20 lat przerabam te rośliny,więc małe doświadczenie mam

To zależy od dyszy, nie wiem jaką masz u siebieMiszka007 pisze:Pawle, a jeżeli ktoś nie ma nasadki na fontannę, o której mówisz może obniżyć wylew (tak, aby był bliżej wody). Powinno to ograniczyć rozprysk, prawda?
Napisz jakiej pojemności jest zbiornik fontanny i jaką wodę do niej stosujesz. Czy to woda wodociągowa, czy studzienna, a może deszczowa, była by najlepsza pod względem twardości i pH. Napisz tez w jaki sposób masz rozwiązaną instalację zasilającą fontannę. A może podeślesz fotki.masti pisze:Witam,
mam problem z osadzającym się kamieniem na fontannie, przez co robi się brzydka i matowa.
Czy jest jakiś sposób żeby temu zapobiec ? Może jakoś zmiękczyć wodę ? Jaki środek zastosować
A sprawdziłaś pH, ponieważ środek obniżający pH czyli odczyn wody, nie zmniejszy jej twardości czyli nie zmniejszy zawartości w wodzie wodorowęglanów wapnia i magnezu, zawartych w twardej wodzie, które są powodem osadzania się kamienia czyli węglanów wapnia i magnezu.masti pisze:Fontanna zasilana jest wodą z wodociągów, dość twardą.
Zakupiłem w castoramie środek obniżający pH, zobaczymy czy będą jakieś efekty.