Witam wszystkich serdecznie po długiej wakacyjnej przerwie!
Mam bardzo duże zaległości, ale na szczęście wróciłam w pełni sił i postaram się wszystko nadrobić.
Niestety nie mogłam w trakcie pobytu we Francji pisać na forum, jedyne co mogłam to pogadać z rodziną przez Skaypa i popatrzeć szybciutko na Facebooka. Internet był tam na godziny i zależało nam na nie wyczerpaniu wszystkiego.
Dziękuję Wam, mili goście, że nie zapomnieliście o mnie i odwiedzaliście mój wątek, miło czytać Wasze życzenia i komplementy, aż człowiekowi wraca wiara w siebie.
Zwiedziłam mnóstwo miejsc, począwszy od Saint Raphael przez Saint Tropez aż do Cannes i kurortu Cap Esterel. Jeśli ktoś z Was tam był, na pewno wie jaki to ogrom piękna. Najpiękniesze moim zdaniem były skaliste czerwone wybrzeża. Były też piekne pumeksowe skały i sławna wyspa Île d'Or.
Dużą uwagę zwracałam na roślinność i przyznam, że nie byłam nią tak bardzo zachwycona. Wyjątek stanowią oleandry (które były wszędzie, wszędzie, wszędzie!) hortensje, milin...i jeszcze jedna nieznana mi roślina, ale o tym później. Ja jakoś nie przepadam za palmami i kaktusami, po prostu nie sprawiają na mnie wielkiego wrażenia, choć inni marzą o posiadaniu choć jednej takiej. Trawa była spalona- co nie jest dziwne w tak gorących warunkach. Nawet w kurorie nie nastarczyli jej podlewać! Ogólnie- polska roślinność zachwyca mnie dużo dużo bardziej.
Kiedy wróciłam do domu nie mogłam uwierzyć w to co się działo w ogrodzie... Wszystko ogromnie wybujało i kwitnie cały ogród. Jest tyle kolorów, że aż mnie wzruszenie ogarnęło, kiedy to pierwszy raz zobaczyłam. Nawet Lazurowe Wybrzeże nie dorówna temu uczuciu, że jest się już w domu, w "oswojonej" krainie- jakby to powiedział Mały Książę.. Powrót tutaj to był właściwie punkt kulminacyjny wycieczki..
Nie będę za długo zanudzać opowieściami, muszę się pochwalić zdjęciami. Mam nadzieję, że się Wam spodobają.
Na początek coś o Francji..
Specjalnie dla 'Metalowców'
Kurort Cap Esterel
Wybrzeże w Cannes i wyspa Ile D'Or
Czy to jest bundenwilia? Niesamowity kwiat. Kwitnie ZACHWYCAJĄCO!
Zdjęcia z ogrodu dodam później. Nie wytrzymam, muszę iść na rower!