Mój kłujący i nie tylko parapet:) - Paula15
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój kłujący i nie tylko parapet:)
Zapraszam
, mam nawet kilka od Ciebie
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zapasy??? Na zimę ????Paula15 pisze:Moje pierwsze weki..........................
"Długo jeszcze będziesz męczyć tego kaktusa?-na dziś starczy zdjęć. Teraz możesz zająć się mną i dać mi coś dobrego"![]()
Roxi, uważaj, bo cię pani też z tej miłości zawekuje
Ona tak miłościwie patrzy w obiektyw, że tylko rodzaj podłogi, na której stoi wskazuje, że to już inna chwila
A ten kaktusik u jej stóp taki maleńki, jak okruszek.
Mój Echino (tylko może odrobinę grubszy) po maleńkiej przerwie znów wypuszcza pąki, więc to na ten sezon nie było jeszcze ich ostatnie słowo.
- Paula15

TakDAK pisze:Zapasy??? Na zimę ????
Gdyby dało radę zawekować-miałabym ją na dłużejDAK pisze:Roxi, uważaj, bo cię pani też z tej miłości zawekujeOna tak miłościwie patrzy w obiektyw, że tylko rodzaj podłogi, na której stoi wskazuje, że to już inna chwila
![]()
Czasami mam wrażenie, że chce wyczytać w moich oczach co teraz myślę, a potrafi się wpatrywać dłuższą chwilę :)
Ona też wcale duża nie jest-całe 4,3 kg i 24 cm wys.DAK pisze:A ten kaktusik u jej stóp taki maleńki, jak okruszek.![]()
Mam nadzieję-mój trochę się ruszył z pędzelkiem, ale słońca nie maDAK pisze:Mój Echino (tylko może odrobinę grubszy) po maleńkiej przerwie znów wypuszcza pąki, więc to na ten sezon nie było jeszcze ich ostatnie słowo.
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
No proszę jaka z Ciebie kuchara, nawet piesek kręci głową
a co tam masz dobrego w tych słoikach?
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
sadzonki w bardzo dobrym stanie , widać że są w dobrej kondycjiTo dzisiaj pokażę moje adenia, choć nie jestem dumna z tego jak rosną
- Paula15

Jeszcze nie taka dobra, dlatego tylko jeden słoik-mix kilku rebutii w sosie własnymnyskadu pisze:No proszę jaka z Ciebie kuchara, nawet piesek kręci głowąa co tam masz dobrego w tych słoikach?
- nyskadu

Zaczyna się od jednego, a póżniej cała spiżarnia jest zapelniona, już ja to wiem 
- theoria_

- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Widzę, że masz szczęście do ratowania mamilarii
M. hahniana przepiękna - uwielbiam je chociaż żaden z nich rarytas
M. hahniana przepiękna - uwielbiam je chociaż żaden z nich rarytas
- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Mam pytanie odnośnie Opuntia microdasys alba
Długo u Ciebie trwa rozwinięcie się nowego odrostu? Na mojej opuncji widać zaczątki nowych odrostów ale widać je od jakiś 2 miesięcy i totalnie nic się z tym nie dzieje... Nie wiem czy to opuncja z wolno rosnących? 
- Paula15

To naprawdę wdzięczne roślinki, wystarczy trochę troski i uwagitheoria_ pisze:Widzę, że masz szczęście do ratowania mamilarii![]()
Też ją bardzo lubię za te "kłaczki"theoria_ pisze:M. hahniana przepiękna - uwielbiam je chociaż żaden z nich rarytas
U mnie jest tak samoabaddon1986 pisze:Mam pytanie odnośnie Opuntia microdasys albaDługo u Ciebie trwa rozwinięcie się nowego odrostu? Na mojej opuncji widać zaczątki nowych odrostów ale widać je od jakiś 2 miesięcy i totalnie nic się z tym nie dzieje... Nie wiem czy to opuncja z wolno rosnących?
-- Śr 15 sie 2012 19:54 --
nyskadu pisze:Zaczyna się od jednego, a póżniej cała spiżarnia jest zapelniona, już ja to wiem
Na razie się zniechęciłam, bo z weków zostały tylko 4 szt. rebutii- nie przetrwały przesadzania(w poprzednim podłożu były glony, więc wolałam przesadzić)
- nyskadu

Ja miałam glony, ale nie przesadzałam, wykałaczką troszkę ziemię rozgrzebałam
i zastosowałam wodę utlenioną, na razie rosną 
- Paula15

Ja początkowo też tak robiłam, ale glonów robiło się coraz więcej i przesadziłam
- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Wielkie dzięki za odpowiedź
To nawet dobrze, że ta opuncja wolno rośnie
Przynajmniej jest pewność, że nie zarośnie mnie w błyskawicznym tempie 
Wszystko ładnie, pięknie jak kaktus jest mały ale jak tak pomyśleć co będzie gdy to wszystko urośnie to nie wiem... Chyba będę musiał jeden pokój przerobić na szklarnie
Wszystko ładnie, pięknie jak kaktus jest mały ale jak tak pomyśleć co będzie gdy to wszystko urośnie to nie wiem... Chyba będę musiał jeden pokój przerobić na szklarnie
- Paula15

Hahaha
-ja też z niepokojem patrzę na moje parapetowce, a najbardziej na agave- wczoraj ją przesadzałam i oczy na wierzch mi wyszły jakie korzenie wytworzyła przez ok. miesiąc
Nie mam pojęcia co z nią zrobię jak urośnie
- Paula15

Pochwalę się swoją głupotą
Wsadziłam sobie do jednej doniczki Conophytum cupreiflorum, C. connatum i C. chauviniae i wszystko było ok. dopóki nie zaczęły rosnąć dwa pierwsze....i miałam dylemat podlać czy nie podlać, bo te dwa pierwsze już zaczęły się kurczyć, no i podlałam
Na to C.chauviniae popękał
-na szczęście pod starą skórką są już dobrze wykształcone liście, ale dzisiaj patrzę i co widzę-kwiat, kwiat, który miał się pojawić jesienią lub zimą

Wsadziłam sobie do jednej doniczki Conophytum cupreiflorum, C. connatum i C. chauviniae i wszystko było ok. dopóki nie zaczęły rosnąć dwa pierwsze....i miałam dylemat podlać czy nie podlać, bo te dwa pierwsze już zaczęły się kurczyć, no i podlałam