Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

Śliczne masz liliowce i tyle odmian i takie kolory ;:333

Pozdrawiam i życzę miłego dnia ;:196
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne liliowce i ja zaczynam ich sadzić w grupach jak zakwitną to będzie ładna plama .. U mnie rosną w rzędach między piwoniami .. Też dokupuję na jesieni z falbankami bo jeszcze takich nie mam ,,
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu ta roślina, która Cię zainteresowała u moich sąsiadów to kokornak.
Już teraz szeroko uśmiecham się do Ciebie o te liliowce w kolorze mocno nasyconego różu. Oniemiałam na ich widok. Są cudne. Na wymianę coś sobie wybierzesz.
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Krysiu kolekcja liliowców już oszałamia mnogością kolorów. Gdzie ty te wszystkie nowe nabytki mieścisz
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Liliowce u Ciebie robią ogromne wrażenie, bo są sadzone w takich grupach. Pojedyńcze kwiaty nie dają takiego efektu. Gdzybyś jakieś dzieliła i nie miała dla nich miejsca, to oferuję świetne miejscówki u siebie. Na piasku, daję na start porządną dawkę kompostu. Zaczynam je zbierać, bo w tym roku miałam tylko 2 rodzaje, z czego jeden nie zawikł w ogóle
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Annar13 witam i serdecznie zapraszam.

TerDob Teresko dziękuję.
Liliowce warto mieć bo sa prawie samoobsługowe, ładnie przyrastają i pięknie kwitną.
Jednak ich urok leży nie w ilości pojedynczych sadzonek ale wielkości kęp o podobnej kolorystyce jeśli nie chcemy mieć kępy tylko z jednej odmiany.

maniusika Janeczko kupuj bo warte są tego aby mieć ich sporo, szczególnie w ogrodach gdzie bywa za mokro a my obie mamy takie warunki.
Liliowcom to nie przeszkadza.

tu.ja Dziękuje Izo - coś podobnego mi chodziło po głowie bo w ub roku szukałam w sieci pnączy na stelaż po zdjęciu folii więc przerobiłam ich sporo.
Na tej mijanej działce ślicznie wygląda a ja u siebie posadziłam 4 odmiany wiciokrzewów.
czy dobrze wybrałam - okaże się za jakiś czas.
PW czytałam , w czwartek będę na działce to zaznaczę te kolory jakie podałaś w wiadomości.

szyszunia Iwonko do tego aby moja kolekcję określić jako mnogość odmian to jeszcze mi daleko...
Może gdybym kupowała po 1 egzemplarzu byłoby szybciej ale mnie potrzebne sa duże kępy i takie właśnie z nich tworzę. Czyli ... miejsca za wiele nie zajmują ...

Sosenki4 dla mnie Liliowce to tylko grupy bo pojedyncze nasadzenia tracą wiele i praktycznie giną w ilości innych roślin.
Z mojej obserwacji wynika,że Liliowce potrzebują dobrej i cięższej ziemi, która zapewnia im pokarm i stałą wilgoć dzięki temu pędy kwiatowe sa wysokie i mają po kilkanaście pąków a liście duże, szerokie i pięknie wysycone do samej jesieni.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie skoro była część liliowców i temat rozmowy o nich to dla kontynuacji wstawię kolejne
Liliowiec Catherine Woodburry
jest trudny do fotografowania bo ciężko uchwycić odcień koloru płatków. Poza tym informacje podają,że wysycenie i kolor zależy od stanowiska.
Nawet w kępie z innymi odmianami jego kwiaty widać z daleka bo są większe od pozostałych

Obrazek

Liliowiec z wiosennej wymiany od Halinki (hala76)
Obrazek

Kolejny NN w intensywnych kolorach i dziwnym kształcie płatków bo dla mnie te 3 w górnym okółku wygladają jak podłużne miseczki .
Obrazek

Liliowiec NN w kolorze czerwieni podsyconej pomarańczowym kolorem
Obrazek

Liliowiec MOONLIGHT MASQUERADE
Obrazek

Liliowiec ogrodowy NIGHT BEACON
Obrazek

Dziękuję za wizyty, miłe wypowiedzi i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Krysiu piękne masz liliowce, moje juz zakończyły kwitnienie chyba , że mnie zaskoczą ;:138
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Napatrzeć się nie mogę na te Twoje cuda!
A na żabkę uważaj, bo znajomemu zjadł zaskroniec na jego oczach, a mieszkała przy oczku dość długo :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Liliowce piękne :!: Duże kępy mówisz? Już po trzech latach z małych korzonków zrobiły się u mnie duże kępy więc ten efekt można osiągnąć względnie szybko. Niektórych mam już zbyt dużo lub powtarzają się, więc jestem otwarty na wymiany, gdybyś sobie coś upatrzyła u mnie 8-)
Pierwszy, który pokazałaś, to liliowiec żółty (hemerocallis lilioasphodelus).
Co do liliowca 'Red Suspenders', czy na pewno to pająk? On ma tak długie płatki, że aż mu się skręcają.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

edi13 Edytko dziwne,że u Ciebie Liliowce juz się wykwitły.
U mnie nawet na słonecznej rabacie niektóre mają jeszcze sporo paków.
Poniżej zdjęcie tej rabaty z dzisiejszego dnia.

