Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Domowy chleb

Post »

no właśnie taki pączkowaty kolosik on jest, średnica prawie 33 cm,
w tym go piekłam
Obrazek
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p
Posty: 109
Od: 25 lut 2012, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Niemcy

Re: Domowy chleb

Post »

Witam,
fajny temat tez piekę chlebki, właśnie jeden stygnie jutro wrzucę zdjęcie :)
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Posty: 5373
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Domowy chleb

Post »

Tak mnie zaraziłyście tymi chlebkami że kupiłam gotową mieszankę i wczoraj też upiekłam - dodalam żurawinę i słonecznik - niestety sesji zdjęciowej nie doczekał . dziś piecze się drugi - może doczeka zdjecia :;230 . następny to bedzie już na zakwasie ale to dopiero w przyszły czwartek :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Posty: 320
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: powiat cieszyński

Re: Domowy chleb

Post »

No ja też jestem chlebowa bardzo. Do niedawna piekłam chlebki przeważnie na drożdżach ale to cięzka i pracochłonna praca i nie zawsze miałam na to siły i czas. Od kiedy mam zakwas robię szybkie chlebki właśnie na jego bazie. I wszystkie wychodzą super i są długo świeże. Na razie sie wpisuje cobyście mi nie uciekły ;:3
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8379
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ostróda

Re: Domowy chleb

Post »

PESTKA@ Twoje bułeczki wyglądają wyjątkowo smakowicie.
Czy można prosić o przepis ?

monika pisze:no właśnie taki pączkowaty kolosik on jest, średnica prawie 33 cm,
w tym go piekłam
Obrazek
Moniko ostatnio myślałam o upieczeniu chleba w dość dużych okrągłych naczyniach żaroodpornych bo marzy mi się okrągły chlebek..
Jak sadzisz , czy można bo przecież one są odporne na temperaturę ?
Piekąc w naczyniu od kombiwara postępowałaś identycznie jak przy pieczeniu w blaszkach , chodzi o to czy wkładasz szklany pojemnik do zimnego czy do nagrzanego piekarnika ?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Domowy chleb

Post »

christinkrysia prawie zawsze do zimnego, bo tak piekę chleb, ziemniaczany tyko w lekko podgrzanym jak w linku niżej. To szkło z kombiwara, więc na pewno jest odporne na b. wysoką temperaturę, mam też taką ala brytfannę szklaną i to naczynie też jest pewnie na temp ponad 300C. Spróbuj w swoim, tylko uważaj przy wyjmowaniu z piekarnika bo b. gorące.
Pytałaś też o przywieranie ziemniaczanego - ja smaruję masłem i obsypuję starannie ziarnami, ostatnio głównie słonecznikiem, tu na obrazku jest ziemniaczany, a forma obsypana tym czym widzisz stronę wcześniej i w linku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3528494
Zero problemu z przywieraniem, w blaszkach robię tak samo.
Nie przypominam sobie, żebym kiedyś stosowała do pieczenia chleba papier :roll:
x-a-8
---
Posty: 960
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

grosik pisze:I wszystkie wychodzą super i są długo świeże.
A jak długo są świeże? Czy raz na tydzień można upiec i zachowa smak, zapach?
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Posty: 272
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
Kontakt:

Re: Domowy chleb

Post »

Ja piekę zwykle w niedzielę, dwa chleby ( większe foremki keksówki) , mamy chleb do piątku ( jest nas dwoje ) i zjadamy go do ostatniej piętki. Oczywiście jest to chleb na zakwasie nie na drożdżach :wit
Pozdrawiam! Róża
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Artur, duży bochenek chleba pieczony na zakwasie na kamieniu, przechowywany w torebce foliowej spokojnie wytrzymuje tydzień a nawet dwa. Oczywiście nie ma zapachu świeżego chleba, ale czerstwieje bardzo wolno i nie ma śladu pleśni.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8379
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ostróda

Re: Domowy chleb

Post »

monika piekąc swój chlebek z dodatkiem ziemniaków wyłożyłam papierem dlatego,że w przepisie tak było podane z racji częstych problemów przy wyjmowaniu po upieczeniu. Robiłam to ten jeden jedyny raz. W pozostałych przypadkach robię podobnie jak Ty czyli smarowanie i wysypywanie blaszki ziarnami, otrębami itd.
Sprawa kolejna - jestem zdziwiona wkładaniem ciasta do zimnego piekarnika - dlaczego tak robisz?
Większość profesjonalnych podręczników i przepisów w sieci na chleb domowy podaje,że wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika ( pieca itp) jedynie wypieki w glinianych naczyniach wkładane są do zimnego.
W mojej rodzinie pieczono chleb w specjalnym piecu i też wkładano do gorącego.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Domowy chleb

