Fontanna w ogrodzie
Fontanna w ogrodzie
witam, zastanawiam sie nad zainstalowaniem fontanny w niewielkim oczku wodnym i mam pytanie- otóż największą atrakcją w nim są Lilie wodne - i obawiam się , że spadające krople wody mogą działać na nie niekorzystnie- czy ktoś może mi coś doradzić- z góry dziękuje
Roślina jak zapewne wiesz odżywia się przez fotosyntezę (samożywny sposób odżywiania się roślin oraz niektórych szczepów bakterii), w której wyróżniamy fazę jasną i ciemną.
Faza jasna - energia świetlna pochłonięta przez chlorofil zostaje zużyta na fotolizę wody .... i tak dalej (zapewne wiesz. Jeśli nie to napiszę w następnym poście
)
I faza ciemna - wodór pozostawiony po fazie jasnej łączy się w dwutlenkiem węgla i tak dalej
Roślina może przez krótki czas magazynować energię, dzięki czemu nie zamiera. I to dlatego dąży do jak najszybszego wytworzenia liści i wznowienia fotosyntezy.
A to można porównać z uciążliwym chwastem w trawniku (wizualizacja - chwast to lilia wodna a kosiarka to szkodnik, o którym napisałeś). Chwast ten kosisz jak najczęściej, a on nie mając możliwości wykarmienia się, umiera...
Wiem że to trochę pomieszane, ale mam nadzieję, że się połapiesz :P
Faza jasna - energia świetlna pochłonięta przez chlorofil zostaje zużyta na fotolizę wody .... i tak dalej (zapewne wiesz. Jeśli nie to napiszę w następnym poście

I faza ciemna - wodór pozostawiony po fazie jasnej łączy się w dwutlenkiem węgla i tak dalej

Roślina może przez krótki czas magazynować energię, dzięki czemu nie zamiera. I to dlatego dąży do jak najszybszego wytworzenia liści i wznowienia fotosyntezy.
A to można porównać z uciążliwym chwastem w trawniku (wizualizacja - chwast to lilia wodna a kosiarka to szkodnik, o którym napisałeś). Chwast ten kosisz jak najczęściej, a on nie mając możliwości wykarmienia się, umiera...
Wiem że to trochę pomieszane, ale mam nadzieję, że się połapiesz :P
Pozdrawiam
Michał
Michał
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zapominasz tylko o jednym, w okresie zimy grzybienie nie mają wcale liści na powierzchni, i przeżywają ją mimo tego. A przecież, proces fotosyntezy w zimie nie ustaje, a tylko dlatego że grzybienie poza liśćmi na powierzchni, mają jeszcze liście zanurzone, wyrastające bezpośrednio przy kłączu. To po pierwsze.Miszka007 pisze: Chwast ten kosisz jak najczęściej, a on nie mając możliwości wykarmienia się, umiera...
Po drugie, te brązowe plamy na liściach nie sprawiają roślinie większych problemów, spowodowane one są efektem soczewki jaki tworzy kropla na liściu, po prostu te miejsca są wypalone przez skupione przez kroplę promienie słoneczne.
Ot i wszystko.
Dodam jeszcze tylko, że mając swego czasy fontannę w formie tulipana, nie zauważyłem większych uszkodzeń na liściach grzybieni białych jakie mam w oczku, a wierz mi ze liście rosły w jej pobliżu. Większe uszkodzenia powodują ślimaki i szkodniki, a roślina sobie radzi doskonale.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
A kwiaty były w pełni otwarte czy nie?Pawel Woynowski pisze: Dodam jeszcze tylko, że mając swego czasy fontannę w formie tulipana, nie zauważyłem większych uszkodzeń na liściach grzybieni białych jakie mam w oczku, a wierz mi ze liście rosły w jej pobliżu. Większe uszkodzenia powodują ślimaki i szkodniki, a roślina sobie radzi doskonale.
Pozdrawiam
Michał
Michał
-
- Kontakt:
Były i było ich w szczycie kwitnienia kilkanaście sztuk na jednej roślinie.Miszka007 pisze: A kwiaty były w pełni otwarte czy nie?
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
No tak, tylko że w piękny słoneczny dzień wszystkie lilie kwitną, a te pod fontanną nie do końca się otwierają.jackon pisze:nie wiem jakie masz doświadczenia z liliami wodnymi, ale widzę , że opierasz się raczej na wiedzy książkowej
zastanów się, jeżeli przez całe lato pada deszcz, a były już takie lata, u mnie lilie rosły normalnie i pięknie kwitły
Pozdrawiam
Michał
Michał
-
- Kontakt:
Tak to wyglądało:Miszka007 pisze:A jak daleko od opadającej wody? Może tylko jej nieznaczna część spadała na liście i kwiaty?

Dwa metry dla grzybienia białego to nie dużo, on potrafi się rozrosnąć do 3 - 4 m.
Te liście które próbowały wchodzić za bardzo pod fontannę po prostu usuwałem.
Tak ze grzybienie moim zdaniem moga rosnąć w pobliży fontanny, lecz pod dwoma warunkami.
Po pierwsze, fontanna nie może mieć za dużego rozprysku, najlepsze moim zdaniem są końcówki dające strumień w formie półkuli, one nie powodują dużego rozprysku wody i nie powodują falowania powierzchni oczka, a nie takie co pryskają podobnie jak z prysznica, lub te typu wulkan
Drugim warunkiem, jest właśnie usuwanie liści, próbujących wejść pod opadającą wodę z fontanny.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne