Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

sweety Aniu dalie są cudne, kształty i kolory zaskakują mnie i mimo upływu lat wciąż jestem pod ich urokiem.
Wracaj szybko i pokaż co działo sie podczas Twej nieobecności.

HalinaK cieszy mnie,że spacer się udał i dziękuję.
Przez to całe zamieszanie z Gaura w tej chwili mam 3 kępy białokwitnącej - jedna moja duża , ta od Ciebie co miałą być różowa i ta co miała pójść do Ciebie ... :;230
Nadmiaru bieli nie czuję ale musze poszukac dla nich miejsca lub innego adresu.

malgocha1960 dziękuje w ich imieniu.
Dalie karłowe to jak mały bukiecik rosnący w ziemi , miejsca niewiele a stroi rabate kilka miesięcy.

Anitaaa Anitko czytałam trochę o Twych stratach - dziwna ta zima była i niektóre sprawy trudno mi pojąć - przyroda rządzi się sama a my z pokorą musimy przyjmować to wszystko bo na nic nie mamy wpływu.
Adres mam więc Słonecznik przyślę w odpowiednim czasie, pieniążków nie chcę .
Sama też go nie kupowałam, jest z wymiany z zaprzyjaźnioną forumowiczką, która straciła go po ostatniej zimie ( choć on nie powinien wymarzać) wiec dzięki temu,że u mnie przezimował wróci do niej.

korzo_m czyli Dorotko zbieram nasionka i koniecznie więcej bo chętni się znajdą tylko muszę poczytać jak te nasiona traktować po wyjęciu z pomidora.
Czy o takie kwiaty Ci chodzi jak te poniżej ?

Na naszym rynku jest niewielki wybór dalii karłowych i niskich dlatego skusiłam na nasiona " Dalia zmienna kołnierzykowa" Na torebce była taka informacja ... wys. 40 ? 50 cm, silnie krzewiące się, wytwarzające liczne różnokolorowe koszyczki kwiatowe o oryginalnym pokroju. Zewnętrzny okółek kwiatów rurkowych jest znacznie powiększony i tworzy barwny kołnierzyk wokół pozostałych żółto zabarwionych kwiatów.

Jestem mile zaskoczona bo każde nasionko wykiełkowało a teraz mam rząd pięknie kwitnących dalii - kwiaty w rożnych kolorach - gdyby jeszcze nie te ślimaki i dziury w liściach to wszystko byłoby jak trzeba.
Tak wygląda część z nich

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu prześliczne masz dalie. Szkoda że te ślimory ci robią dziadostwo w liściach ale kwiaty prezentują się cudownie
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JacekP Większość roślin posadzonych w pierwszym sezonie raczej nie osiąga docelowej wysokości.
Fotki części swych dalii wstawiłam bo koleżanki mnie sprowokowały a jak już poszła seria to w krótkim czasie wstawię resztę i można ruszyć kolejny zestaw.

szyszunia Iwonko dziękuje w imieniu dalii.
Ostatnio coraz mniej ślimaków ale dziury juz zostały - przecież nie będę ich zaklejać ... :;230
Widać taki urok terenów nadrzecznych i trzeba się do nich przyzwyczaić ale ten rok jest wyjątkowy pod względem ilości ślimaków. Całe szczęście,że to te z domkami bo łatwiej je zbierać.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu właśnie takie dalie lubię, wysiewałam kilka razy ale mnie rosły wysokie, więc dałam spokój. U nas dalie karłowe są na wiosnę w sprzedaży, ale bardzo drogie, dwa razy kupiłam jednego roku wyrosła mi taka karłówka miała ponad 1 metr, a w tym roku znowu się skusiłam, ale karpa zgniła, chyba była podmrożona w transporcie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Krysiu, dalie podziwiam , ale u innych.
Też się kilka razy skusiłam na karłowe, ale bez sukcesu z zimowaniem.
Odpuściłam.
Bardzo wdzięczne te rudbekie 'Golden Glow'. Fajnie by wyglądały w towarzystwie dzielżanów na 'ognistej'. Musze się rozejrzeć.
Pozdrawiam i dziękuję za daliowe widoki :wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

christinkrysia pisze:
Ta odmiana chyba też od Miłki, zawieruszyłam etykietę - bardzo ciekawa budowa kwiatów . Ludmiło pomocy ... ;:180
Obrazek
Krysiu kochana! Te dale nie ode mnie, ale postaram się nadać im tożsamość :-)

Piękne anemonowe!