Post »

christinkrysia pisze: .. jestem zdziwiona wkładaniem ciasta do zimnego piekarnika - dlaczego tak robisz?..
To takie moje osobiste doświadczenia. Jeśli włożysz do gorącego piekarnika, to chcesz doprowadzić do jak najszybszego zabicia drożdży/bakterii. Problem w tym, że najpierw spieka się góra ciasta i zanim temperatura wewnątrz ciasta będzie taka sama jak na zewnątrz, ciasto jeszcze trochę potrafi urosnąć. Tzn drożdże/bakterie jeszcze pracują, wydziela się CO2 i wówczas często pieczywo pęka bo góra jest spieczona. I pęka najczęściej na styku z foremką, bo gdzieś gaz musi ujść.
Ja wkładając do zimnego piekarnika dobrze wyrośnięte ciasto pozwalam mu jeszcze trochę rosnąć, góra się nie spieka od razu, ciasto powoli, równomiernie się nagrzewa, pęknięcia się u mnie nie zdarzają. To taka moja teoria i trochę pewnie przyzwyczajenie, bo tak właśnie u mnie ciasta piecze się w rodzinie we współczesnych urządzeniach. Mam nadzieję, że czytelnie wyjaśniłam :lol: I oczywiście to moje osobiste doświadczenia, każdy piecze jak chce.
O tradycyjnych piecach chlebowych nie wspominam, bo wiadomo, że po prostu trzeba je przygotować do pieczenia, czyli dużo wcześniej nagrzać odp. opałem.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Domowy chleb

Post »

Coś w tej technice wypieku,,na zimno,,racji jest.Kiedyś piekłam właśnie w ten sposób i chlebki nie pękły,a wsadzone do gorącego piekarnika rosną bardzo szybko ,ale zawsze pękną(u mnie na boku)
To mój wczorajszy wypiek na drożdzach Obrazek Obrazek
Resztę fotek wstawiłam w wątku z chlebkiem na zakwasie
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8379
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ostróda

Re: Domowy chleb

Post »

Monisiu sporo logiki w tym jest i mam wielką ochotę przy najbliższym wypieku zrobić Twoją metodą czyli wkładanie ciasta do zimnego piekarnika.
Czy dotyczy chleba na zakwasie i drożdżowego też ?

W takim razie jeszcze jedno pytanie - przy tej metodzie kiedy robisz tzw zaparowanie piekarnika ?
Przy wstawianiu do nagrzanego ważna jest wilgotność przy pieczeniu w pierwszych 10 - 15 minutach.
Mam swoje przepisy ale tyle się naczytałam na obu watkach ( wypiekanie chleba domowego) o Waszych wypiekach,że nie wiem sama który spróbować ... :;230
Gorzej jak zrobię skuchę na całego.

PESTKA@ Twój chlebek podoba mi się, przepis bardzo prosty i juz skopiowałam - dziękuję.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Domowy chleb

Post »

Przy pieczeniu drożdżowego nie zaparowuję i nigdy tego nie robiłam.
Żytni na zakwasie piekę wyłącznie w taki sposób http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3691666 więc nie mogę Ci nic na ten temat powiedzieć. Z tym, że temperatura na starcie nie musi być 50C, z ciepłego miejsca, w którym chleb rósł przenoszę w letni piekarnik, a że idę z nim kawał drogi :D i mam dość zimno po drodze to robię tak jak napisałam
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Domowy chleb

Post »

Nie mogę już edytować to dopiszę
że uda Ci się, zobaczysz. I powiem Tobie co wg mnie jest ważne, drożdżowe ciasto na pszennej mące naprawdę bardzo solidnie wyrabiam i dość długo, z 10 min. na pewno, ciasto przed upieczeniem mam dosyć zwięzłe. Tą chałkę ostatnio pokazywaną spokojnie po wyrobieniu cienko wałkowałam przed zrolowaniem i zobacz jak wyrosła
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”