Miejsce na ziemi Ave- cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Miejsce na ziemi Ave- cz. 6

Post »

Oj tam, Ewciu, ja po prostu zupełnie nie kojarzyłam, żebyś miała taki zakątek w ogrodzie, więc sama rozumiesz, pierwsza myśl, to że nie klik nie w tym miejscu :wink:

Aaa... przeglądałam w międzyczasie wątek i miałam dwa pytania, ale teraz tylko jedno pamiętam (sks): W jakiej odległości były powojniki od thuj, że te korzenie tak poprzerastały? Zastanawiam się, jaka jest bezpieczna odległość :roll:
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powojniki były w odległości ok 70 cm (licząc od pnia).
I patrząc na hortensje - które mam posadzone nawet troche dalej - widze, ze tuje i do nich sięgnęły...
faktem jest, ze moje tuje mają juz ok 3 metrów wysokości, wiec korzeniory tez sie rozrosły... i choc to mało popularne u nas, na forum, to uwazam, ze sadzenie roslin w poblizu tych wodopijców jest błędem...
Pod tujami jest z reguły susza, deszcze musza padać bardzo długo, zeby ziemia pod nimi sie nasączyła, więc jak wilgoci brakuje... to korzenie zaczynaja rozrastac sie tam, gdzie ta wilgoc jest dostarczana częsciej - czyli na rabaty z roślinkami, które sadzimy przed tym "cudnym zielonym parawanem"... ;:224
Gdybym miała teraz sadzic rosliny to co najmnie 1-1,5 metra od tui.
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ave,to święta prawda,że jak ma się pewne wzorce,to łatwiej u siebie coś zorganizować i zrobić...:)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

To prawda, co powiedziałaś o tujach, ale niestety tak się zachowują także inne rosliny.
Np. bukszpan ... Odkryłam, ze potrafi rozciągnąć korzenie w promieniu większym niż 1m i wtedy mało co daje sobie przy nim radę. Pozostaje sadzić w takich miejscach takie twardziele jak nachyłek czy lawenda :roll:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ave pisze:Powojniki były w odległości ok 70 cm (licząc od pnia).
I patrząc na hortensje - które mam posadzone nawet troche dalej - widzę, ze tuje i do nich sięgnęły...
faktem jest, ze moje tuje mają już ok 3 metrów wysokości, wiec korzeniory też sie rozrosły... i choc to mało popularne u nas, na forum, to uwazam, ze sadzenie roslin w poblizu tych wodopijców jest błędem...
Pod tujami jest z reguły susza, deszcze musza padać bardzo długo, zeby ziemia pod nimi sie nasączyła, więc jak wilgoci brakuje... to korzenie zaczynaja rozrastac sie tam, gdzie ta wilgoc jest dostarczana częsciej - czyli na rabaty z roślinkami, które sadzimy przed tym "cudnym zielonym parawanem"... ;:224
Gdybym miała teraz sadzic rosliny to co najmnie 1-1,5 metra od tui.

Widzisz, widzisz, to jest bardzo pomocna informacja, bo zamierzam sadzić oczar na tle łuku/półkęgu/półjaja, zależy co wyjdzie, z thujek. Czyli dam 1,5 m przed nimi, a może nawet 2, w końcu oczar też mały nie jest, i też ma płytkie, szerokie korzenie (podobno).
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak, tak, jak kopałam pod nową rabatkę po butli to korzenie sięgały bardzo daleko. Ale stwierdziłam, że jak teraz wykopałam je to posadzone rośliny powinny zakorzenić sie porządnie zanim te bestie znowu zaczną się panoszyć.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no i można przy tujach sadzić te rośliny, które mają głęboki system korzeniowy (np. palowy) - te powinny sobie lepiej poradzić, od tych płytko korzeniących się... bo tuje rozrastają się mniej więcej do 70 cm w głąb - przynajmniej u mnie miałam taki dół po wykopaniu 2-metrowych żywotników...

a co do bukszpanów - potwierdzam, oj potwierdzam, Twoje spostrzezenia, Izulku-Chatte ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie dobrze z tymi bukszpanami, bo ja posadziłam obok róż. Ciekawe, czy moje biedactwa sobie poradzą
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Różę krzwią się głęboko - wiec powinny dac sobie radę :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, bo inaczej będę płakała. ;:145
Na razie tylko eden zaszalał z bujnością. NIe kwiecia, ale poszedł w liście. Reszta jakoś i słabo rośnie i kwitnie
Awatar użytkownika
kruszyna_35
50p
50p
Od: 20 sie 2012, o 22:41
Kontakt:

Post »

Witaj Ewo!
Przybiegłam na to forum za Tobą a właściwie za linkiem który kiedyś podałaś i zostaję! Musiałam tylko troszkę zmienić nick, bo ten mój już tu ktoś ma :)Panuje tu świetna atmosfera, a forum to skarbnica wiedzy dla takiego jak ja nowicjusza. Na razie podglądam, czytam i uczę się. Twój wątek przewertowałam prawie cały- masz zachwycający ogród. a róże i hortensje no i hosty- królują u Ciebie niepodzielnie, Gratuluję i podziwiam :)
ogród Kruszyny
regulamin
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super Kruszynko - ;:138 ;:138 ;:168
Witam Cię i mam nadzieje, że znajdziesz tu nowych fajnych znajomych i duuuużo interesujących informacji ;:215
Zakladaj swój wątek, żebyśmy mogli Cie odwiedzać :)
Awatar użytkownika
kruszyna_35
50p
50p
Od: 20 sie 2012, o 22:41
Kontakt:

Post »

Oj Ewuś! do założenia wątku to jeszcze daleka droga, na razie nie mam co pokazywać ani czym się chwalić :) Muszę jeszcze trochę wiedzy nabyć i dlatego idę buszować po forum :)
ogród Kruszyny
regulamin
Kasiaflo
200p
200p
Od: 1 cze 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Popieram Kruszynę lepiej na początku po podglądać poduczyć się i dopiero zakładać wątek
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niekoniecznie ;:124 :D
Nawet jak sie pokazuje zwyczajny ugór - to forumki juz mogą podpowiadać albo kibicować nawet drobnym zmianom, śmiem nawet twierdzić, ze takie wątki odwiedza sie częściej, bo kazdego ciekawią nawet najdrobniejsze zmiany, które zamieniaja ugór w ... ogródek marzeń, a poza tym jakie to fajne archiwum powstawania ogrodu... i zawsze dostępne ;:138
Nie lenić się więc Dziewczyny, tylko zakładac swoje watki ... przynajmniej będzie gdzie z Wami pogadać ;:172
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”