Rdest Auberta ( Fallopia )

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rdest auberta

Post »

:wit Mój też przemarzł , liczyłam ,że odbije ale nie odbił :(
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
ziemia_120
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 22:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O rany .... przykro mi czytać, że wam przemarzł. Myślałam, że to super mocna roślina i że nie ma mowy o przemarzaniu... :( Czy to znaczy, że należy go przykrywać na zimę? Ale tylko sam korzeń, czy również "badyle"? Może ktoś doradzi, bo nie chciałabym stracić tej roślinki - ma mnie odgradzać od sąsiadów...

A jeśli chodzi o dostępność rdestu auberta w detalu, to przyznam, że również trochę się musiałam "nachodzić" aby go znaleźć. W jednej szkółce był za 12 zł, ale strasznie marny i około 50 cm - nie zdecydowałam się kupić.

W OBI widziałam też, ale bez polskiej nazwy tylko "fallopia aubertii", więc od razu nie skojarzyłam, ale ten to już był super marny.... prawie bez liści przesuszony kikut, może 30 cm za 15 zł.
Jak się okazało na wątku "cebule z Biedronki", w ostatniej dostawie clematisów :shock: trafiły się również aubertówki :;230 ... Maleńkie były - około 20-30 cm ale w dobrym stanie, ładne liście za 6,99 zł - cena okazyjna, ale roślinka malutka.

Wreszcie znalazłam - w zasadzie przypadkiem - w jednym ogrodniczym (przy Wielkopolskiej w Gdyni koło stacji benzynowej). wprawdzie jedna roślinka kosztowała 15 zł, ale kupiłam tak jak planowałam 2 sztuki. Duży okaz - około 100-120 cm, ładne liście, dobrze ukorzeniony w donicy o średnicy około 25 cm. wsadziłam w zeszłym tygodniu w czwartek i jak do dzisiaj (czyli mija właśnie tydzień) przyrosty pędów są około 20 cm na jednej roślince, a na drugiej trochę mniejsze ale około 15 cm.

Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Ogród Wschodzącego Słońca
elantra
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 kwie 2012, o 18:15

Post »

Mam pytanie do wszystkich. Chce aby rdest obrósł mi ogrodzenie betonowe i nie wiem jak sie do tego zabrać. Z czego zrobić podporę? Czy wstawić pojedynczy słupek przy każdym pnączu i po nim się wespnie? Czy zrobić kratownicę z listewek? Czy rozciągnać np siatkę leśną i zamocować ją na wkopanych słupkach i po tym się wespnie? Pomóżcie !! ;:14
marpo17
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 paź 2011, o 13:50

Rdest auberta

Post »

Miałam kilka lat rdest auberta niestety ta zima go wykosiła skutecznie. Kupiłam nowy pięknie i szybko rośnie. Nie przyciełam go po posadzeniu i to chyba był błąd. Kiedy należy go przycinać? Bardzo proszę o radę bo w necie nic nie znalazłam na ten temat. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
elusia57
100p
100p
Od: 10 lip 2012, o 16:57

Re: rdest auberta

Post »

Ja również mam rdest jakieś 3 lata, rozrasta się jak szalony (zima mu nie zaszkodziła). Jak do tej pory nie obcinałam go więc chętnie też bym się dowiedziała jak i kiedy to robić :)
Pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
elusia57
100p
100p

Post »

Obrazek

Jak nad nim zapanować???
Pozdrawiam Elżbieta
marpo17
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 paź 2011, o 13:50

Post »

Mój też pięknie rośnie ale od dołu jest słabo zagęszczony, może właśnie trzeba go przycinać!
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Wczesną wiosną przycinać.
Większość pnączy przycina się wiosną.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Rdest Auberta 'nie lubi' się zagęszczać od dołu gdyż ma tendencję do szybkiego wzrostu góry, ale nie ma problemu gdyż jego pędy się zwieszają, więc szybko zasłaniają łysy dół.Przycinać można bez szkody całe lato gdy gdzieś przeszkadza, ale nie mocno. To trzeba robić wiosną.Jak zestarzeje się i zrobi brzydka plątanina można ściąć radykalnie całą górę pozostawiając grubsze części dolne.Szybko odbije, pod warunkiem, że ma sporo wilgoci.Rdest lubi żyzne i wilgotne gleby.

Ja ścinałam co kilka lat, bo w środku plątaniny robił się totalny śmietnik, pozostawała masa zasuszonych liści i ptasich odchodów naszych rodzimych wróbelków.Trzeba też było naprawić podpory, bo szybko gniją pod wielką masą pędów i liści.
Awatar użytkownika
elusia57
100p
100p

Post »

U mnie nie mam problemu z ogołacaniem się, do samego dołu wyrastaja pędy i sie płożą a reszta pnie sie w górę. Też chcę go przyciąć drastycznie ze wzgędu na ten wewnętrzny "śmietnik" i trochę go prowadzić pod kontrolą bo jak do tej pory puszczony był na żywioł.
Pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
agatka1409
200p
200p
Od: 6 mar 2012, o 14:00

Post »

Witam serdecznie
Mi się strasznie to pnacze podoba :D Szybko rosnie i ładnie zakrywa miejsca które powinny byc zakryte :wink:
Obrazek
Tak wyglądało na przełomie końca maja,poczatku czerwca 2012
Obrazek
A tak w pazdzierniku 2012
Pozdrawiam Agatka
Mój mały raj na ziemi.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Moje rdesty doskonale przeżyły zimę już wypuszczają listki.Bardzo mnie to cieszy, sadziłam w zeszłym roku na wiosnę nowe sadzonki bo stare dwu letnie zimy 2011-2012 nie przeżyły :heja
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Witam
Czy Rdest Auberta może sam wspinać się po drzewach?
bogdan1212
200p
200p
Od: 27 gru 2009, o 12:49
Kontakt:

Post »

Może i to bardzo szybko ,u mnie nawet po rurze od anteny na wysokości 15 metrów od ziemi.Sekatora używam co tydzień bo ta roslina pożera mój dom :lol:
Karpie Koi, moje wielkie hobby :)
Moja Pasja - ogród i oczko wodne!
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

A jak jest z jego zimowaniem i znoszeniem suszy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”