Rdest Auberta ( Fallopia )
- bina12
- 1000p

- Od: 17 mar 2011, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rdest auberta
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
-
ziemia_120
- 100p

- Od: 19 mar 2012, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O rany .... przykro mi czytać, że wam przemarzł. Myślałam, że to super mocna roślina i że nie ma mowy o przemarzaniu...
Czy to znaczy, że należy go przykrywać na zimę? Ale tylko sam korzeń, czy również "badyle"? Może ktoś doradzi, bo nie chciałabym stracić tej roślinki - ma mnie odgradzać od sąsiadów...
A jeśli chodzi o dostępność rdestu auberta w detalu, to przyznam, że również trochę się musiałam "nachodzić" aby go znaleźć. W jednej szkółce był za 12 zł, ale strasznie marny i około 50 cm - nie zdecydowałam się kupić.
W OBI widziałam też, ale bez polskiej nazwy tylko "fallopia aubertii", więc od razu nie skojarzyłam, ale ten to już był super marny.... prawie bez liści przesuszony kikut, może 30 cm za 15 zł.
Jak się okazało na wątku "cebule z Biedronki", w ostatniej dostawie clematisów
trafiły się również aubertówki
... Maleńkie były - około 20-30 cm ale w dobrym stanie, ładne liście za 6,99 zł - cena okazyjna, ale roślinka malutka.
Wreszcie znalazłam - w zasadzie przypadkiem - w jednym ogrodniczym (przy Wielkopolskiej w Gdyni koło stacji benzynowej). wprawdzie jedna roślinka kosztowała 15 zł, ale kupiłam tak jak planowałam 2 sztuki. Duży okaz - około 100-120 cm, ładne liście, dobrze ukorzeniony w donicy o średnicy około 25 cm. wsadziłam w zeszłym tygodniu w czwartek i jak do dzisiaj (czyli mija właśnie tydzień) przyrosty pędów są około 20 cm na jednej roślince, a na drugiej trochę mniejsze ale około 15 cm.
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
A jeśli chodzi o dostępność rdestu auberta w detalu, to przyznam, że również trochę się musiałam "nachodzić" aby go znaleźć. W jednej szkółce był za 12 zł, ale strasznie marny i około 50 cm - nie zdecydowałam się kupić.
W OBI widziałam też, ale bez polskiej nazwy tylko "fallopia aubertii", więc od razu nie skojarzyłam, ale ten to już był super marny.... prawie bez liści przesuszony kikut, może 30 cm za 15 zł.
Jak się okazało na wątku "cebule z Biedronki", w ostatniej dostawie clematisów
Wreszcie znalazłam - w zasadzie przypadkiem - w jednym ogrodniczym (przy Wielkopolskiej w Gdyni koło stacji benzynowej). wprawdzie jedna roślinka kosztowała 15 zł, ale kupiłam tak jak planowałam 2 sztuki. Duży okaz - około 100-120 cm, ładne liście, dobrze ukorzeniony w donicy o średnicy około 25 cm. wsadziłam w zeszłym tygodniu w czwartek i jak do dzisiaj (czyli mija właśnie tydzień) przyrosty pędów są około 20 cm na jednej roślince, a na drugiej trochę mniejsze ale około 15 cm.
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Mam pytanie do wszystkich. Chce aby rdest obrósł mi ogrodzenie betonowe i nie wiem jak sie do tego zabrać. Z czego zrobić podporę? Czy wstawić pojedynczy słupek przy każdym pnączu i po nim się wespnie? Czy zrobić kratownicę z listewek? Czy rozciągnać np siatkę leśną i zamocować ją na wkopanych słupkach i po tym się wespnie? Pomóżcie !! 
Rdest auberta
Miałam kilka lat rdest auberta niestety ta zima go wykosiła skutecznie. Kupiłam nowy pięknie i szybko rośnie. Nie przyciełam go po posadzeniu i to chyba był błąd. Kiedy należy go przycinać? Bardzo proszę o radę bo w necie nic nie znalazłam na ten temat. Pozdrawiam
- elusia57
- 100p

- Od: 10 lip 2012, o 16:57
Re: rdest auberta
Ja również mam rdest jakieś 3 lata, rozrasta się jak szalony (zima mu nie zaszkodziła). Jak do tej pory nie obcinałam go więc chętnie też bym się dowiedziała jak i kiedy to robić 
Pozdrawiam Elżbieta
Mój też pięknie rośnie ale od dołu jest słabo zagęszczony, może właśnie trzeba go przycinać!
Wczesną wiosną przycinać.
Większość pnączy przycina się wiosną.
Większość pnączy przycina się wiosną.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Rdest Auberta 'nie lubi' się zagęszczać od dołu gdyż ma tendencję do szybkiego wzrostu góry, ale nie ma problemu gdyż jego pędy się zwieszają, więc szybko zasłaniają łysy dół.Przycinać można bez szkody całe lato gdy gdzieś przeszkadza, ale nie mocno. To trzeba robić wiosną.Jak zestarzeje się i zrobi brzydka plątanina można ściąć radykalnie całą górę pozostawiając grubsze części dolne.Szybko odbije, pod warunkiem, że ma sporo wilgoci.Rdest lubi żyzne i wilgotne gleby.
Ja ścinałam co kilka lat, bo w środku plątaniny robił się totalny śmietnik, pozostawała masa zasuszonych liści i ptasich odchodów naszych rodzimych wróbelków.Trzeba też było naprawić podpory, bo szybko gniją pod wielką masą pędów i liści.
Ja ścinałam co kilka lat, bo w środku plątaniny robił się totalny śmietnik, pozostawała masa zasuszonych liści i ptasich odchodów naszych rodzimych wróbelków.Trzeba też było naprawić podpory, bo szybko gniją pod wielką masą pędów i liści.
- elusia57
- 100p

- Od: 10 lip 2012, o 16:57
U mnie nie mam problemu z ogołacaniem się, do samego dołu wyrastaja pędy i sie płożą a reszta pnie sie w górę. Też chcę go przyciąć drastycznie ze wzgędu na ten wewnętrzny "śmietnik" i trochę go prowadzić pod kontrolą bo jak do tej pory puszczony był na żywioł.
Pozdrawiam Elżbieta
- agatka1409
- 200p

- Od: 6 mar 2012, o 14:00
- anym
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Moje rdesty doskonale przeżyły zimę już wypuszczają listki.Bardzo mnie to cieszy, sadziłam w zeszłym roku na wiosnę nowe sadzonki bo stare dwu letnie zimy 2011-2012 nie przeżyły 
- Ogrodnik88

- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Witam
Czy Rdest Auberta może sam wspinać się po drzewach?
Czy Rdest Auberta może sam wspinać się po drzewach?
-
bogdan1212
- 200p

- Od: 27 gru 2009, o 12:49
- Kontakt:
Może i to bardzo szybko ,u mnie nawet po rurze od anteny na wysokości 15 metrów od ziemi.Sekatora używam co tydzień bo ta roslina pożera mój dom 
- Ogrodnik88

- Od: 17 cze 2010, o 22:30
A jak jest z jego zimowaniem i znoszeniem suszy?