Rój pszczół- co z tym począć?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niestety nie wiem - pszczoły miałem, ale raczej starałem się im umilać, a nie uprzykrzać życie. :lol:
Myślę, że każdy nieprzyjemny dla Ciebie zapach , będzie również i dla nich nieprzyjemny. :?
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
inga
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 maja 2008, o 18:13

Post »

Z tymi zapachami to lepiej nie eksperymentować....nie wszystkie dla mnie nieprzyjemne, muszą być takie same dla nich...to dość skomplikowane.. Nie chciałabym np. ich skrzywdzić, tylko przepędzić.. Dziękuję Andrzeju za Twoje rady... :D
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

to fakt, zbliża się połowa maja, w zbyt zagęszczonych pasiekach powstają nastroje rojowe. Inga, na pewno gdzieś w pobliżu jest pasieka.
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

Muchozol po zachodzie słońca...
Jakub . . . . .
inga
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Serio??? Muchozol może coś pomóc..?? :?:
pink79
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 maja 2008, o 17:11

Post »

witam serdecznie mam ten sam problem a w zasadzie chyba jeszcze większy gdyż mój teść koło domu ma ule :( , więc pszczoły to normalka, kilka razy zdarzyło się że zawitały do nas szerszenie, o osach nie wspominając które co roku robią sobie u nas gziazda na strychu, zaznaczam że jestem z miasta dopiero od kilku lat mieszkam na wsi, również mamy małe dziecko i panicznie się boję tych wszystkich brzęczących owadów. Wciąż szperam po internecie w poszukiwaniu informacji na temat tych wszystkich owadów i wiem tylko tyle że ponoć bazylia, anyż i jeszcze kilka innych ziół może odstraszać owady, lecz jeszcze się nie przekonałam gdyż u mnie dopiero co wykiełkowały. Od teścia wiem natomiast że właśnie intensywnymi zapachami (np. mocne perfumy), pszczoły się drażni i one wtedy atakują więc raczej tej metody nie polecam. Mieszkam na wsi już prawie 5 lat i odpukać...tylko raz mnie użądliła osa, tak więcj jeśli nie wchodzi się im w droge nie jest źle
inga
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

dzięki Pink.... a te aromatyczne roślinki to w jakiej formie im podsuwać?? (bazylia i anyż) świeże?? jakieś olejki??
pink79
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ja posadziłam w doniczkach właśnie anyż i bazylie i trzymam na zewnętrznych parapetach okien balkonowych (z jednego z nich mam właśnie widok na ule:-()i czekam na razie lewdo wykiełkowały, jeszcze nie zdążyłam się przekonać na ile jest to skuteczna metoda, przez ostatnie dwa lata pryskałam balkon i framugi okienne olejkiem lawendowych rozcieńczonym z wodą (też gdzieś wyczytałam że ponoć pomaga) jednak nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, są to tylko i wyłącznie moje eksperymenty :lol:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

gdzieś czytałam, że krzewy czarnego bzu odstraszają wszystkie owady, nawet mrówki omijają go z daleka. Problem w tym, ze niektórzy ludzie też nie znoszą jego zapachu, co z tego, że siedzę obok takiego krzaka i ani jeden komar się nie pojawi ale mnie głowa od tego "zapachu" rozboli.
inga
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Aha...czyli coś takiego jak "kocimiętka" na komary....
właśnie bazylia zaczyna mi kiełkować, anyż jakoś zdobędę, ale to raczej profilaktyka niż działanie uzdrawiające jak myślę... sprobować jednak można, bardziej radykalne metody zawsze można zastosować w ostateczności..prawda..?? dzięki Pink za radę... :)
pink79
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

aaa ja teraz wyczytałam jeszcze na jakimś formu pszczelarskim że olejek goździkowy chroni pszczelarzy przed ukąszeniami więc może..to jest jakiś trop
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Tu trochę piszemy o osach i pszczołach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... pszczo%B3y
Pozdrawiam Andrzej.
inga
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

dzięki Andrzeju..... 8)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Kilka lat temu rój osiadł na głogu w ogrodzie i siedział tam dwa dni. Poprosiłem Znajomego o pomoc, ten zadzwonił do pszczelarza. Pszczelarz przyjechał i zebrał rój a ja dostałem 1kg miodu za rój. :wink:
inga
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Fajnie....jeszcze można korzyści odnieść z tego tytułu? U mnie na szczęście tylko kilkanaście na razie lata...i mam nadzieję, że tak pozostanie... :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”