tylko cierpliwi się doczekają, bo nie tracą nadziei.
Paludarium Jacka
Paludarium Jacka
Teresko pierwszy raz jestem u ciebe 2 częśc obejrzałam jestem zachwycona zaraz wpadam do części 1
- Teresa600
Witam po urlopie
szkoda że taki krótki a może i dobrze bo trochę strat w roslinkach niestety mam
ale są też miłe niespodzianki .O tym może innym razem jak zrobię zdjęcia.
bettysolo.... Jacek zdążył ci juz odpowiedzieć że osłonki do roślin w hydroponice powinny być dopasowane do wielkości wkładu.Nie należy dodatkowo uszczelniać kamykami bo to nie ma sensu.Przestrzegaj podlewania w/g poziomu wskaznika a wszystko będzie ok.
Dorotak ...witam Cie w moim wątku.Mam nadzieję że juz przebrnęłaś przez pierwszą część
i złapałaś bakcyla zwanego "hydroponiką" 

bettysolo.... Jacek zdążył ci juz odpowiedzieć że osłonki do roślin w hydroponice powinny być dopasowane do wielkości wkładu.Nie należy dodatkowo uszczelniać kamykami bo to nie ma sensu.Przestrzegaj podlewania w/g poziomu wskaznika a wszystko będzie ok.
Dorotak ...witam Cie w moim wątku.Mam nadzieję że juz przebrnęłaś przez pierwszą część

-
- 50p
- Od: 1 paź 2010, o 17:44
Tereso600 Ratunku!
Nie wiem co robić. Zauwazylam ze z moja szeflera cos jest nie tak;/ Liscie zaczely jakos tak dziwnie marniec i opadac, jakby byly bez zycia. Zajrzalam do korzeni i cala bryla korzeniowa zgnita!!! Miekka jakas
. Wycielam zgnite korzenie i zostawialam te powiedzmy w dobrym stanie choc zostaly same glowne korzenie i tez niestety skrocone;/ Co robic w takich wypadkach? Kwiat myslisz ze sie odratuje i wypusci nowe korzenie? Czy lepiej nie czekac i wziac z niej szczepke na nastepny kwiatek? Teraz kwiat siedzi w doniczce z keramzytem i chyba troche przesusze je. Dobry pomysl? Pomoz bo nie wiem co robic w takich wypadkach;/
Odnosnie hoji Dzięki za porady
na pewno wykorzystam, moze mi kiedys zakwitnie hihi A jak ją rozmnazasz? Czytalam tu u ciebie troche wiec dobrze mysle ze starczy uciac kawalek pędu jak np robi sie to ze zwyklym bluszczem? 
Pozdrawiam goraco

Odnosnie hoji Dzięki za porady

Pozdrawiam goraco
- Teresa600
Podobną sytuację zastałam po urlopie. Zdarzyło mi się to po raz pierwszy.Moją 3 letnią kalamondynkę zastałam w takim stanie

Obraz nędzy i rozpaczy
woda dziwnie śmierdziała (kwaśną zgnilizną) i była mętna.Jaki był powód nie wiem bo syn twierdził że tylko raz zapomniał podlać. po wyjęciu z osłonki i wkładu wyglądała tak

te biąle kuleczki to pozostałości z nawozu do hydroponiki.
W poniedziałek od razu ją wyjęłam i oczyściłam z keramzytu ,który oczywiście wyrzuciłam,wypłukałam pod bieżącą wodą ale niezbyt dokładnie usunęłam resztki keramzytu

Dzisiaj rano musiałam powtórzyć zabieg ponieważ woda znów miała niemiły zapach ,tym razem usuwając każdy kamyczek i długo myłam korzenie pod bieżącą wodą (wóz albo przewóz) .Oczywiście dałam znów nowy keramzyt.
Nie wiem co z niej zostanie po tak okrutnym potraktowaniu.Poczekam aż listki calkiem zwiędną i same odpadną.Może gałazki maja w sobie troszkę życia i pozwolą na reanimację.
LaCucarachita Na twoim miejscu wzięłabym szczepkę a starą roślinke bym reanimowała (co juz uczyniłaś.

Obraz nędzy i rozpaczy

te biąle kuleczki to pozostałości z nawozu do hydroponiki.
W poniedziałek od razu ją wyjęłam i oczyściłam z keramzytu ,który oczywiście wyrzuciłam,wypłukałam pod bieżącą wodą ale niezbyt dokładnie usunęłam resztki keramzytu

Dzisiaj rano musiałam powtórzyć zabieg ponieważ woda znów miała niemiły zapach ,tym razem usuwając każdy kamyczek i długo myłam korzenie pod bieżącą wodą (wóz albo przewóz) .Oczywiście dałam znów nowy keramzyt.
Nie wiem co z niej zostanie po tak okrutnym potraktowaniu.Poczekam aż listki calkiem zwiędną i same odpadną.Może gałazki maja w sobie troszkę życia i pozwolą na reanimację.
LaCucarachita Na twoim miejscu wzięłabym szczepkę a starą roślinke bym reanimowała (co juz uczyniłaś.
- Teresa600
-
- 50p
- Od: 1 paź 2010, o 17:44
Teresa600 Dzięki, chyba tak zrobie, na wszelki wypadek
Moje korzenie wygladaly duzo gorzej. 3/4 bryly korzeniowej odciela się od glównych korzeni;/ i cale byly po prostu czarne. Przykro mi spowodu kwiatka. Ja tez nie wiem co sie stalo skoro wszystko robi sie jak nalezy:) Widac kwiatki maja swoje kaprysy.
Oby twoj sie nie poddał hehehe Poza tym, piekne fiolki. Mi sie jakos nie udaje ukorzenic listka w wodzie. Zawsze gnije;/ Ale za to ostatnio moj zmarnialy fiolek dostal pelno kwiatkow, tyle ze ja mam go w ziemi /niestety/ hihi
pozdrawiam