Różyczka w gaju...

Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różyczka w gaju...

Post »

;:3

Pięknie, wygląda na to, że wcale nie tęskniły za Panią (kwiatki, my tak).
I cynie dorodne i dalie (chyba dobrze rozpoznałam, bo ze mną to nic nie wiadomo :oops: ). Lilije jak malowane, a i aksamitki, choć nieśmiało z uwagi na towarzystwo, pokazują swoją urodę. Ooo, i ostróżka! To drugie kwitnienie?
A to kolorowe w kącie, to co to jest? Ładne.
Serio, ta odmiana lilii, które pokazujesz, to chyba z tych później kwitnących. U mnie też kwitną dopiero teraz.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Ale ślicznie - już niedługo będę oglądać na żywo :tan :tan :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wieczorową porą, Ewcia, i podziwiam Twoje kwiaty oraz ich piękne barwy :)
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Kontakt:

Post »

Ewciu ależ u Ciebie kolorowo ;:138 Cudnie ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cynie dorodne i mają piękny kolor. Nie czerwone, tylko takie jakby bordo. Przynajmniej na monitorze.
Ja ze swoich nie jestem zadowolona. Mialy być ecri, a są w kolorze brudnobiałego. Fuj!
Ewa, zebrałabyś dla mnie swoje nasionka cynii, pliiiis? :oops:
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Piękne są te cynie, zawsze będą mi się kojarzyły z ogrodem moich dziadków. Tylko nigdy nie miałam z nimi do czynienia i nawet nie wiem, co i jak żeby urosły. :oops: Oświecisz mnie?
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Beata, ja też bardzo lubię cynie i też mam sentymentalne wspomnienia - moja Mama zawsze je kupowała :D To kwiaty jednoroczne, ale kwitną bardzo długo. Moje wzięły się z targu, w postaci sadzonek za jedyne 1,50 sztuka :D Jednak w przyszłym roku mam zamiar wysiać je z własnych nasion; w tym celu zostawiam przekwitłe kwiaty...nie zdobi to wprawdzie rabaty, ale cóż...Wiem, że wysiewa się je w marcu-kwietniu do skrzynek lub czegoś tam, a potem się pikuje do małych doniczek i w maju do ziemi. Kwitną naprawdę niesamowicie - z każdej sadzonki zrobił się niezły krzaczor z kilkoma kwiatami.
Wandziu - oczywiście nasionka będą dla Ciebie, nawet mam zamiar posegregować je kolorami. A kolorów mam parę...te brudnobiałe też... :wink: Te czerwone są rzeczywiście czerwone, ciemne, ale nie bordowe.
Helenko - dalii u mnie niet :) , to wszystko...cynie :lol: A to w rogu to z tyłu hortensja, a przed nią róża Star Profusion - w połączeniu dały taki dziwny widok :) Tę różę będę musiała z tego miejsca przesadzić...miała być niska rabatowa, a nawet okrywowa...a widać, co urosło :roll:
A co do lilii - hihi, kupiłam ją niedawno w Lidlu w doniczce, jeszcze z pąkami i poszła od razu do ziemi, a czy jest późna - okaże się w przyszłym roku :D

No dobra, to dzisiaj będą cynie. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

I na koniec jeszcze Jan Paweł II - sadzony w ubiegłym roku, po raz pierwszy kwitnie - pięknymi, wielkimi kwiatami; wybujał do góry jak szalony i zatrzymał go dopiero dach nad tarasem, pod którym też kwitnie :)
Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Faktycznie, urokliwe te cynie... nigdy ich nie miałam, a na obwódki rabat wydają się idealne...
Pozdrawiam Cię, Ewa! ;:173
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ewa, ja tez nie mam cynii, ale wprowadzają fajny klimat, kojarzy mi się z wiejskim ogrodem babci ;:170 I ta różnorodność kwiatow! Z powodzeniem można by wybrać wsród nich towarzyszki dla róż i zestawy do kompozycji bylinowych kwitnacych całe lato :D
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Cynie na tych zdjęciach między różami wyglądają bardzo dorodnie. Robiłaś rozsadę w doniczkach, czy siałaś do gruntu?
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Bo cynie są babcine.W ubiegłym roku chcąc przywołać wspomnienia wysiałam i porosły takie wielkie,że zagłuszały co się dało.Za gęsto było.Ale efekt był ;:oj
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Tak, widzę że cynie budzą wspomnienia i sentymenty...moje też :)

Aga - na obwódki te moje na pewno byłyby za dorodne, podobno są takie niskie ok. 20 cm, ale moje mają na pewno co najmniej 70...
Małgosiu, ja je po prostu kupiłam...na targu :) Ale w przyszłym roku mam zamiar wyhodować własne; nie mam specjalnych doświadczeń w tym zakresie, ale myślę o zrobieniu rozsady, bo ja je sadzę - Kasiu - właśnie pomiędzy różami i uważam, że nieźle się komponują.
Tak, Aszka, u mnie też porosły dużo większe, niż się spodziewałam i w jednym miejscu są wyraźną konkurencją dla róż.

A dzisiaj będzie słynna ścieżka (czyli "salcesonik") w całości...albowiem poprzednio był tylko fragment, przemyślnie udający na zdjęciu całość :lol: Podczas mojej nieobecności M się wykazał, pojechał po kamienie i zakończył. Niestety okazało się, że to była ostatnia partia gratisowego materiału...a pozostała jeszcze jedna ścieżka do zrobienia, do pełni szczęścia - do piwnicy. Piaskowca niestety wystarczy tylko na jej fragment, reszta zostanie więc uzupełniona kamieniami.
Aha - ten brzydki trawnik obok powstał w wyniku równania trawnika ziemią wykopaną z miejsca, gdzie powstała ścieżka...mam nadzieję, że niedługo już zarośnie :)

Obrazek

Oraz róże w roli głównej - drugie kwitnienie.
Charles Austin & CO
Obrazek Obrazek

Rosenfee i White Cover
Obrazek

Chippendale
Obrazek

Mariatheresia
Obrazek

Kronprinsesse Mary - baaardzo ją lubię :)
Obrazek Obrazek

Marselisborg Castle i aksamitki...a może odwrotnie?
Obrazek

Fashion na tle cynii
Obrazek

Pernille - już przekwitająca, ale jaki kolor! Obrazek

Duet - Carcassonne Castle i aksamitki Obrazek

Bonica...tu się przyznam, że jakoś nie należy do moich ulubienic :? właściwie tylko w takiej nie do końca rozwiniętej postaci ją lubię... Obrazek

Na koniec NN - kupiona rok temu w Lidlu jako miniaturka; poszła na rabatkę, przezimowała i już na pewno nie jest miniaturowa, a pełnię urody odbierają jej tylko nieco przewieszające się w dół kwiaty. Może ktoś rozpozna?
Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja też nie przepadam za Bonicą. Mam dwie i żadna mnie nie podbiła. Kwiatki drobne i brzydko się starzeją.
Ewuniu, to ja już sobie zapisałam te cyniowe nasionka. I się przypomnę we wrześniu, dobrze?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ewuniu, sciezka vel salcesonik wyglada super ;:138 co będziesz przy niej sadzić?
Bardzo ładna Carcasonne Castle, Charles i Chippendale :D wszystkie ładnie i zdrowo Ci kwitną, czy jeszcze je nawozisz? Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Kontakt:

Post »

Ewciu ścieżka wyszła, że ho ho ;:138 Fajnie być czasem zaskoczonym przez M :wink: Pochwal go za wykonanie niezłej roboty ;:108
Charles i Chipek cudne ;:215
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”