edi13 Edytko dziwne,że u Ciebie Liliowce juz się wykwitły.
U mnie nawet na słonecznej rabacie niektóre mają jeszcze sporo paków.
Poniżej zdjęcie tej rabaty z dzisiejszego dnia.
takasobie Miłko dziękuję
To nie cuda tylko normalne kwiaty i wcale nie najnowsze odmiany bo na takie to pewnie nie stać mnie...
Wiesz i zaskroniec tez chce żyć więc musi coś jeść ale faktycznie miałam okazje widzieć jak zjada żabę, tyle że u nas tego masa a szczególnie zielonych w stawie i gdy przychodzi czas godów to na działce wytrzymać nie można. Część skrzeku wybieramy ale i tak teraz kijanek mnóstwo , tylko te duże brzuszki śmigają w wodzie bo mają "ogonkowy napęd " ...
W ub roku niechcący wyłowiłam taką ale juz w końcowym stadium, teraz chciałam w początkowej fazie ale nic z tego ... zwinne jak ... .
Zrobię po niedzieli kilka podejść i może się uda.
Jestem zdziwiona bo końcowa faza a jeszcze tak duży ogonek ...
JacekP Jacku oboje mamy podobne warunki i widać,że Liliowcom pasują stąd takie efekty. Kupowałam z siostra pierwsze odmiany 3 lata temu i u niej nawet połowy tego nie ma co u mnie jeśli chodzi o rozrost.
Za nazwę odmiany dziękuję i już sobie notuję a odmiana "Red Suspenders" niepewna ... ???
Pod taką go kupiłam więc postawię znak zapytania i w wolnym czasie poszperam.
Oferta kusząca i jak tylko złapię wolną chwilę popatrzę wyjątkowo dokładnie na Twe Liliowce.
Skoro dziś była rozmowa o wodno-lądowych zwierzętach to wstawiam parę widoczków stawu i roślin rosnących nad stawem. Z roślin takich bliższych naturalnemu środowisku rosną tu Pałki wodne, Tatarak, Sitowie w 2 odmianach, Bobrek trójlistny, Czermień błotna, Kaczeńce , Grążęl żółty , Moczarka kanadyjska itd
Ubiegłej jesieni zachwyciły mnie Krwawnice rosnące dziko w środowisku wodnym i na łąkach
więc posadziłam kilka sztuk bo nasz staw ma charakter raczej dziki, naturalny.
Jej kwiaty barwy purpurowo-różowej przyciągają motyle i dość ładnie pachną.
Mam tez jedną Krwawnice rózgowatą od JackaP i z oddali nie widać różnicy dopiero z bliska można zauważyć,że liście znacznie sie różnią.
Świat widziany przez ażurowe firanki Krwawnicy ...