Optuję za odmianą 'Honey' :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Krysiu witaj ;:138 ale u Ciebie kolorowo ;:oj widze ,ze kochasz dalie....potwierdzam mozna przepasc w nich absolutnie...ja jednak zdecydowalam ,ze ode mnie sie wyprowadza do innego ogrodka ...roze wygraly ;:167
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalie śliczne :D Mam pierwszy rok i na razie jestem zadowolona. Powiem jesienią, czy zdecyduję się na więcej-po wykopaniu :;230 Powiedz, jak zaznaczasz odmiany, żeby się karpy nie pomieszały?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

korzo_m karłowa dalia miała metr ... :;230
Oj Ci ogrodnicy - wciskają nam wszystko co się da. faktycznie wiosna dalie karłowe w doniczkach drogie a tym bardziej jak kupujemy kilka kolorów.
Wcale sie nie dziwię,że własnie takie pojedyncze kwiaty podobają Ci się, nawet owady pożytek z nich mają bo obiad podany jak na talerzu a pełne omijają bo i po co tam zaglądać ...

klarysa zimowanie dalii to kłopot szczególnie gdy nie ma się do dyspozycji chłodnej piwnicy.
Mnie od dłuższego czasu kuszą kwiaty uprawiane w dawnych ogródkach a "ognista rabata" tez mi sie marzy i już organizuję odpowiednie odmiany.
Przy dużej ilości bieli muszę mieć "ostre" akcenty.

takasobie Miłko masz rację - zapomniałam,że w ub roku szukałam jej z racji szczególnej budowy środka kwiatu. Wielkie dzięki za pomoc ;:196
Ta odmiana środek ma jak plaster miodu z otworkami i stąd chyba nazwa bo w czystym tłumaczeniu to dalia miód.
Spróbuję uchwycić idealną fazę kwitnienia aby pokazać o co mi chodzi.

Keetee Dorotko masz rację ale powoli zmniejszam na rzecz Hortensji bo mniej pracochłonne. Wykopywanie i wożenie na zimę do piwnicy to wielki kłopot ale warto bo odwdzięczają sie kwiatami przez kilka miesięcy w sezonie.
U mnie za mokro i Róże mimo oprysków łapią choroby grzybowe.

ewamaj66 Ewciu jeden sezon to za mało aby definitywne stwierdzić czy warto jeśli ma się od razu jakieś "ale" ...
Testowałam rożne sposoby oznaczania kłączy dalii bo ważne jest aby taka etykieta była przy kłączu cały czas a przywiązywane sznurkiem plastykowe etykiety zdawały egzamin ale sznurek sparciał zima i 3 wiosna były bez nazwy.
Już wiosną ub roku zaczęłam stosować wstążki ( tego typu jakie stosują w kwiaciarniach do napisów na wiązanki pogrzebowe). Tnę je na taką długość aby zawiązać za główne kłącze ( nie pęd bo on czasami się ukruszy) i zmieścić napis , który po wkopaniu powinien swobodnie leżeć na ziemi. czasami się przysypie ale to nie ma znaczenia jak już rośnie - wstążka i napis foliopisem od ub roku czyli drugi sezon bardzo czytelne.

na zakończenie dnia moja nowa miłość i pasja - HORTENSJE -

H bukietowa Renhy Wanille Fraise - różowiejące kwiatostany
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ależ piękna ta Vanilka i jak wyexponowana widac jej cały urok .Też ma takie niskie dalie ,ale kupowałam bulwki wiosną .Ostatnio jakos brakuje czasu ,żeby odwiedzić wszystkich znajomych
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, potwierdzam, że Twój pomysł z oznaczeniami jest niezawodny. Do dziś, żaden znacznik-wstążka nie odpadł ani się nie zatarł ;:63
Podczas sadzenia wbijam jeszcze jakiś znacznik do ziemi, by widzieć go dokładniej (z czasem trudno dotrzeć do wstążki w gąszczu pędów i liści), ale podczas przechowywania musi być coś przytwierdzonego do karpy.
Dalie kołnierzykowe piękne :!:
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Krysiu ;:196 bywam bywam u Ciebie ale nie piszę...
piękne dalie ...a zdjęcia jak portrety kwiatami malowane ;:138
czyli dalie można siać do ziemi i zakwitną w tym samym roku ... tak :!:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jaka piękna hortensja!!! Same kwiaty! I ten subtelny róż! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,przecudowne te dalie i jaka różnorodność kolorów.Nie będziesz sama zbierała z nich nasionek?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Krysiu a mi zaczyna kwitnąc moja faworytka dalia, ma olbrzymi kwiat i kolorek też ładny, zajrzyj do mnie :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”