Obrazek

takasobie Miłko dziękuję ;:196
To nie cuda tylko normalne kwiaty i wcale nie najnowsze odmiany bo na takie to pewnie nie stać mnie...
Wiesz i zaskroniec tez chce żyć więc musi coś jeść ale faktycznie miałam okazje widzieć jak zjada żabę, tyle że u nas tego masa a szczególnie zielonych w stawie i gdy przychodzi czas godów to na działce wytrzymać nie można. Część skrzeku wybieramy ale i tak teraz kijanek mnóstwo , tylko te duże brzuszki śmigają w wodzie bo mają "ogonkowy napęd " ... :;230

W ub roku niechcący wyłowiłam taką ale juz w końcowym stadium, teraz chciałam w początkowej fazie ale nic z tego ... zwinne jak ... .
Zrobię po niedzieli kilka podejść i może się uda.
Obrazek

Jestem zdziwiona bo końcowa faza a jeszcze tak duży ogonek ...

JacekP Jacku oboje mamy podobne warunki i widać,że Liliowcom pasują stąd takie efekty. Kupowałam z siostra pierwsze odmiany 3 lata temu i u niej nawet połowy tego nie ma co u mnie jeśli chodzi o rozrost.
Za nazwę odmiany dziękuję i już sobie notuję a odmiana "Red Suspenders" niepewna ... ???
Pod taką go kupiłam więc postawię znak zapytania i w wolnym czasie poszperam.
Oferta kusząca i jak tylko złapię wolną chwilę popatrzę wyjątkowo dokładnie na Twe Liliowce.

Skoro dziś była rozmowa o wodno-lądowych zwierzętach to wstawiam parę widoczków stawu i roślin rosnących nad stawem. Z roślin takich bliższych naturalnemu środowisku rosną tu Pałki wodne, Tatarak, Sitowie w 2 odmianach, Bobrek trójlistny, Czermień błotna, Kaczeńce , Grążęl żółty , Moczarka kanadyjska itd

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ubiegłej jesieni zachwyciły mnie Krwawnice rosnące dziko w środowisku wodnym i na łąkach
więc posadziłam kilka sztuk bo nasz staw ma charakter raczej dziki, naturalny.
Jej kwiaty barwy purpurowo-różowej przyciągają motyle i dość ładnie pachną.
Mam tez jedną Krwawnice rózgowatą od JackaP i z oddali nie widać różnicy dopiero z bliska można zauważyć,że liście znacznie sie różnią.
Świat widziany przez ażurowe firanki Krwawnicy ... :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Super żabka i w ogóle - oczko...Tak kolorowo i wesoło ;:138
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Liliowce, niestety, na zupełnie mokrej rabacie nie chcą rosnąć :( Przez dwa lata nie doczekałam się kwiatów, pojawiły się dopiero po przesadzeniu. Na zupełnie mokrej dobrze wygląda krwawnica (w tym roku bardzo niska, może 150 cm) i irysy syberyjskie.
Starsze kępy liliowców mają u mnie szczyt kwitnienia, młode już je zakończyły.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję ;:196
Jestem wielbicielką dzikiej natury ale na działce tak do końca nie da się utrzymać w pełni takiego klimatu bo kuszą nowe rośliny, które kłócą się z założeniami więc trzeba było zmienić założenia.

Ewciu to prawda,że Liliowce do roslin bagiennych nie należą ... :;230 ale większość z nich lubi wilgotne podłoże bo gdy jest za sucho zaczynają brązowieć im liście lub podsychać a mnie zależy na pięknej zielonej kepie do samych mrozów.
Irysy syberyjskie po zakupie tej działki rosły wszędzie - faktycznie tu miały raj ale wszystkie wyeksmitowałam.
Szukam Mieczyków dachówkowych i błotnych bo też nadawałyby się na nasze warunki i do tego nie trzeba ich wykopywać na zimę.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Parę ujęć z aktualnie kwitnących bylin
Rozwar rozpoczyna kwitnienie
- miałam 2 odmiany ale ostał się tylko jeden w jasnym kolorze - w czasie kwitnienia płatki różowieją.

Obrazek

Dzwonek karpacki kończy kwitnienie i czas go przyciąć aby zdążył zakwitnąć po raz drugi.
Obrazek

Dzwonek "rózowa ośmiorniczka" przy Lobeliach.
Rozpoczął kwitnienie w czerwcu i wciąż kwitnie a na pędach ciągle pojawiają się nowe pąki kwiatowe.
Budowa kwiatuszka jest tak cudaczna ,że przyglądam mu sie z wielką ciekawością.
Obrazek

Obrazek

Krokosmia Lucifer zakwita u mnie jako pierwsza bo pozostałe odmiany dostaja dopiero kłosy.
Co prawda sadziłam je specjalnie później aby cieszyć sie nimi gdy inne byliny już nie mają kwiatów.
Obrazek

Głowaczek olbrzymi w tym, roku osiągnął taki wzrost,że bez drabiny nie ma obserwacji szczegółów - pewnie ze 3 metry lub więcej ale mnie zależało na bardzo wysokich bylinach.
W tym pasie takie rosną.
Obrazek

Kupiłam 2 lata temu kilka sadzonek Jeżówki purpurowej a jesienią posiałam torebkę z mieszanką nasion w 3 kolorach.
Zgadnijcie w jakim kolorze wszystkie zakwitły ? :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”