Moja mała "dżungla" - part III

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja mała "dżungla" - part III

Post »

No proszę jak im letnisko służy, ja jakoś moich w tym roku nie wyniosłam a może teraz na jakiś czas....
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p
Od: 16 maja 2012, o 15:31

Post »

mam takiego osobnika, który tworzy słabą warstwę odcinającą i nawet kilka dni po przekwitnięciu kwiat jeszcze mocno się trzyma
skoro tylko lekko go dotknęłaś to trzymał się na tyle słabo, że i tak by pewnie nie zakwitł, zresztą skoro nie rósł to już od jakiegoś czasu musiał być odrzucony przez roślinę
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga śliczną masz tą białą pelargonię, niech Ci obficie kwitnie ;:173 ;:3
I hibiskusy jakie cudne ;:oj ;:oj
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
nika28
500p
500p
Od: 11 lip 2011, o 19:11

Post »

Śliczny widok młodych przyrostów ;:138 co do moich hibiskusów to były kupione prawie w tym samym czasie i pielęgnowane w ten sam sposób :roll: widać nawet hibiskusy swój charakter maja :;230
Moje "chciejstwa" domowe i działkowe.
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

mniodkowa, widać, że pobyt na balkonie służy grudnikom i epifilium (czy jak mu tam :roll: )
Wracając jeszcze do skrętnikowych liści, to nawet jeśli jakieś ci padły, to w porównaniu z moimi kolejnymi porażkami, bo coś czuję, że liść od Maryli postanowił, że woli paść niż dać się ukorzenić ;:145 , to i tak masz świetną statystykę. ;:108

Kurczątko, za dużo w tym zdaniu tych "to", ale brak mi weny i czasu, żeby to jakoś przeredagować, więc trudno, niech zostanie tak. :wink:
Awatar użytkownika
anik
1000p
1000p
Od: 28 maja 2010, o 13:05

Post »

Jagoda a nakrywasz czymś listki? ja zawsze nakrywam te świeżo posadzone plastikową butelką. Jak widać po jakimś czasie, że listek zrobił się jędrny to butelkę zdejmuję. Jak w tym roku na 9 ukorzenianych żaden nie wypadł.
Pozdrawiam - Ania
Kwiatki u Ani 2
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sumie to nie nakrywam, bo generalnie wolę ukorzeniać w wodzie.Przynajmniej wiem, jak się sprawy mają. :roll:
Awatar użytkownika
anik
1000p
1000p
Od: 28 maja 2010, o 13:05

Post »

To mi w wodzie też nie zawsze wychodzi. :roll:
Pozdrawiam - Ania
Kwiatki u Ani 2
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Jagoda, Ania - ja tez ukorzeniam w wodzie, w ziemi... rzeczywiście nie wiem co się dzieje, a zresztą rok temu podjęłam wieeele prób i sposobów takiego ukorzeniania z 99% skutkiem ukatrupienia ;:222 w wodzie 2 tyg i korzonki są, potem jakieś 2 tyg i z ziemi już wychodzą ;:108
anik pisze:ja zawsze nakrywam te świeżo posadzone plastikową butelką

ja nie nakrywam wcale, część liści jest sztywna i jędrna od razu a część trochę klapnie... ale i tak potrafi sobie poradzić... tylko ostatnio 4 szt powędrowały do pudła, bo zaczęły gnić :twisted:
rapunzel pisze:widać, że pobyt na balkonie służy grudnikom i epifilium

właśnie, jak pisałam niedawno u Ciebie - to wczoraj spostrzegłam się na pewnym problemie jaki będę miała... bo tak sobie wynoszę co znajdę na ten balkon... tam sobie to pięknie rośnie (powinnam się cieszyć :tan ) potem pięknie się przechłodzi i powinno pięknie kwitnąć.... ale jak już przyjdzie październik i trzeba będzie to wnieść do domu to nie dość, że nie upchnę tego na "stare" miejsca (bo przecież urośnie) to przecież takie pustostany nie mogły istnieć i te lokalizacje już zajęte przez fiołki i skrętniki, które rosną ;:202 więc powiedzieć, że będę miała "PROBLEM" to chyba mało.... ;:111

trzynastka pisze:No proszę jak im letnisko służy, ja jakoś moich w tym roku nie wyniosłam a może teraz na jakiś czas....

ja wyniosłam chytrze ;:183 bo miejsce się na parapetach przydałoby... no i przechłodzenie przecież pomaga w kwitnieniu ;:108
nika28 pisze: widać nawet hibiskusy swój charakter maja

to nie jest śmieszne :wink: ich fochy przechodzą moje wyobrażenia :shock:

bananowy kocie, Henryku - dziękuję ;:196
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Aguś nie tylko ty będziesz miała taki problem :D Część moich kwiatków też jest na wczasach, a ja widząc miejsce na parapetach oczywiście je zapełniłam. Teraz to się zastanawiam, gdzie ja to upchnę, a moje hibiskusy to wielkie i szerokie okazy i na parapety na pewno się nie zmieszczą ;:185 Co my biedulki zrobimy? :;230
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Zobaczcie, północny parapet dla anturium NN się spodobał ;:202 natychmiast wypuściło liścia ;:202

Obrazek

Nolinka - u mnie dodatkowa półka w salonie opustoszała, nic na niej nie chce rosnąć ;:223 więc chyba tam wepchnę te wakacyjne grudniki ;:224 choć półka AŻ TAK szeroka i długa to nie jest :;230
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie mi uzmysłowiłaś, że i ja mam sporą kaktusiarkę z grudnikami i na jej dawnej miejscu stoi hoja i zebrina, którą ukorzeniłam.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

No to super ze ma nowego listeczka :)
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Nawet nie chcę myśleć o powrotach roślin ;:223 Całe szczęście, że chociaż kaktusy i hipeastra powędrują do suteryn.
Aga melduję, że listek od Ciebie ma korzenie ;:196 Jutro postaram się posadzić go do doniczki. Teraz będę czekać na "młode", a potem, to już z górki :;230
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piękności te młode skrętniczki ;:63 im być może służy południowe okno, choć u siebie tego nie zaobserwowałam ;:224 a anturium pięknie puszcza, i może dlatego że na północnym parapecie, bo moje chcące kwitnąć na południowym przysuszyło kwiaty ;:223 a miałam je przestawić ;:224
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”