Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

Witam miłych Gości!
Jacku też mam troszkę drobnicy. Podobnie jak Ty wsypałam w rowek i już. Część drobnych cebulek poutykałam na rabatach. Niektóre z nich kwitną 1 kwiatkiem. Muscadet jest cudowna! Ma wielkie kwiaty i mocno pachnie. Pop Art należy do azjatek - intensywny kolor, ale brak zapachu...Z tym porządkowaniem to u mnie bywa różnie. Czasem na planach i dobrych chęciach się kończy :oops:
Dzięki Krysiu za link. Też obawiam się, że to może być guzowatość :( Już wcześniej o niej czytałam. Może jednak nie...Zobaczymy. Spróbuję powalczyć raz jeszcze o tę różę. A ja niestety nie trzymałam w ryzach swego bodziszka i mam za swoje :wink:
Justynko ja niestety zaczynam mieć wątpliwości czy taka pstrokata rabata z liliowcami to jest to co bym chciała mieć. Mam jeszcze chwilę na przemyślenia zanim przekwitną. Masz rację z bodziszkiem - istny terminator. Nie wywaliłam go na dobre, bo rośnie też w innym miejscu.
Grażynko u Ciebie jest istny raj liliowy. Ja mam kilkanaście odmian i to kilka z nich "wcięło" po zimie. W tej chwili zaczynają kwitnąć orientalne i pachnie cała działka :D Kilka odmian wciąż w pąkach.
Ela cieszę się razem z Tobą. Jak będzie pierwszy kwiat kobei to i następne będą. U mnie też niektóre lilie "uwsteczniaj się". Nawet te, które mam od lat :( Pop Art to mizerota, ale Muscadet wygląda lepiej niż w zeszłym roku.
Zakwitła Jameson, lilia która mnie w zeszłym roku oczarowała - wielkością, zapachem i wyglądem:
Obrazek

Mieczyki sadziłam wyjątkowo późno...
Obrazek

A to zakup targowy - mieczyk dachówkowaty - nie wymaga wykopywania na zimę:
Obrazek

Nadal królują liliowce:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja sadziłam mieczyki wyjątkowo wcześnie i co? dopiero niektóre dały znać że zakwitną 8-)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mam chyba taki sam mieczyk :D Nie jestem pewna, że to dachówkowaty, ale prawdę mówiąc nie zostawiałam go na zimę w ziemi. Może w tym roku jedną cebulkę poświęcę.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuś ta lilijka NN to najprawdopodobniej Nymph :D
Jameson śliczna czy z Lilypolu? Moje lilijki już w większości przekwitają, strasznie szybko poszło to w tym sezonie....aż żal...
Liliowce też pięknie kwitną, w tym roku to były prawdziwe bukiety, u mnie też niestety już końcówka :( u Ciebie wciąż bujne i piękne :D
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Izo!
Jak tak wychwalają Twoje, niektóre kwiaty to mnie mocno to denerwuje.Ponieważ Twoje kwiaty są wszystkie przepiękne.Każdy z nich wymagał jednakowego nakładu pracy dlatego nie można jedne wychwalać nie widząc tych drugich.Każdy kwiat ma coś takiego w sobie,że je kochamy, a szczególnie kobiety.Widać nie każdy tak myśli jak ja.
Pozdrowienia Edward :wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo może tak wcześnie sadziłaś, że było jeszcze zimno...i ziemia zimna. A może głęboko by nie przewracały się... U mnie zakwitły...dwa i chyba więcej nie zakwitnie :roll:
Ewo u mnie eksperyment murowany. Nie zamierzam ich wcale wykopywać. Zobaczymy czy przeżyją. Jedne już takie mam od roku i choć kiepsko to jednak żyją.
Chyba masz rację Agness. To może być Nymph. Nazwa brzmi znajomo - chyba kupowałam taką. Jameson jest z L. - pierwsze, najbardziej udane zakupy u pana P. Każde kolejne były porażką i chyba więcej tam nie kupię. U mnie nie ma takich upałów ( tylko zdarzają się upalne dni ) i dlatego wciąż jeszcze kwitną zarówno lilie jak i liliowce.
Edwardzie dziękuję! Nie powinieneś jednak denerwować. Wszystkie są piękne, ale niektóre piękniejsze :wink: Z tym nakładem pracy też bywa różnie. Przy jednych człek chodzi, chucha i dmucha, a one jak na złość chorują lub słabo rosną. O innych przypominamy sobie dopiero gdy zakwitną i nas zachwycą - swoim pięknem i "samodzielnością".

Muszę się pochwalić, a raczej mego M. Chyba polubił działkę albo przynajmniej się do niej przekonał. Zaczął ostro działać na niej. Stworzył kolejne "dzieło architektoniczne" - pergolę z przydasi. Dzisiaj posadziliśmy przy niej milin ( a raczej przesadziliśmy ). Na zrobienie czeka jeszcze ławka za skalniakiem i ławka przy stole.

