Małe-wielkie szczęście...cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Małe-wielkie szczęście...cz.3

Post »

Justynko snopki stojące na rżysku ... jak ja dawno takiego krajobrazu nie widziałam... dziękuję.
Twój wątek podczytuję dość dawno ale często nie starcza czasu aby wszędzie zostawić ślad po sobie pisząc choć kilka słów.Mam na myśli słowa czy tez myśli konstruktywne bo to one są wielkim źródłem wiedzy praktycznej w naszych watkach i to dzięki nim poszerzamy wiedzę robiąc coraz mniej błędów u siebie.
Masz bardzo swojski i naturalny ogród, w którym przeplatają się piękne barwne plamy.
Ognista rabata ... plany jedno a zycie drugie bo przerabiałam to na białej.Co roku wpadka z nowymi nasadzeniami bo biel na etykiecie w realu wyglądała np jak żółty lub różowy i co Ty na to ? :;230
Pytanko - jaka roslina jest na poniższej fotce ?
http://images39.fotosik.pl/1698/43bad2c596c5f621med.jpg
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Justynko, :wink: to Ty masz takie widoczki na co dzień ;:oj
Bardzo romantyczne klimaty i w ogródku i poza nim. ;:138
:wit
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Danusiu, widoki z najbliższych okolic ;:108.
Mieszkam naprawdę w pięknym regionie. Wszak to Szwajcaria Kaszubska ;:108
U nas widoki snopków tez coraz rzadsze, dlatego sfotografowałam, żeby Wam pokazać, że jeszcze można je gdzieś zobaczyć.
Na pola wkraczają maszyny, a ludzie maja zdecydowanie lżej. Ale tam, gdzie pola położone na stromych zboczach, nie zawsze wjedzie maszyna, stąd snopki.
W przyszłym tygodniu będziesz miała tę tojeść orszelinową. Podeślę.
Musze ją podzielić i część posadzić w bardziej nasłonecznione miejsce. W cieniu słabiej się rozrasta. Widziałam jeszcze taką z różowymi środeczkami, ale tylko na fotkach.
Białego przetacznika kupiłam w tym roku, ale bez nazwy.
Widziałam pięknego u Izy. Przetacznik lub przetacznikowiec-wysoki na ponad 1m, ze smukłymi kłosami. Fajnie wyglądał z zielonym miskantem.
Psiur i kotki to nieodzowne elementy ogrodowego i domowego krajobrazu.
U nas od rana słoneczko i oby tak zostało.
Ogród podlany na dobre.
Buziaki ;:196

Krysiu-christino, też mam sentyment do takich sielskich i kojarzących się z dzieciństwem widoków. Snopki na rżysku to jeden z nich ;:167 .
Ciesze się, że sprawiłam trochę radości ;:196
Zgadzam się z tobą. Moje rabatki kolorowe i nie zawsze udaje się być konsekwentnym. No i pomyłki-wpadki :evil:

To tojeść orszelinowa. U mnie rośnie raczej w dosyć cienistym zakątku-drzewa się rozrosły. Tak jak wszystkie tojeści powinna być ekspansywna (mam ją 3 lata i u mnie zc tym słabo, ale może to wynik stanowiska ;:218 ) . Zwarta kępka, kwitnie każdego roku długo utrzymuje kwiatostany, zimuje bez problemów. Podłoże raczej lekko wilgotne nie lubi przesuszania.
Pozdrawiam :wit

Krysiu, ja mieszkam na 'głębokich Kaszubach' :wink:
Za takie widoki 'płacę' niestety dojazdem do pracy ;:131
Może czas zobaczyć je na własne oczy i przy okazji wstąpić do 'rozczochranego' ;:108

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Widoczki cudne :lol: mieszkasz w prawdziwy raju na ziemi....tak jak Danusia mówiła pięknie tam. Muszę to wszystko zobaczyć....snopki kiedy ja to ostatnio widziałam chyba mając 5 lat a więc trochę minęło. Zdjęcia przypominają mi dzieciństwo. Cudnie ;:180 ;:167 ....siedzę i marzę wlepiona w monitor :shock:
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Justysiu piekna... to nie zanczy ,że musisz od razu biec na pocztę ...przepraszam że tak to zabrzmiało ;:131
Twoja Szwajcaria bliska mojemu ;:167 ,ale wiecznie coś staje na drodze ...niestety.Ja dzieciństwo i całą młodość spędziłam własnie między łąkami ,polami ,lasami więc serce mocniej bije na takie piękne widoki ;:173 Potem widziałam jak po kolei z pól powstaja działki budowlane a na nich osiedla domków najczęściej szeregowych... i z wioski powstało miasteczko .Potem znów uciekłam między łąki i tu na razie spokój ;:170 Chyba mogłabym mieszkać na końcu świata :wink:
Powojnik Plena Elegans bedzie mi dzisiaj umilała dzień po wczorajszym święcie mam kaca moralnego i czuję się mega staro ;:145 Buziaki!!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Przepiękne kaszubskie widoki skąd ja to znam ;:oj
;:138 ;:138 pięknie snopki siana - pamiętam jako dziecko jeździłam do cioci na wieś w rosnącym jeszcze zbożu robiliśy sobie pokoje:)
Ale zabawy było.
Wczoraj musiałam pokazać mojemu ukochanemu Twój ogród bo nie mogłam z wrażenia piękna i kolorów.
:))
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Fantastyczne widoki, rozmarzyłam się... jak sielsko! Szkoda, że takich rejonów coraz mniej. A rozczochrany - czarujący! ;:167
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko,patrzę ,niedowierzam i zachwycam się jednocześnie widząc tak sielskie widoki,krajobrazy...ciężko uwierzyć ,że są jeszcze takie miejsca... i zboże w snopach.PIĘKNIE.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Na 'kaszubskich' podałam przepis na ogórkowe pejsy :wit
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

