Moje kaktusy i nie tylko - przemo1413

Zablokowany
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje kaktusy i nie tylko - przemo1413

Post »

E tam bez przesady nie jest ich tak dużo :D Jeszcze miesiąc temu było o 100 więcej :wink:
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też podlewam co ok. 3-4 dni, ale w słoneczny dzień jest tak gorąco, że w zasadzie tam nie wchodzę, dopiero późnym popołudniem.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Wyczytałem (tak na szybko nie mogę "odszukać" gdzie), że przesuszanie podłoża, a nawet przedłużenie o 2 - 4 dni momentu podlewania Adenium, bardzo korzystnie wpływa na rozrost kaudexu i korzeni. Roślina po takim chwilowym przesuszeniu, "zapobiegliwie - na zapas" gromadzi więcej wody w kaudexie, na przetrwanie następnego czasu między podlewaniami, a tym samym bardziej "rozpycha" kaudex powodując jego szybszy rozrost - czy to jest prawda, nie wiem - zbyt krótko opiekuję się tymi roślinami, żebym mógł wyciągać bardziej dokładne i trafne wnioski. Na swoich dwuletnich sadzonkach zauważyłem, że znaczne opóźnienie w podlewaniu, tz. podlanie dopiero jak kaudex zaczyna robić się lekko "miękki" - roślina bardzo szybko - przez noc pobiera tyle wody, że rano nie widać po roślinie żadnych oznak niedoboru wody - kaudex jest wypełniony wodą, bardzo twardy i zaokrąglony. Po liściach nie widać również, żeby roślina ograniczała im w jakiś sposób dostęp do wilgoci. Temperatura jaka panuje u mnie na zabudowanym balkonie, przy otwartych oknach w obudowie, pokazywałem w moim wątku, nie jest "chłodno" :).
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Widziałem że u Ciebie też nieźle piecze :) A co do tego że roślina tak szybko pobiera wodę to i ja zauważyłem . Jak kaudex jest wieczorem miękki i podleję t rano jest już napompowany wodą . a tak dla eksperymentu odstawię jedną sadzonkę i będę podlewał dopiero aż całkowicie przeschnie i zobaczę jak to będzie wpływało na wielkość kaudexu . Ale wydaje mi się że roślina podlewana w ten sposób będzie wolniej rosła , ale to tylko moje przypuszczenie :wink: Pożyjemy zobaczymy .
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

A ja pytałam niedawno hodowcy adenium, który dwa razy w roku wystawia je na sprzedaż (od 2-letnich po kilkunastoletnie okazy - kwitnące) jak podlewać te rośliny, gdyż wszędzie można spotkać się z opinią, że co 2 tyg jak ziemia zupełnie przeschnie. W odpowiedzi usłyszałam, że tak podlewa się zimą, natomiast w okresie wegetacji co 5-7 dni i to dość obficie. Więc wychodzi na to, że Przemku postępujesz słusznie ;:333 Zresztą ja swoje podlewam wciąż raz na 2 tyg i prawie nie rosną, ani wcale kaudexy nie są jakieś specjalnie grube :?
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

a ja się zastanawiałem ostatnio komu adenium się może podobać a tu tylu wariatów :;230
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moim zdanie takie podlewanie jakie ja stosuję jest leprze ponieważ roślina ma praktycznie cały czas większy lub mniejszy dostęp do wody i cały czas rośnie . A gdy się podlewa raz na 2 tygodnie to roślina rośnie znacznie wolniej i przerywa swój wzrost jak a sucho . Ale to tylko mój pogląd ze swojego na razie krótkiego doświadczenia z tą rośliną ;:108
banditoo Wariatów którym się podoba Adenium jest mnóstwo . Jak wystawiłem na Allegro 70 szt. to poszły jak świeże bułeczki :D
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chyba zacznę je siać ;:209
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wysiew jest bardzo łatwy :wink: Mi wschodzi jakieś 95% nasion :) ale początki nie były łatwe :D
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no tylko żeby człowiek miał miejsce, niestety juz moje wysiewy praktycznie mi wszystko zajeły
Awatar użytkownika
Ewa1821
200p
200p
Od: 19 lip 2012, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit

a ja na wiosnę na pewno wysieje adenium:)

Jak się je w ogóle wysiewa? też na powierzchnie substratu jak kaktusy? i do mineralnego podłoża?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

hm wysiewa się różnie o kilku metodach możesz poczytać na forum w wątku o Adenium :wink:
Ja wysiewam swoim własnym sposobem i wschodzi mi około 95% nasion z grubsza Ci to opiszę :)
Moja ziemia do wysiewu to w 50 % zwykły torf do kwiatów a w 50 % żwir . Ja wysiewam na tackach po pierogach ( na jedną taką tackę wchodzi spokojnie 50 siewek ) Przed wysiewem ziemia jest bardzo dobrze podlana . Nasiona moczę od 5 do 10 godzin ( w zależności od tego kiedy sobie o nich przypomnę :D ) a potem kładę je na podłoże i wszystko przykrywam folią ( wkładam tackę do torebki i szczelnie zamykam ) po paru godzinach już widać pierwsze kiełki a po 4 dniach już praktycznie wszystkie stoją na baczność . Gdy już wszystkie ładnie stoją i mają pierwsze 2 listki ( czyli jakoś po tygodniu od wysiewu ) :D to zaczynam je wietrzyć a po dwóch tygodniach wyjmuję je całkowicie z pod folii i pilnuje tylko żeby podłoże nie przeschło . I w zasadzie to wszystko :) Wielkiej filozofii nie ma :wink: W tym roku w kwietniu poszły do tunelu i zostały przepikowane do wielodoniczek . Ale wszystko o czym piszę od samego wysiewu aż do teraz możesz zobaczyć w moim wątku bo na bieżąco wstawiałem zdjęcia :wink:
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I zakwitł drugi pąk u Echinopsis subdenudatum
Obrazek
Obrazek
i skoro mowa o Adenium to jeszcze zdjęcie mojej najlepszej sadzonki z tego roku ( ma 10 gałązek i ładny okrągły brzuszek )
Obrazek
Awatar użytkownika
Ewa1821
200p
200p
Od: 19 lip 2012, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję bardzo za cenne wskazówki:)
Kwiat Echinopsisa po prostu piękny ;:oj Kiedy ja się takiego dorobię?????? ;:145
W jakiej temperaturze zimujesz Echinopsisy?
Adenium fajniutkie ;:138
A coś wyszło z tego, które formujesz na bonsai?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W sumie zimowałem dopiero 1 rok . Były w piwnicy a tam temp. była w granicach 10-15*C . I w tym roku też tam będę zimował tylko w " trochę " większej gromadce :D
Tamte cały czas się formuje i nawet gałązki już w miarę sztywno utrzymują się w poziomie ( po zdjęciu gumek ) ale jeszcze do końca sierpnia sobie postoi z tymi gumkami bo chcę mieć pewność że nie wrócą do pionu jak zdejmę gumki :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”