Przepis na przecier pomidorowy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie wiem czy to dobre miejsce na takie pytanie ale stosownego działu nie ma - no właśnie, może powinien być :?:

Macie jakieś sprawdzone przepisy na przecier pomidorowy?

I jakie odmiany są do tego najlepsze?

PS.
Gdzieś czytałem, że do takiej produkcji można wykorzystać automat do chleba tylko nie wiem po co i jak ;:219
Pozdrawiam,
Tomek
wiszedi
100p
100p
Od: 6 sie 2010, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I dobrze że takiego działu nie ma :) Do tego typu dyskusji są fora kulinarne. To jest forum ogrodnicze i nie starajmy sie na siłę uczynić z niego alfy i omegi. Bo i po co.....
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przepis na przecier pomidorowy

Post »

Przecier robię z tego co zasadziłam, głównie koktajlówek ( pokusy obrodziły wyjątkowo). Mam też sporo bazylii, więc w naturalny sposób ląduje w garnku z przecierem. Do tego minimalna ilość soli i cukru, wynikająca raczej z mojego przeświadczenia, że tak trzeba. Smak i aromat bezcenny. Po mniej więcej dwugodzinnym duszeniu całość miksuję blenderem, pakuję do słoików i pasteryzuję 20 min od zagotowania. Na tym etapie nie przejmuję się resztkami skórek i pestkami. Wszystko ląduje w słoiku. Potem przecieram przez sitko wtedy, kiedy decyduję, że użyję dany słoiczek.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

jest kulinarny :D tu np znajdziesz http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=402 najlepiej wrzuć w tym dziale w wyszukiwarkę 'przecier' i pare ciekawych przepisów znajdziesz.

Potwierdzam - w tym wątku jest wiele przepisów na przetwory z działki.
Wątek zamykam, to jest dział upraw warzyw.
Comcia.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

wiszedi pisze:I dobrze że takiego działu nie ma :) Do tego typu dyskusji są fora kulinarne. To jest forum ogrodnicze i nie starajmy sie na siłę uczynić z niego alfy i omegi. Bo i po co.....
nie kulinarne bo nie pytam jak upiec kurczaka czy jak zrobić spaghetti, tylko siłą rzeczy prawie każdy ma pewnie nadwyżkę zbiorów i przetwory warto zrobić... i takie przepisy miałyby sens na forum ogrodniczym, od nasion, po uprawę po zbiory i przetwory...
Pozdrawiam,
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”