Znowu wpadłem pooglądać piękne okoliczności przyrody,aż w ten chłodny ponury dzień takie zdjęcia rozgrzewają...
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, Danusiu, Aga, Nelciu, Jacku-odpowiem zbiorowo. Mam nadzieję, ze nie weźmiecie mi tego za złe :) :)
Mieszkam w pięknym regionie-to fakt.
Taka różnorodność i bogactwo krajobrazu.
Wiele miejsc ocalało ze względu na sąsiedztwo terenów chronionych, rezerwatów lub otulinę Kaszubskiego Parku Krajobrazowego.
Tu przepisy budowlane są bardzo rygorystyczne, ale...zdarza się i inaczej ;:202
Myślę , że w każdej części Polski są cudne i nieznane miejsca.

Jakie to dziwne ;:oj
Jeszcze kilka-kilkanaście lat temu, np. snopki na polu czy swojski chleb były synonimem zacofania i braku postępu ;:108
Dzisiaj to symbol powrotu do natury i ekologicznego życia.
Pamiętam, jak moja mama kupowała 2 bochenki chleba ze sklepu i w zamieniała je u sąsiadki na taki wielki własnie wyjęty z pieca chlebowego.
Albo w sobotę raniuśko szliśmy powolutku, bo z babcią do jej siostry do oddalonej o 3 km wioski na kawkę(zbożową) i cieplutki chlebek (akurat wyjmowała z piekarki-kamienny piec chlebowy i drożdżówkę.
Mleko nosiłam od gospodarza.

I dzisiaj po mojej wsi (naprawdę wielkiej i nowoczesnej, zabudowanej do granic możliwości) jeździ gospodarz i rozwozi takie 'od krowy'.
Można kupić przetwory mięsne z domowego przerobu.
W piwnicy z satysfakcja ustawiam słoiki z własnymi przetworami.
Miód wymieniam na nalewkę domowej roboty z zaprzyjaźnionym pszczelarzem-amatorem-pasjonatem :D .

To smaki, których nic nie zastąpi.
Znajomego, który ma agroturystykę odwiedzają goście z całej Polski, którzy chcą pobyć w ciszy.

Myślę, że pewne wartości same się bronią i z biegiem lat ludzie doceniają ich piękno, niepowtarzalność i związek z dzieciństwem - cudownym beztroskim czasem,
który już nie wróci.
Są ludzie, którzy to cenią i pielęgnują i tacy, dla których to nie ma żadnego znaczenia-liczy się pęd za nowoczesnością i obowiązującą modą.

Cieszę się, że tutaj tak wielu cudownych ludzi, którym moje postrzeganie świata jest bliskie ;:167
Dziękuję ;:196

Zostawiam kilka sielskich:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I dodam jeszcze :D

Izo, dzięki ;:196
Tylko włożyć do słoików.
Reszta zrobiona ;:108
Ciekawa jestem smaku.

Danusiu, też bym uciekła, ale rozsądek przemówił. Dzieci, praca i wszystko, co związane z praktyczna i ekonomiczna strona zycia ;:108
Elegans naprawdę wart posiadania :)
Święto ;:196 Nic się nie zmieni ;:333

Ago, dzięki. Naprawdę mamy do siebie niedaleko ;:108
Stąd i widoki podobne.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Justyno, piękny opis regionu, poparty fantastycznymi sielskimi zdjęciami... To wszystko jest bliskie mojemu sercu, a klimatu ciszy, śpiewu ptaków i harmonii z naturą szukałam całe życie... dobrze, że tylu z nas, tu z FO, znalazło swoje miejsca na ziemi.
Serdeczności ;:196
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, dzięki ;:196
Szczęśliwi ludzie mają swoje miejsca na ziemi ;:108
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Justynko, trochę pojeździłam po Kaszubach. Zgadzam się, że to piękny region, a fotki Twoje potwierdzają.
A Twoje ostatnie zdanie można odwrócić i też będzie prawdziwe. :D
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”