Obrazek

Obrazek

Obrazek - lilia orientalna Penthouse

Obrazek

Obrazek - White Walhalla

Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Z mieczykami mi nie po drodze ;:185 Nie lubią mnie ;:131
Podziwiam u innych.
Liliowce natomiast bardzo lubię i one mnie też ;:108 Najbardziej chyba te niewyszukane, cieniutkie i proste. Chociaż te falbankowe takie eleganckie i dystyngowane ;:224 .
Pochwały dla M za zaangażowanie ;:180
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Izo a ten milin to zadomowiony doniczkowiec? czy nowy ?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Bardzo dobrze prezentuje się pergola. Gratulacje za wykonanie ;:333
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko u mnie z mieczykami bywa różnie, bo staram się ograniczać rośliny które trzeba wykopywać jesienią. Mieszkając w bloku niespecjalnie mam je gdzie przechowywać zimą. Czasem jednak ulegnę i coś tam kupię. Liliowce już dawno skradły mi serce i wcale nie muszą mieć falbanek. M pochwalony. Szczerze mówiąc dość długo czekałam by się zaczął angażować ;:108 . A co do tego wyjazdu to niestety nie dam rady wyrwać się na te 3 dni.
Izuniu milin rósł u mnie od zeszłego roku - został teraz tylko przesadzony. To była mała sadzonka z forumowej wymiany. Sama nie wiem kiedy mogę spodziewać się kwiatów.
Jacku wielkie dzięki za pochwały. Przekażę je memu M - ucieszy się na pewno.

Obrazek - milin przy nowej pergoli

Zakwitły w końcu wilce w donicy - już myślałam, że nigdy się nie zdecydują i do końca będzie tylko masa liści. Na razie tylko jedna odmiana - ta sama co na balkonie:
Obrazek

Obrazek - OR Casablanca

Obrazek - doczekałam się też kwiatów róży Jubilee Celebration - nie dość, że piękne to i pachnące
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja Jubilee Celebration zbiera się do powtórki :tan Zupełnie szaleje Brother Cadfael, którą kupiłam wiosną. Tylko na razie straciłam serce do ogrodu, bo wszędzie wiszą zwierzęta w sieciach, a ja drętwieję na sam ich widok ;:202
Pergola bardzo ładna :D Mój M się miga, ale wytrwale się przypominam :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

ewamaj66 pisze:... Tylko na razie straciłam serce do ogrodu, bo wszędzie wiszą zwierzęta w sieciach, a ja drętwieję na sam ich widok ;:202
Trochę mi zeszło zanim załapałam że pewnie chodzi o pająki :roll: mi akuratnie one nie przeszkadzają za to dzień uważam za udany jak na swojej drodze nie spotkam jaszczurek i zaskrońców :lol:
Iza gratki dla Twojej drugiej połówki ;:215 lepiej póżno niż wcale , ja też trochę sobie poczekałam na efekty a teraz nie ma dnia kiedy jestem mile czymś zaskakiwana :D bo praca pracą ale jak rzuca nazwami odmianowymi to dopiero szok :;230 chciałam napisać pojętny uczeń ;:224
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sama nazwa zwierząt na p teraz kojarzy mi się tylko z jednym i powoduje dreszcze ;:202 Nie przeraża mnie nic innego, jaszczurki czy myszy mogą ganiać się po ogrodzie bez mojego stresu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Aha ... widzę,że jednak Wilec raczył zakwitnąć - przynajmniej wiadomo co rośnie.
Tez mam taką odmianę ale jakby mniej obficie kwitła o moich niebieskich z ub roku.
Szukałam Mieczyków dachówkowych i błotnych dla siebie a Ty skrzętnie te pierwszego ukrywasz i nawet sie nie pochwalisz ... :;230
Obie odmiany ponoć niewiele sie różnią dla laika i obu nie trzeba wykopywać - muszę je kupić z legalnego źródła bo sa pod ochroną. Potem będą" dzieci" i z czasem doczekam sie łądnej kępy.

Czy z poniższej odmiany jest co uszczknąć bo by mi do tych różowych co Ci sie podobają pasował ?

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz Ewciu niby tak niedaleko a tak różnie kwitną nam te same rośliny. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie od wiosny jest wyjątkowo dużo pająków na działce w tym roku. Wszędzie są pajęcze sidła. Nie lubię ich, ale i nie przerażają mnie.
Elu mój chyba nigdy nie nauczy się gatunków, a co dopiero mówić o odmianach ;:224 Najważniejsze, że chodzi nie zmuszany na działkę i coś robi. Jaszczurkę widziałam tylko raz u siebie, na skalniaku. Jak był "basen" to było mnóstwo żab. Teraz tylko takich maleńkich jest na pęczki - nie wiem skąd.
Krysiu dla Ciebie zawsze znajdzie się jakiś "szczypior". Za tymi mieczykami mogę się rozejrzeć we wrześniu w Starym Polu.

Kolejne lilie zakwitają:
Obrazek

A tak różnią się między sobą:
Obrazek

Na koniec moja ulubienica NN, ukorzeniona z badylka:
Obrazek - podejrzewałam, że jest Mr.Lincoln - ale nie pachnie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”