hm wysiewa się różnie o kilku metodach możesz poczytać na forum w wątku o Adenium
Ja wysiewam swoim własnym sposobem i wschodzi mi około 95% nasion z grubsza Ci to opiszę
Moja ziemia do wysiewu to w 50 % zwykły torf do kwiatów a w 50 % żwir . Ja wysiewam na tackach po pierogach ( na jedną taką tackę wchodzi spokojnie 50 siewek ) Przed wysiewem ziemia jest bardzo dobrze podlana . Nasiona moczę od 5 do 10 godzin ( w zależności od tego kiedy sobie o nich przypomnę

) a potem kładę je na podłoże i wszystko przykrywam folią ( wkładam tackę do torebki i szczelnie zamykam ) po paru godzinach już widać pierwsze kiełki a po 4 dniach już praktycznie wszystkie stoją na baczność . Gdy już wszystkie ładnie stoją i mają pierwsze 2 listki ( czyli jakoś po tygodniu od wysiewu )

to zaczynam je wietrzyć a po dwóch tygodniach wyjmuję je całkowicie z pod folii i pilnuje tylko żeby podłoże nie przeschło . I w zasadzie to wszystko

Wielkiej filozofii nie ma

W tym roku w kwietniu poszły do tunelu i zostały przepikowane do wielodoniczek . Ale wszystko o czym piszę od samego wysiewu aż do teraz możesz zobaczyć w moim wątku bo na bieżąco wstawiałem zdjęcia