Kret,karczownik, nornica czy...? - 1cz.(2005.09-2007.06)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nigdy nie miałam w ogródku kretów, za to plagę nornic i karczowników. Notorycznie podżerały co się dało. Jednego roku straciłam ok 30 cebulek hiacyntów, innego te łotry skonsumowały korzenie orzecha. Wypróbowałam wszystkie sposoby jakie mi podsuwano : swiece, wodę w nory, smierdzące materiały, ludzkie włosy, nawet lizol - i nic. Czasem koty złowiły jakąś nornicę, ale one rozmnażają się w zawrotnym tempie, więc to nie miało żadnego wpływu na stan mojego ogrodu. Aż w ubiegłym roku, ku swojemu ogromnemu zdumieniu, stwierdziłam, ze paskudy chyba się wyniosły! Jeszcze nie dowierzałam swojemu szczęściu, więc cały rok prowadziłam obserwacje, ale nie pojawiły się znajome kopce ani dziury w ziemi.
Zadna roslina nie ucierpiała. Nie wiem na pewno, co je przegnało, ale znajduję tylko jedno wytłumaczenie: w ubiegłym roku sąsiad sprawił sobie wyjątkowo hałaśliwą kosiarkę, której używał bardzo często tuż przy ogrodzeniu mojego ogródka. Kosił regularnie co kilka dni (jak nie kosiarki, to używał równie hałaśliwej wykaszarki) przez cały sezon. Widocznie ustawiczny hałas i drgania ziemi wypłoszyły wreszcie moich nieproszonych lokatorów. Moze więc trzeba kupić głosną kosiarkę? :wink:
Awatar użytkownika
Jagodzianka
100p
100p
Od: 16 sie 2006, o 15:50

Post »

Wy tu tak dyskutujecie a ja nawet nie wiem jak rozpoznać czy to kret czy nornica czy jeszcze coś innego?

Pozdrawiam
JAgoda
pola

Post »

Polecam "przebic" sie przez temat od poczatku,jest super opisane jak co rozpoznac!
Awatar użytkownika
52listeczki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lis 2006, o 14:13

Nornice

Post »

mój sposób to gałazki mlode czarnego bzu ,powkladac w otwory i zasypac.

A co się stało z polskimi literkami Szanownym Forumowiczom ?
Admin
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

A jak długo "młode gałązki czarnego bzu" wykazują skuteczność u Ciebie? Chyba dość krótko. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

A ja w tym roku spróbuję proszku firmy Bros podobno jest dobry ;:169
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Lady wyjaśnij co to jest? Nie słyszałam o czymś takim.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Jest to naturalny ,ekologiczny repelent(odstraszacz) na koty,psy i krety.Nie szkodzi ,ale zwierzęta unikają jego zapachu,o nornicach nic nie piszą ,ale na nornice dobry jest i to o tej porze roku toxan gdyż teraz myszki robią zapasy i gromadzą co się da.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lila31 pisze:Lady wyjaśnij co to jest? Nie słyszałam o czymś takim.
Tu są opisane te preparaty http://www.bros.pl/krety.php
Pozdrawiam Andrzej.
pola

Re: Nornice

Post »

A co się stało z polskimi literkami Szanownym Forumowiczom ?
Nc sie nie stalo! nie mam polskiej tastatury.Przykro mi , ale chyba nie znaczy to, ze nie moge broac udzialu w dyskusji!?Nie pisze z wami z Polski, tylko dzialeczke mam w Polsce :)
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Pola żeby każdemu nie opowiadać o tym, że nie masz polskiej klawiatury, napisz zamiast podpisu, w swoim profilu, informację o tej klawiaturze. Będziesz miała spokój.
Oczywiście na forum możesz pisać mimo jej braku i pisz, nie przejmuj się uwagami nie na temat.

Lady truciznę dla gryzoni mam wyłożoną przez cały rok, nie tylko jesienią. Podjadają sobie zwierzątka, nie żałuję im.

Miałam spokój przez dwa miesiące, nie było intruzów. Dzisiaj na trawniku pojawiły się znowu kopce. Takie nieduże, więc mam obawy, czy to aby znowu nie karczownik. Kopce rozkopałam i poczekam. Odbuduje czy nie. ;:223
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

to jest kret:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kret
Kret - Wikipedia, wolna encyklopedia

to jest karczownik:
http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,52323,939656.html
Karczownik (Arvicola terrestris)

to jest nornica:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nornica_ruda
Nornica ruda - Wikipedia, wolna encyklopedia

to jest turkuć podjadek:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Turku%C4%87_podjadek
Turkuć podjadek - Wikipedia, wolna encyklopedia

to jest mysz polna:
http://www.salamandra.org.pl/magazyn/b05a08.html
O myszach jesiennie
Jakub . . . . .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To bardzo cenne informacje Nemo56. By skutecznie walczyć ze szkodnikiem trzeba go najpierw umieć rozpoznać, poznać jego zwyczaje, upodobania, słabe strony ... :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
pola

Post »

Sądząc po różnorodności kopców i kopczyków- u mnie na działce grasuje wszystko co tam jest opisane. Wczoraj pousuwałam troszkę "dzikiej wegetacji" (chwasty) i zauważyłam u mnie takie wstrętne białe robactwo! Wielkie jak kciuk i obrzydliwe-to chyba Pędraki! A Krety się tym żywią - no i powoli chyba rozwiązuje się zagadka całej gadziny na mojej działce :?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłem dziś na działce. Nie mam na szczęście żadnych "objawów" działalności kreta, karczownika, nornicy czy myszy. Pułapki i trucizny na te zwierzątka nam poustawiane w altanie i na zewnątrz. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”